Zomerlezen: Cosy Crime

Een nieuw seizoen van Zomerlezen georganiseerd door Nienke van Booksometea. Voor ons de eerste keer dat we eraan meedoen. Erg leuk natuurlijk! We hopen dat onze keuzes kinderen en volwassenen aanzet tot lezen.
In deze eerste zomerlezen bespreken we boeken in het thema cosy crime. Wat is cosy crime nou eigenlijk? Dit zijn boeken waarin er met de nodige humor en een grote knipoog iemand vermoord wordt. Veel humor en weinig geweld. Ondanks dat dit inmiddels een bekend thema is binnen de boekencommunity, was dit voor ons toch een ingewikkelde zaak. Hopelijk hebben we dit tot een goed einde gebracht!

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

 

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen – Tim Collins
Wanneer de kroonjuwelen uit Paleis Koestdijk gestolen worden, rust alle hoop op super speurder Sherlock Honds en zijn trouwe hulp Dr. Katson. Maar met een groot aantal mogelijke verdachten en een moeilijk te volgen spoor wordt dat nog een heuse kluif… Ga samen met de beroemde detectives op zoek naar aanwijzingen om de gestolen kroonjuwelen terug te vinden! Deze grappige detective is een mooie aanwinst in het cosy crime-genre.

Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief – Thirza van der Lugt
Nadat Charlie een grap heeft uitgehaald met een leraar, krijgt hij voor straf de opdracht een jongere leerling te helpen. Deze 12-jarige Salomé Snel blijkt echter een briljante detective te zijn, die is ingeschakeld om een raadselachtige diefstal op te lossen. Al snel wordt Charlie meegesleurd in een wervelwind van logisch nadenken, verborgen aanwijzingen en onverwachte gebeurtenissen.
Maak je klaar voor deze spannende en geestige whodunnit!

 

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

Game on – Cis Meijer
De vijf vrienden Noor, Sky, Jordi, Daan en Eline ontvangen een mysterieuze uitnodiging voor het populaire YouTube-spel Breakpoint. De hoofdprijs is een grote som geld. Ze stemmen toe om deel te nemen, wat de start is van een gruwelijk spel. Wanneer Sky plots spoorloos verdwijnt, moet de groep alles op alles zetten om haar te redden. Maar hoever zijn ze bereid te gaan? Een spannende crime die nergens echt té serieus wordt.

Het hotel met het groene licht – Kate Milford
Milo woont samen met zijn ouders in het Hotel met het Groene Licht, boven aan een besneeuwde heuvel. Je kunt er alleen geraken met een knarsende kabelbaan. Op een donkere winteravond stroomt het hotel vol met onverwachte, rare bezoekers. Allemaal lijken ze een geheim te hebben. Spullen verdwijnen, traptreden kraken midden in de nacht, schaduwen sluipen rond het hotel… Milo vertrouwt het niet. Welke geheimen zijn er verborgen in het Hotel met het Groene Licht? Samen met Meddy, de dochter van de kokkin, gaat Milo op onderzoek. Hun spel vol raadsels en aanwijzingen brengt hen steeds dichter bij de waarheid en dan blijkt dat sommige geheimen levensgevaarlijk zijn… Een spannend mysterie in een gezellige winterse setting.

 

VOOR DE BOVENBOUW OP DE MIDDELBARE SCHOOL ( 15 – 18 JAAR)

Een vleugje kaneel – Olivia Hill
Aspen reist van het zonnige Californië naar het winterse Canada om daar als directrice op een school voor speciaal onderwijs te gaan werken. Als Aspen aankomt bij de school is haar eerste gedachte: ’’Wat een oude meuk’’. In de tijd van de vorige directrice is er nooit iets aan de school veranderd. Als ze erachter komt hoe de zaken ervoor staan en hoe druk de twee personeelsleden het hebben, komt ze direct in actie. Daarnaast stroomt haar hart over voor de kinderen op de school en stiekem ook een beetje voor Parker, het manusje van alles. Lukt het Aspen om van de school weer een goed lopend bedrijf te maken? Tijdens de verbouwing aan het niet gebruikte deel van de school, komt Aspen achter enkele grote geheimen die het gebouw voor haar heeft bewaard. Het mysterie van het oude deel van de school, afgespeeld op een winterse plek en een vleugje romantiek. Ik zeg genoeg ingrediënten voor een cosy crime.

Miss Merkel en een onverwachte wending – David Safier
Angela Merkel is met pensioen. Samen met haar man en mopshondje trekt ze zich terug uit het drukke en turbulente Berlijn en verhuist ze naar het platteland. Wanneer baron Philipp von Baugenwitz vergiftigd wordt aangetroffen, komt in Angela de speurneus naar boven. Ze gaat op zoek naar de moordenaar.
Een perfect boek met de nodige whodunnit-kenmerken, tel daar ook nog oud bondskanselier Angela Merkel bij op, en je hebt wat ons betreft de perfecte cosy crime.

 

VOOR VOLWASSENEN

Moord in de Rue Dumas – M.L. Longworth
Professor Moutte, de decaan van de faculteit Theologie aan de Universiteit van Aix-en-Provence, wordt vermoord in zijn kantoor. Hij had net meegedeeld nog niet in pensioen te gaan, wat voor de drie collega’s die op zijn baan uit waren geen goed nieuws was. Twee dagen later sterft zijn secretaresse bij een ongeval. Toeval? Of moord? Onderzoeksrechter Antoine Verlaque gaat samen met zijn vriendin Marine Bonnet, docente rechtsgeschiedenis, op zoek naar de moordenaar. Voor het te laat is. Een moord op een prachtige plaats in Frankrijk, volgens mij wordt het niet ‘gezelliger’ dan dat!

De vrouw die vergat te leven – Corine Hartman
In het pittoreske dorpje Vorderen wordt in een afgelegen boerderij een overleden persoon aangetroffen. Een natuurlijke dood, zo wordt gezegd. Als Eva tijdens het wandelen op Wijngoed Kranenburg stuit op nog een overleden dorpsbewoner, wordt ook dit als een natuurlijke dood afgedaan. Eva heeft het idee dat hier iets niet pluis is en gaat op onderzoek uit. Corine Hartman prefereert zichzelf als cosy crime schrijver, deze moet dan ook zeker in de lijst!

De man die twee keer doodging – Richard Osman
Op donderdag komen de hoogbejaarde leden van de moordclub samen in het restaurant. Om onder het genot van een goede fles wijn een nieuwe coldcase te bespreken en deze als amateurspeurneuzen op te kunnen lossen. Een van de leden is er niet helemaal bij met haar gedachten. Haar ex-man wordt ervan verdacht 20 miljoen aan gestolen diamanten verduisterd te hebben. Nog voor de moordclub hem kan helpen, kost deze verduistering hem zijn leven. Nu is de moordclub zelf verdacht. Lukt het hen om uit de handen van de moordenaar te blijven. Een groep bejaarden die een misdaad gaat oplossen, dit kun je wel misdaad met een knipoog noemen. Hierdoor past het precies in het straatje van Cosy Crime boeken.

De gouden lepel – Jessa Maxwell
Op het Grafton landgoed lopen momenteel de opnames van het tiende seizoen van Bake Week. Het programma werd bedacht door Betsy Martin, die het bovendien ook reeds tien jaar presenteert en jureert. In de loop van vijf dagen zullen zes kandidaten het opnemen tegen elkaar om de prestigieuze prijs ‘De Gouden Lepel’ te winnen. Dit jaar zal er voor het eerst ook een co-presentator zijn, namelijk de beroemde bakker Archie Morris die ook De snijplank presenteert. Hij is arrogant en onvoorspelbaar, wat Betsy helemaal niet zint. Vanaf dag één loopt er heel wat verkeerd: een kookvuur die op het hoogste stand staat, suiker in de pot waar zout zou moeten zitten, een frigo die open blijft staan tijdens het bakrijzen. Het lijkt wel op sabotage. Wanneer er ook een dode valt, is plots iedereen verdacht. Een moord tussen de mooie en lekkere baksels, wie wil dat nou niet oplossen!

 

OM VOOR TE LEZEN

Geheim agent oma – Manon Sikkel
Wanneer de oma van Max ziek is, komt zijn andere oma hem ophalen. Als ze in een supersnelle auto en met een grote zonnebril op voor komt rijden, moeten ze snel zijn. Oma heeft namelijk een afspraak met een geheime agent uit China. Een verhaal met de nodige humor en een vleugje misdaad.

Skip en de konijnendief – Anna Woltz & Lars Deltrap
Skip heeft een stuiterhoofd. Hij denkt nooit aan één ding tegelijk. Behalve als zijn konijn Snuf op schoot zit. Op een middag na schooltijd is Snuf echter plots verdwenen. Het hok is leeg en het deurtje staat wijd open. Is het konijn ontsnapt, heeft iemand hem gestolen? Skip en zijn vrienden Bennie en Olena weten het zeker: het was een dief. Als echte detectives gaan ze op onderzoek uit. Onderweg vinden ze een plaswekker en een piraat, maar van het konijn geen spoor. Waar zou Snuf zijn? Ga mee op speurtocht met Skip in dit spannende en grappige verhaal.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

Share

You may also like...

2 Responses

  1. Nienke schreef:

    Miss Merkel heb ik bij meerder collega-ZomerLezers gezien. Als mensen dat nu nog niet gaan lezen… 😉

  2. Naomi schreef:

    Oeh, wat lekker veel tips bij de volwassenen! En ‘Game On’ van Cis Meijer staat toevallig voor me gereserveerd bij de bieb. Ben erg benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *