Zomerlezen: Verdwijnboeken

Vandaag geven we jullie tips over verdwijnboeken, het vierde thema van deze Zomerlezen editie. Wat is nou een verdwijnboek? Hieronder verstaan we boeken die zo goed zijn, dat je letterlijk even verdwijnt in je boek en de rest van de wereld eromheen vergeet. Of nadat het boek uit is, je even moet bekomen van wat je net gelezen hebt. Ben je benieuwd naar wat wij bedacht hebben? Lees dan snel verder!

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

De boeken van Terra Fabula 1 – Het vergeten koninkrijk – Peter DeWillis
Londen 1897, oudejaarsavond. Martha en William krijgen het nieuws te horen dat ze hun ouders nooit meer zullen zien. Hun schip is tijdens een geheime expeditie op zee vergaan. Twee excentrieke dames die beweren hun tantes te zijn, komen de kinderen ophalen. Ze nemen hen mee, ergens ver weg van Londen. Daar horen Martha en William de echte reden rond het overlijden van hun ouders. En ze ontdekken dat ze erfgenamen zijn van een magisch koninkrijk, dat alleen door hen te redden is. Ze volgen het spoor van hun ouders en belanden in een strijd waarin elk bestaand sprookje voorgoed verloren kan gaan en vergeten zal worden. Het is de start van een ongelofelijk avontuur, waarin ze verdwalen in een wereld vol gevaren, raadsel en geheimen.
Het vergeten koninkrijk is het eerste van zeven boeken in de Terra Fabula reeks.
Geniet van dit fantasierijke boek, waarin je volledig op kunt gaan. Ideaal om even te verdwijnen, en dit tot zeven keer toe!

Opa goochel – Yvonne Deinert
De tienjarige Roem heeft één grote droom. Hij wil een dolgraag een wereldberoemde goochelaar worden. Want zijn opa was dat ook. Roem heeft al veel trucs geleerd, maar de grote trucs houdt opa nog geheim. Daarvoor moet hij minstens twaalf jaar zijn, zegt opa. Als opa steeds vergeetachtiger wordt, krijgt Roem haast. Zal hij nog op tijd opa’s goochelgeheimen ontdekken?
Een prachtig kinderboek dat je het liefst in één keer uitleest en je de tijd doet vergeten.

Harry Potter 1: Harry Potter en de steen der wijzen
Harry Potter is een doodnormale, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont. In de bezemkast onder de trap. Op een dag ontvangt Harry een geheimzinnige brief. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest uitziende figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein (die vertrekt van Perron 9¾) belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.
De acht boeken van Harry Potter zijn dé perfecte boeken als je eens even helemaal in een magisch boek wilt verdwijnen.

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

Boy 7 – Mirjam Mous
Wanneer een jongen, zonder dat hij het weet, bij een bloedhete en kale grasvlakte terecht komt, heeft hij gelukkig nog zijn rugzak en mobiel.
Als hij de hulpdiensten wil bellen, hooft hij een voicemailbericht. Hierin wordt gesproken dat de jongen onder geen beding de politie in mag schakelen. Met alles wat hij in zijn rugzak heeft, gaat hij op zoek naar zijn verleden. Want zolang hij zich niets kan herinneren, kan hij ook niemand vertrouwen. Beetje bij beetje komt hij dichter bij de waarheid.
Boy 7 is een boek waarin de jonge lezer helemaal kan verdwijnen. Het gaf bij een van onze recensenten haar zoon zelf het plezier in lezen weer terug!

Zeis – Neal Shusterman
Een wereld zonder honger, zonder ziekte, zonder oorlog, zonder lijden… en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen – en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?
Dit eerste deel van deze dystopische trilogie weet je als lezer zo te verrassen en te boeien, dat alles rondom jou verdwijnt.

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

Het Hawthorne-mysterie 1 – De erfenis – Jennifer Lynn Barnes
De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te positief uit. Ze kunnen maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft… en niemand weet waarom.
Om de miljarden van Tobias Hawthornes erfenis in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zopas onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzonen) die uiteraard niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. De vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?
Een trilogie waar je je helemaal in kunt verliezen en die vol spanning en humor zit. Je zou voor minder een hele tijd willen verdwijnen!

Reckless 1 – Achter de spiegel – Cornelia Funke
Jacob Reckless vlucht al jarenlang door een magische spiegel naar een donkere, betoverende wereld, die bewoond wordt door mensen, feeën, dwergen en goyl, een vijandig stenen ras. Bij toeval ontdekt zijn jongere broer Will Jacobs geheim en volgt hem naar de andere wereld. Met rampzalige gevolgen: Will wordt getroffen door een vloek en zal langzaam maar onherroepelijk verstenen.Om zijn broer te redden, besluit Jacob alles op het spel te zetten wat hem lief is. Samen met zijn trouwe bondgenoot Vos en Wills grote liefde Clara gaat hij op zoek naar de machtige maar gevaarlijke fee die de vloek ongedaan kan maken. Zal het Jacob lukken om haar op tijd te vinden?
Een prachtig magisch verhaal waarvoor je graag een tijdje onbereikbaar bent voor alles en iedereen.

VOOR VOLWASSENEN

De man met duizend gezichten – Lex Noteboom
Michelle staat op het punt om met haar man Daniel en hun gezin op vakantie te vertrekken, als ze te horen krijgen dat Daniels tweelingbroer is verongelukt. Vigo Lechkov was de president van Kazichië en Daniel keert voor het eerst in twintig jaar terug naar zijn geboorteland om de begrafenis bij te wonen. Daar aangekomen ziet Michelle al snel dat haar man onder druk wordt gezet om zijn broer op te volgen als president. Ze wil zelf zo snel mogelijk terug naar Amsterdam, maar dat blijkt niet eenvoudig. In het oosten van de voormalige Sovjetstaat is een rebellenleider opgestaan die het volk verenigt in een opstand tegen het regime. Niemand weet wie hij is of hoe hij aan zijn middelen komt, maar hij heeft een rebellenleger achter zich en pleegt aanslagen. Terwijl de Russische geheime dienst en de CIA zich met het conflict bemoeien, en Michelle alles op alles zet om haar gezin veilig thuis te krijgen, gaat Daniel de strijd aan met de ongrijpbare rebel, die bekendstaat als de Man met Duizend Gezichten.
Een boek waar onze recensent na het lezen helemaal van van de kaart was. Zo waar en zo goed vond hij het boek. Dan kunnen we wel spreken van een echt verdwijnboek!

Wolkenstad – Anthony Doerr
Vijf buitenbeentjes proberen de wereld rondom hen te begrijpen. In Constantinopel in 1453, in een bibliotheek in het huidige Idaho en op een interstellair schip in de verre toekomst jagen ze allen hun dromen na terwijl ze vechten om te overleven.
Anna, Omeir, Seymour, Zeno en Konstance worden verbonden door één gehavend exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst – het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs te vliegen.
Een betoverend verhaal over de verbindende kracht van boeken, die je elk gevoel van tijd doet vergeten.

Na die nacht – Karen Slaughter
Het is intussen vijftien jaar geleden dat Sara Lintons avondje uit eindigde met een gewelddadige aanval. En haar hele wereld en toekomst aan diggelen barstte. Inmiddels is Sara erin geslaagd om haar leven terug op te bouwen. Ze is een uitstekende en succesvolle arts, verloofd met Will Trent en ze heeft het verleden een plekje weten te geven. Dit laatste verandert wanneer ze op de spoeddienst de zwaargewonde Dani Cooper aantreft met verwondingen die akelig goed lijken op deze die ze toen zelf had. Het doet Sara beseffen dat het verleden toch niet voorgoed begraven blijft…
Een ijzersterke thriller die je amper kunt wegleggen eenmaal je erin begint. Een echt verdwijnboek!

OM VOOR TE LEZEN

De gruffalo – Julia Donaldson
Muis houdt zijn vijanden op een afstand door ze bang te maken met een monster, de Gruffalo. Muis is helemaal in zijn sas; want de Gruffalo bestaat natuurlijk helemaal niet. Maar – ooh! Wat is dát dan…
Een prachtig prentenboek waarbij de jonge lezertjes helemaal gespannen zitten te luisteren naar de grappige, leuke en soms ook spannende verhalen van de Gruffalo.

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
Pluk rijdt in zijn rode kraanwagentje rond. Hij is op zoek naar een huisje om in te wonen. Dat huisje vindt hij in het bovenste appartement van de Petteflet en maakt hier vele vriendjes. Zoals Zaza, de kakkerlak, stampertje en meneer pen.
Korte verhaaltjes over Pluk en zijn vriendjes zorgen ervoor dat de jonge lezer helemaal meegenomen wordt naar de Petteflet en alles wat daar gebeurt. Wie is er niet opgegroeid met de verhalen van Pluk. Ideaal om voor te lezen!

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

 

Share

You may also like...

4 Responses

 1. Nienke schreef:

  Gave lijst weer! Ik zie een paar boeken die ik ook bij andere bloggers heb gezien. Helemaal prima, dan weten mensen tenminste zeker dat ze die boeken echt moeten gaan lezen!

 2. Ann schreef:

  Wij lezen Wolkenstad met onze leesclub en in Na die nacht ben ik ondertussen halfweg. Het is zoals je zegt: jammer dat ik moet werken, want ik zou liever verder lezen.

 3. Naomi schreef:

  Mooie lijst en totaal anders dan de mijne.

 4. Adriaantje schreef:

  Mooie lijst en warempel één overlap: Pluk van de Petteflet.
  De andere titels, daar ken ik er maar een paar van.
  Leuk, heb ik weer wat om mijn lijst aan te vullen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *