Zomerlezen: mythologie

Het derde thema in deze ZomerLezen editie is Mythologie. Sterke verhalen over (Griekse) goden en hun krachten of verhalen over gekke diersoorten die misschien wel niet bestaan zoals het monster van Loch Ness. Een lastige vonden wij deze editie. Kijk je mee welke keuzes wij gemaakt hebben?

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Legendarisch – Richard Zuiderveld
In Vet oud! Legendarisch word je meegenomen op een wonderlijke reis door de wereld van de mythen, sagen en legenden. Bekende en onbekende verhalen worden in historisch perspectief geplaatst, verklaard en aangevuld met andere spannende avonturen vol met mysterieuze wezens. Verdiep je erin en vecht mee met de dappere Sint Joris in zijn strijd tegen een monsterlijke draak of zwerf door de straten van het negentiende-eeuwse Londen op zoek naar Jack de Ripper. Zijn deze mythen helemaal verzonnen of schuilt er een kern van waarheid in? En misschien belangrijkers, welke invloed hadden ze op de tijdgeest?
Het perfecte boek om verschillende mythen en sagen te ontdekken!

Mythenatlas: Machtige kaarten en magische monsters, helden en goden uit twaalf mythische werelden – Thiago de Moraes
Ontdek in deze Mythenatlas twaalf mythologische werelden. Je hebt enkel deze atlas vol machtige plattegronden nodig die je de weg wijzen naar andere culturen en andere tijden: van de Griekse tot de Azteekse en van de Hindoestaanse tot de Polynesische mythen, en nog veel meer! Terwijl je door dit boek reist, ontmoet je allerlei soorten goden, helden, monsters en mythische wezens. Een ideaal boek om je te verdiepen in de wereld van mythen en sagen.

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

Oorsprong – R. Wade
De wereld heeft nieuwe helden nodig. Hiervoor worden zeven jongeren gekozen: Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie. Als digital natives worden ze klaargestoomd om op het internet een onbekende en machtige vijand te stoppen. Hun mythische strijd wordt een odyssee vol gevaren waarin ze niet enkel elkaar maar ook zichzelf leren kennen. Het lot van de mensheid ligt in hun handen. Falen is geen optie, willen ze de wereld redden. Maak je klaar voor een levensgevaarlijke reis doorheen de Griekse mythologie.

Odysseus, een man vol verhalen – Imme Dros
Imme Dros vertelt het bekende verhaal van Homeros over de Griekse held Odysseus na. Nadat de Trojaanse oorlog ten einde is, verdwaalt Odysseus op weg naar huis. Tien jaar lang zwerft hij rond en maakt hij allerlei avonturen mee. Ondertussen wordt zijn vrouw Penelope thuis in Ithaka steeds wanhopiger, want iedere man wil wel de plaats van Odysseus innemen. Een bekende Grieke mythe op maat van tieners.

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

Percy Jackson en de Griekse goden – Rick Riordan
Rick Riordan leert je in Percy Jackson en de Griekse goden alles over de Griekse goden Apollo, Zeus en alle andere Olympische goden. Wie waren ze en hoe zijn ze ontstaan? Welke verhalen vertellen de goden en wat betekenen ze voor de mensen? Riordan weet met dit boek voor jongeren een klassiek verhaal weer nieuw leven in te blazen. Griekse goden en mythe passen wat ons betreft perfect binnen dit thema!

Magnus Chase en de goden van Asgard 1: Het verdoemde zwaard – Rick Riodan
Magnus Chase was altijd al een onrustige jongen. Sinds de mysterieuze dood van zijn moeder leeft hij in de straten van Boston. Op een dag wordt hij opgezocht door een man die hij nog nooit eerder heeft ontmoet, een man van wie zijn moeder beweerde dat hij gevaarlijk zou zijn.
De man vertelt hem een ongelooflijk geheim: Magnus blijkt de zoon van een Noorse god te zijn. En dat is niet alles: de goden van Asgard bereiden zich voor op een oorlog. Om Ragnarok – de ondergang van de goden – te voorkomen, moet Magnus in de Negen Werelden op zoek naar een wapen dat al duizend jaar onvindbaar is. Een razend spannend verhaal dat de lezer meeneemt naar de wereld van de Noorse goden.

VOOR VOLWASSENEN

De heraklesmoorden – Alexander Olbrechts
In de Vlaamse zoo Planckendael worden een leeuw en zijn verzorger op een huiveringwekkende wijze vermoord. In het voorhoofd van de man staat het Romeinse cijfer I gekerfd. Niet veel later wordt er een nieuw slachtoffer aangetroffen, ditmaal met het cijfer III. Hoofdinspecteur Rudi Smeets onderzoekt de zaak, waarbij hij niet alleen jacht maakt op de dader, maar ook op zoek gaat naar een vermiste man die mogelijk het volgende slachtoffer is. De druk op Smeets’ team is torenhoog. Kan hij nog meer slachtoffers voorkomen? Voor de Heraklesmoordenaar is alvast geen enkel dier of mens veilig…
Een zenuwslopende thriller rond de oude Griekse mythe van Herakles.

Circe – Madeline Miller
In het huis van Helios, wat god van de zon betekent, wordt een meisje geboren. Circe is haar naam. Doordat ze niet op haar vader lijkt, wordt ze verstoten door de familie en mengt ze zich onder het gewone volk.
Hier ontdekt Circe dat ze speciale krachten bezit. Als ze een vloek uitspreekt, stuurt Zeus haar naar een verlaten eiland om haar krachten verder te ontwikkelen. Maar doordat Circe onafhankelijk is, roept ze de goden over zich af en is de wereld een groot gevaar voor haar. Ze moet dan ook al haar krachten oproepen om zichzelf en haar dierbare te beschermen.
Een betoverend verhaal waarin goden, helden, monsters en magie de hoofdrol spelen.

Een nieuw begin – Angelique Haak
Jennifer Brugman is een gedreven rechercheur met een pijnlijk verleden. Ze wil graag opnieuw beginnen, en neemt daarom een baan aan in haar geboortestad Rotterdam. Samen met haar nieuwe collega’s moeten ze een heftige moordzaak oplossen. De dader heeft een voorliefde voor de Griekse mythologie en het straffen van vrouwen. Al blijkt dat de mythologie moordenaar het ook op haar heeft gemunt, wordt het steeds moeilijker om haar verleden geheim te houden. Een voortreffelijk debuut doorspekt met elementen uit de Griekse mythologie.

Over elk vergeten heen – Jo Claes
Op een kunstveiling in Antwerpen is hoofdinspecteur Thomas Berg getuige van de recordprijs waarmee het bronzen beeld Psyche van Constantin Meunier wordt verkocht. Wanneer later die nacht de koper wordt vermoord en het beeld gestolen, is een Leuvense antiekhandelaar lang een verdachte. Tot er op Valentijnsdag een tweede slachtoffer valt. Zijn hart is doorboord met een pijl en zijn lijk ligt tentoongespreid in de crypte van de man die ooit opdracht gaf om het beeld te maken. Het beeld blijkt de helft van een set geliefden, Eros en Psyche. Het lijkt er op dat de dader bewust deze mythe kopieert. Tot er een derde dode valt… Een spannend misdaadverhaal dat de Griekse mythologie niet schuwt.

OM VOOR TE LEZEN

Het monster van loch ness – Tom Adams
In dit boek worden meer dan 100 verschillende mythes en mysteries beschreven speciaal voor kinderen. Zoals: bestaat de verschrikkelijke sneeuwman echt, wie was graaf Dracula en hoe is de stad Atlantis verdwenen? Allemaal vragen waar je antwoord op krijgt in dit boek.
Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar, maar hoe leuk is het als ouder om dit samen met je kind te ontdekken en er zelf ook nog wat van op te steken!

De heldensage – Jeffrey Alan Love
Een ridder toont zijn heldenmoed door over de wereld te trekken. Hij wordt er belaagd door onder andere draken, wolven, zeemonsters en vijandelijke legers. De heldensage is een prentenboek boordevol sfeervolle illustraties van silhouetten in donkere kleuren. Een mythisch verhaal voor zesjarigen, dat zich perfect leent om te worden voorgelezen.

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

Share

You may also like...

2 Responses

  1. Nienke schreef:

    He, wat tof, jullie hebben heel andere boeken dan de rest! Dat betekent meer boekentips voor de lezers!

  2. Naomi schreef:

    O, wat leuk, hier zitten voor mij fijne thrillertips tussen. Mythologie is niet mijn ding, maar ik zie bij de volwassenen twee boeken staan (thrillers) die me toch wel heel leuk lijken. Dank voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *