Zomerlezen: Crossovers

Het zesde thema Crossovers is een moeilijke. Vooral de kinder / jongeren boeken vonden wij lastig. Een boek dat overlap heeft binnen twee genres in…. Wij zijn dan ook heel benieuwd wat de andere voor boeken hebben gekozen! Kijken jullie mee wat onze keuzes deze week waren?

 

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Ben jij een dief? – Paul van Loon
Spannend verhaal over de bekende figuur Dolfje Weerwolfje op AVI Start. Speciaal voor kinderen in groep 3 die net leren lezen. De pet van opa is gestolen. Wie heeft dat gedaan? Een kinderboek dat een licht griezelig en spannend tintje bevat.

Alles is dromen, dromen is alles – Stine Jensen
Dromen, dat doen we allemaal weleens. Zowel ’s nachts als overdag. Dromen kan over van alles. Bijvoorbeeld over op reis gaan, de nieuwste iPhone, een film, de toekomst, …. Dit deden de mensen vroeger ook, dromen. Veel dingen die we vandaag hebben of kunnen doen komen voort uit vroegere wensen. Zoals het vliegtuig nemen. Natuurlijk zijn er ook dromen die (nog) niet zijn uitgekomen. Want wat er in de toekomst gebeurt, weet niemand. Wel kun je erover dromen. En dat is precies wat je in dit boek kunt vinden: een reis langs de toekomstdromen van de mens. Wie gaat er mee?
Een doe-boek voor kinderen over dromen en de toekomst. Een non-fictieboek met een vleugje filosofie.

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

Het dorp van de zwaluwen – Marc de Bel
Zaterdag 10 juni 1944, om 13.05 uur (Duitse tijd). Oradour-sur-Glane is een afgelegen, idyllisch dorpje midden in Frankrijk, waar de oorlog en de recente landing in Normandië enkel via de schaarse radioberichten het Dorp van de Zwaluwen binnensijpelen. Roger, de achtjarige onverbeterlijke belhamel van het dorp, verlangt al om straks met Marcel en zijn andere vriendjes te gaan zwemmen in de rivier. Robert, de achttienjarige middenvelder van Union Sportive d’Oradour, kijkt, in tegenstelling tot zijn oudere clubmakker Armand, die bij een vorige wedstrijd een been brak, vol spanning uit naar de wedstrijd van morgen, terwijl Mademoiselle Denise, de onderwijzeres van het dorp, die vandaag vierentwintig wordt, naar school fietst. Deze keer minder vrolijk en opgewekt, na wat ze gisteren heeft gezien. Bijna alles in dit boek is helaas echt gebeurd en gebaseerd op de getuigenissen van de weinigen die met veel geluk ‘le massacre’ hebben overleefd.
Een oorlogsverhaal voor de jeugd dat gebaseerd is op waargebeurde feiten. Eén van de vele vreselijke verhalen die zich afspeelden tijdens WOII en we nooit mogen vergeten.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Christopher is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord blijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z’n kop zet.
Het boek is niet alleen een detective, maar ook een roman!

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

Cumulus – Neal Shusterman

Er is een jaar verstreken sinds Rowan van de radar verdween. Is hij het misschien die onder de naam Lucifer de ene na de andere verdorven Zeis elimineert? Ondertussen draagt Citra met haar unieke dornmethode de regels van de Orde uit en verzet ze zich fel tegen het gedrag van de nieuwe generatie. Daarmee maakt ze de nodige vijanden, maar wie heeft het op haar leven gemunt? De Cumulus heeft geen controle over de Zeisen. Hij mag niet ingrijpen en moet machteloos toezien hoe de Orde steeds verder afglijdt… Of lukt het hem toch om zijn eigen wetten te omzeilen?
Een spannend young adult boek met daarin sciencefiction en dystopische elementen.

Exit – Mel Wallis de Vries
Een berichtje kan je hele wereld op zijn kop zetten. Als een groep tieners een kettingbrief ontvangt, moeten zij deze doorsturen. Doen ze dit niet, dan hebben zij iemands leven in gevaar gebracht. Wie het slachtoffer wordt, weten ze niet…
Een young adult boek met alle aspecten van een thriller. Genoeg om je een poosje op het puntje van je stoel te laten zitten!

VOOR VOLWASSENEN

Vindolanda – Adrian Goldsworthy
Legerbasis Vindolanda ligt aan de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Het volk komt in opstand tegen de Romeinen, wanneer keizer Hadrianus zijn beroemde muur bouwt om zo iedereen buiten te houden.
Het is de taak van Flavius Ferox om de vrede in het gebied te bewaren. Hij zal al zijn humor, sluwheid en vooral veel lef nodig hebben om deze oorlog tegen te gaan. Ook moet hij uitzoeken wie er achter de Britse Rebellie zitten en zijn vrouw beschermen. Is zijn moed groot genoeg om te overleven in Britannia?
Dit boek heeft zowel historische aspecten als genoeg spanning voor een thriller.

Villa Algarve – Linda van Rijn
Isabella is met haar beste vriendin Sanne naar de Algarve afgereisd, om even op adem te komen na het verbreken van haar relatie. Daar ontmoet ze de surfer Victor, hij neemt haar mee naar de mooiste plekjes en leert haar surfen. De twee kunnen het goed met elkaar vinden. Helaas gebeurt er een tragisch ongeluk.
Na één jaar keert Isabella terug naar deze plek. Deze keer met een nieuwe liefde en fijne schoonfamilie. Althans dat is wat Isabella dacht. Echter slaat ook deze keer het noodlot toe….
Een literaire thriller die leest als een spannende roman.

Het balboekje – Mariska Overman
In het Wenen van 1887 is er voor jonge dames van adel maar één ding belangrijk: een geschikte huwelijkspartner vinden. Tijdens deze zoektocht naar de liefde is het balboekje het meest kostbare bezit. Hierin zetten alle mannen, die een dans van de huwbare dame willen, hun naam en met de hoop daarin een geschikte echtgenote te vinden. Zo gaat dat ook voor de jonge gravin Katherina-Anna von Cili; Kathi voor familie en intimi. In haar balboekje staat de naam van dé perfecte huwelijkskandidaat; een knappe hertog die een moderne kijk heeft op het huwelijk en die Kathi oprecht leuk vindt. Maar ook een aantrekkelijke baron heeft zijn naam aan een dans verbonden. Alleen is deze volgens haar ouders niet geschikt, want hij is nieuwe adel.
Een verhaal wat zowel een feelgood verhaal is als je een kijkje geeft in een tijd lang geleden waarin de adel prachtige feesten gaf om een geschikte huwelijkspartner te vinden.

OM VOOR TE LEZEN

Allemaal onzin – Paul van Loon
Wie is toch dat mannetje achter het behang? Dat is Onzin. Welterusten!
Elke avond als hij in bed ligt, hoort Vladimir geritsel. Pssst, klinkt het en dan komt er een mannetje tevoorschijn, niet groter dan een colaflesje. Hij neemt Vladimir mee naar Het Land Achter Het Behang. Samen beleven ze telkens een gek, grappig avontuur, waarna Vladimir heerlijk in slaap valt.
Een grappige en fantasierijke verhalenbundel.

Zoek de dinosaurus op het eiland – Stella Maidment & Joelle Dreidemy
Je kind wordt in deze boeken uitgedaagd om alle verschillende dieren en dingen te vinden en leert tegelijkertijd over de natuurlijke habitat van de diersoorten. Met deze boekjes zijn kinderen uren zoet!
Een interactief zoekboek vol informatieve en leuke weetjes.

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

 

 

Share

You may also like...

1 Response

  1. Naomi schreef:

    Inderdaad best een lastig thema ja. Maar jullie hebben er weer een mooie lijst met boekentips van gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *