‘Van je familie moet je het hebben’ – Anna Thomas

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789024598328

Anna Thomas is het pseudoniem van auteur Marja West. Ze schreef onder meer de humoristische feelgoodserie ‘Nueva Vida’. Deze serie bestaat uit vijf delen en speelt zich af in Spanje. Van je familie moet je het hebben is het eerste deel in een nieuwe comedyserie.

De cover van Van je familie moet je het hebben ziet er aantrekkelijk uit. Het is een collage van voorwerpen die een rol spelen in het boek. De quote van auteur Jackie van Laren belooft een verhaal vol humor. Alles bij elkaar maakt het je benieuwd naar de inhoud.

De zussen Constance, Eloïse en Florentine Hochepied de Briquet zijn opgegroeid in weelde op een prachtig landgoed in Bloemendaal. Helaas hebben ze niks aan hun dubbele achternaam als het gaat om geldzorgen en relatieproblemen. Constance heeft een kunst- en antiekzaak die slecht loopt en haar man Fred leeft ondertussen zijn eigen leven. Eloïse krijgt haar makelaarskantoor niet van de grond doordat haar goedverdienende vrouw Anneke haar gebruikt als voetveeg en oppas voor hun kinderen. Florentine heeft een hippe foodtruck maar niemand weet dat ze eigenlijk op een camping woont. Hun leven is niet wat ze ervan verwacht hadden en ze vinden dat er iets moet veranderen. Intussen zit hun bejaarde en dementerend lijkende moeder alleen in het grote landhuis dat vol hangt met kunst. Zou hier de oplossing voor hun problemen liggen?

“…Het geld klotst nota bene tegen de plinten bij haar moeder, ze wóónt in een museum. Niet dat er grootmeesters aan de muur hangen, op de Van Ruisdael en een studie van Rembrandt na, maar menig kunstliefhebber likt zijn vingers bij de Hochepied de Briquet-collectie af…”

Van je familie moet je het hebben start met een proloog waarin de zussen op het politiebureau zijn. Ze ruziën met elkaar over hoe slecht ze het financieel hebben.
Daarna gaat het verhaal vijfentwintig dagen terug in de tijd. Je leert de zussen kennen en wordt meegenomen in hun dagelijks leven. De schrijfster laat hen afwisselend aan bod komen. Dit maakt dat je nieuwsgierig blijft naar het verloop van hun perikelen. In het begin zijn ze alle drie timide en vol zelfmedelijden. Naarmate het boek vordert nemen ze het heft steeds meer in eigen hand en leren ze voor zichzelf op te komen. Ze zijn totaal verschillend maar dat zorgt er juist voor dat je in iedere zus wel iets kunt herkennen uit je eigen leven. Je kunt je ook makkelijk inleven in hun gedachten en gevoelens doordat deze uitgebreid beschreven worden.

Naast de serieuze ondertoon in het boek zijn de belevenissen en de gesprekken van de zussen vaak grappig en herkenbaar. Ik heb er regelmatig hardop om moeten lachen. De auteur weet hierin een mooie balans te creëren.

Aan het eind van Van je familie moet je het hebben blijven er nog veel vragen over maar deze gaan vast beantwoord worden in het tweede deel. Dit moet rond september uitkomen. Na het lezen bedacht ik me dat het verhaal een leuk concept zou zijn voor een televisieserie of romantische komedie. Ik vond het vermakelijk en geef het boek 4 sterren.

Sandra
Boekencast

Genre: Feelgood
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024598328
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 288
Verschijningsdatum: 23 maart 2023

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review