‘Karsu’s Kitchen’ – Karsu Dönmez

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789021593555

Karsu Dönmez is in Nederland een gekende zangeres en pianiste. Maar naast een muzikale carrière heeft zij ook een passie voor koken. Zo heeft ze haar eigen kookprogramma, Karsu’s Turkse keuken, op 24kitchen en op haar YouTube kanaal, waar ze naast muziek ook kookvideo’s plaatst, heeft ze heel wat volgers. Zowel haar culinaire liefde, als haar muzikale passie startten in het restaurant van haar ouders. De Turkse keuken was voor mij een van mijn eerste kennismakingen met de wereldkeuken, en ik was dan ook benieuwd naar haar kookboek: Karsu’s kitchen. Deze verscheen enkele weken na de vreselijke aardbeving die Turkije en Syrië in februari troffen. Hierdoor beslisten Karsu en Uitgeverij Kosmos een deel van de opbrengst te doneren aan de getroffen Turkse families. Bijgesloten in het boek, steekt er dan ook een persoonlijke brief van Karsu waarbij ze haar boek opdraagt aan haar familieleden die ze verloor tijdens deze ramp en waarin ze ook haal lezers bedankt.

Karsu’s Kitchen is veel meer dan een kookboek. Het is niet alleen een kleurrijk, plezierig boek door de mooie lay-out, het bevat bovendien heel wat prachtige foto’s van Karsu in Turkije. In de inleiding legt ze de meest voorkomende ingrediënten uit, zoals bijvoorbeeld de kruiden waarbij een mooie bijpassende foto staat. Wat zeker handig is, want sommige Turkse ingrediënten kennen we niet zo goed en op deze manier is het visualiseren en weten waarnaar je moeten zoeken in de Turkse supermarkt.

Verder is het boek opgedeeld in verschillende grotere delen zoals: brunch, soepen, meze, vegetarisch, vis, vlees en toetjes. Deze worden telkens ingeleid door een kort voorwoord van Karsu waar ze familie anekdotes aanhaalt en toelichting geeft over de Turkse eetcultuur. Fans van Karsu zullen meer van haar te weten komen over hoe zij opgroeide, hoe ze het vond om te werken in het familierestaurant en vooral wat zij van de gerechten vindt . Anderen zullen het interessant vinden wat de auteur uitlegt over de Turkse eetgewoonten. Op deze manier is het een veelzijdig kookboek geworden.

De meeste gerechten zijn familierecepten, en worden reeds generatie na generatie doorgegeven. Sommige heeft Karsu wat aangepast en verbeterd, voor anderen heeft ze dan weer advies gevraagd aan haar moeder en grootmoeder. De liefde straalt uit bij elk recept, je merkt zo Karsu’s liefde bij het lezen ervan. Het wordt nauwkeurig weergegeven, met heel wat tips. Bij elk recept haalt ze ook een korte familieanekdote aan en er staat telkens een mooie, kleurrijke foto bij, die je echt doen watertanden.

De meesten recepten zijn niet al te complex, en ook makkelijk klaar te maken. Bovendien worden de verhoudingen van de ingrediënten correct en nauwkeurig weergegeven. Heel veel vis en vlees gerechten staan er niet in dit kookboek, maar wel heel wat mezze en veel recepten waar aubergines en paprika’s in verwerkt worden. Iemand die niet graag aubergines eet, zal dit geen fijn kookboek vinden. De meeste ingrediënten zijn eenvoudig terug te vinden in de gewone supermarkt, een minderheid kan je enkel in de Turkse supermarkt.

Karsu’s kitchen bevat heel wat fijne receptjes, die heerlijk zijn en niet kunnen mislukken. Bovendien is het een kleurrijk en vrolijk boek, het heeft je zin om te koken en te smullen.

Voor deze recensie maakte ik onder andere de aubergine met ratatouille, kippenboutjes (yummie), pide, calamari, aardappelsla, aubergine-gehakt ovenschotel, en een heerlijke tomatensalsa.

Karsu’s Kitchen is een heerlijk boek, met een mooie afwerking. Het lijkt wel een luxe editie. De recepten zijn toegankelijk voor een breder publiek, zodat iedereen kan kennismaken met de Turkse keuken. 4 sterren!

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie, culinair
Uitgever: Kosmos
ISBN: 9789021593555
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s : 239
Uitgave: maart 2023

Met dank aan Uitgeverij Kosmos voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

 

 

 

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review