Zomerlezen: Kou, wind, sneeuw en ijs

Het vijfde thema van Zomerlezen lijkt nog heel ver weg. Het thema bestaat namelijk uit boekentips van boeken over sneeuw, wind, ijs en kou. Terwijl wij nog liggen te puffen aan ons zwembadje met een ijsje in de hand, verlang je tijdens het lezen van deze tips naar een warme kop chocolademelk. Lees je gauw mee?

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Isabella en de magische sneeuw – harriet Muncaster
Isabella – half fee, half vampier – speelt heel graag in de sneeuw. En zeker wanneer de creaties die ze maakt tot leven komen! Maar helaas… sneeuwmagie kan niet voor altijd blijven duren. Zal ze haar nieuwe, zelfgemaakte vrienden kunnen redden voor ze smelten? Geniet van dit thema verhaal boordevol sneeuw.

Dolfje sneeuwwolfje – Paul van Loon
Dolfje en Noura rennen door het Weerwolvenbos. Het bos is wit. Plots vliegen er grote hopen sneeuw door de lucht. Dolfje en Noura vluchten weg. Net op tijd bereiken ze het huisje van opa weerwolf. Daar wachten ze tot het stopt met sneeuwen. Om zich niet te vervelen, vertellen ze elkaar spannende verhalen. Over het nachtmerrieneefje. En over Knuppel, de weerwolfjager. Maar wie gooit toch die geheimzinnige hopen sneeuw? En wat ritselt daar in de schoorsteen…? Een spannend, winters weerwolfavontuur met Dolfje Weerwolfje.

Zeven zotgevallen: Voorleesverhaaltjes voor in de winter – Bieke Vanlaeken
Waarom is rendier Remus zo verdrietig? Ontdek de koudste plek op aarde en glijd mee met de pantoffels genaamd Pippa en Paula. Deze uitgave van Zeven zotgevallen neemt je mee in mooie, hilarische en hartverwarmende winterverhalen.

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

IJs – Nico de Braeckleer
Het is het jaar 2165. Vier jongeren leven in een wereld die zwaar is getroffen door een aantal zware natuurrampen die veel op aarde heeft verwoest. De jongeren zijn op zoek naar Civitas, de enige plek op aarde die nog niet verwoest is. Een zware zoektocht begint. Door ijskoud winterweer en een zware sneeuwstorm. De jongeren moeten onderdak zoeken in een stadje waar een besmettelijk virus is uitgebroken. Een van de jongeren raakt besmet, dit zorgt ervoor dat ze hun plannen zullen moeten wijzigen. Een zware sneeuwstorm en ijskoud winterweer moeten de jongeren trotseren. Ik zeg pak een warme deken en een grote kop chocomelk en geniet van dit indringende verhaal.

Alfie: Kat onder de kerstboom – Rachel Wells
Het is bijna Kerstmis, en de katten Alfie en George kijken er enorm naar uit. Dit jaar organiseert de buurt een kerstvoorstelling om zo geld in te zamelen voor een daklozencentrum. Iedereen is druk aan het werk hiervoor, ook Alfie en George. Maar dan loopt het fout. Iemand heeft alle decorstukken vernield. Iemand wil duidelijk de voorstelling saboteren. Maar waarom? Alfie en George willen de boel redden en gaan op zoek naar de dader. Want de voorstelling moet doorgaan!
Een verhaal waarbij de kou snel wordt vergeten door de hartverwarmende kerstgedachte.

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

Noorderlicht – Ellen Ooms
Fleur is er helemaal klaar mee! Naast dat ze geen liefdesleven heeft, is haar baas een enorme zak. Net wanneer haar moeder zich ook nog eens met haar leven gaat bemoeien, komt haar broer met een bijzonder voorstel. Lukas, een vriend van hem, heeft een huskyfarm in het ijskoude Lapland en kan vast wel wat hulp gebruiken. Wanneer ze op een dag een pijnlijke ontdekking doet, is de maat vol en besluit ze haar baan op te zeggen en het avontuur tegemoet te gaan. Eenmaal in Lapland blijkt dat niet alleen de buitentemperatuur tot ver onder het vriespunt komt. De warme ontvangst waar ze op had gehoopt, blijft achterwege. Zit Lukas wel te wachten op haar hulp? Zal het Fleur lukken om Lukas te ontdooien?
Een boek dat zich afspeelt in het ijskoude Lapland, past wat ons betreft helemaal binnen dit thema!

Dubbele boeking – Fiona Gothfield
Het leren voor haar examens heeft Samantha Dierckx een hoop energie gekost. Ze is toe aan een paar rustige dagen. Haar vriendin trakteert haar daarom op een weekje naar Zweden. Ook Samuel Dieriks is toe aan vakantie. Hij weet niet goed wat hij met zichzelf aan moet en is vooral op zoek naar rust. Al snel vindt hij op internet een chalet in het mooie Zweden.
Wanneer Samantha de sleutel van het chalet in het slot steekt, staat ze oog in oog met de halfnaakte Samuel. Op dat moment beseffen ze dat er iets mis is gegaan bij hun boeking. Aangezien alles volgeboekt is, zit er niets anders op dan de nacht samen in het chalet doorbrengen. Wanneer ze insneeuwen en blijkt dat Samantha dol is op kerst, weet Samuel dat deze vakantie één grote mislukking zal worden. Of zal deze dubbele boeking toch nog iets moois opleveren?
Een verhaal dat zich afspeelt in de kerst, in het koude Zweden. Alleen al van de cover krijg je toch zin om met een kleedje bij de openhaard te gaan zitten en dit verhaal in één ruk uit te lezen?

VOOR VOLWASSENEN

Gletsjer – Suzanne Vermeer
Vijftien jaar na het overlijden van hun vader gaan de zussen Judith en Maaike naar Garmisch-Partenkirchen om hun vader middels een skitrip te gedenken. Door Judith haar politieke carrière, haar partij is erg begaan met de smeltende gletsjers, zijn zulke tripjes bijna onmogelijk geworden. De zussen genieten in eerste instantie dan ook erg van hun vakantie samen. Maar wat de perfecte zussenvakantie had moeten worden, mondt uit tot een drama wanneer Judith verongelukt. Maaike gelooft niet dat de dood van haar zus slechts een noodlottig ongeluk is en gaat op onderzoek uit.
Een beter boek voor dit thema is er toch bijna niet. Van de cover alleen al krijg je spontaan zin om een tripje naar de sneeuw te boeken!

De dwaling – C.J. Tudor
Een gekantelde bus vol studenten, een gestrande kabelbaan vol vreemden en een afgelegen basis vol onderzoekers. De overeenkomsten tussen deze separate verhaallijnen zijn de aanwezigheid van een sneeuwstorm met ijzige kou en het dodelijke gevaar waarin elk personage op iedere locatie verkeert. Wat doe je als een moordenaar zich in één van deze groepen schuil houdt en de hulpdiensten niet komen opdagen?Een spannend verhaal wat zich afspeelt in een ijskoude omgeving. Perfect voor dit thema!

Winterwereld – A.G. Riddle
Er is een nieuwe ijstijd aangebroken. Hierin valt de sneeuw in de zomer en verpletteren gletsjer steden over heel de wereld. Iedereen verlaat zijn huis op zoek naar een plek om te overleven. De mensheid staat op uitsterven.
Wetenschappers zoeken naar antwoorden en sturen hiervoor sondes het zonnestelsel in. Bij Mars ontdekken ze een mysterieus object. Is dit de oorzaak van de ijstijd? Een boek dat perfect past binnen dit thema. Sneeuw, ijs en gletsjers in overvloed. Een boek om van te gaan bibberen!

OM VOOR TE LEZEN

Fien en Teun hoera het is winter – Matthias Temmermans & René Noorderveen
Fien en Teun maken een sneeuwpop. Samen rollen ze de sneeuwballen en zetten zo het lijfje van de sneeuwpop in elkaar. Teun maakt van een wortel de neus van de sneeuwpop en Fien zorgt voor een mooie pet tegen de kou. Maar dan begint de sneeuwpop te praten. Een pratende sneeuwpop, hoe kan dat nou? Maakt iemand soms een grapje met Fien en Teun?
Een boek voor de kleinste lezertjes onder ons. Een beter passend boek in het thema is er denk ik niet. Kou en sneeuw zijn hier goed vertegenwoordigd. Daarnaast staat er in dit boek ook nog eens een recept voor heerlijke sneeuwcakjes.

Elmo en de winterslapers – Rick de Haas
Elmo wordt wakker van het rare licht in zijn torenkamertje. Het heeft gesneeuwd buiten! Hij speelt hele dagen in de sneeuw. ’s Avonds begint het te sneeuwen, dagen achter elkaar. Dit zorgt ervoor dat er wel meters hoog aan sneeuw ligt. Doordat de dieren buiten niet meer kunnen wonen, komen ze allemaal in Elmo zijn vuurtoren schuilen. Gezellig. Een leuk kinderboek met wel heel veel sneeuw als thema!

Kikker in de kou – Max Velthuijs
Het is winter en er ligt een dik pak sneeuw. Iedereen houdt van de sneeuw, doordat hij of zij lekker warm is ingepakt. Eend door zijn donslaag aan veren, varkentje door zijn speklaagje en haas door zijn bontvacht. Alleen kikker heeft het koud….
Een boek waarbij je bij het voorlezen ervan het zelf koud krijgt door het dikke pak sneeuw!

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

Share

You may also like...

2 Responses

  1. Naomi schreef:

    Mooie lijst. Voor mij allemaal nieuwe boeken, dus mijn lijst kan weer aangevuld worden;).

  2. Ann schreef:

    Ijs van Nico De Braeckeleer is duidelijk populair in deze categorie 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *