Zomerlezen: Perfecte vakantieboeken

De tweede ronde van zomerlezen. Deze keer onze keuze als het gaat om perfecte vakantieboeken. Maar wat zijn nou perfecte vakantieboeken? Voor de een zijn dit boeken over een zonnige bestemming, voor de ander een boek zo dik als een vuist. Kijk je mee naar onze keuzes?

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Zeven zotgevallen voorleesverhaaltjes voor in de zomer – Bieke Vanlaeken
Wie heeft er zin in de zomer? Zeven Zotgevallen alvast wel! Het is dan ook een zomer waarin alles kan. Reis mee met de gekste tent, ga op safari en ontdek wel ijsje het snelst is. Heb je het warm gekregen? Dan zorgt de warmweerbrandweer wel voor verkoeling! Geniet van deze zeven verhaaltjes die ideaal zijn om, zoals de titel perfect meegeeft, tijdens de zomervakantie te lezen of voor te lezen.

De gorgels en de laatste kans – Jochem Myjer
Wanneer steeds meer Gorgels in diepe slaap worden gebracht en niet meer wakker worden slaat waak gorgel Jukko alarm. De brutelaars en paars gestipte groensnotbrutelaars komen veel vroeger dan verwacht dit jaar. De Gorgels zijn in gevaar. Wie moet nu de kinderen zoals Melle en Limoni beschermen? Melle weet wel raad! En zo begint er een super spannende tocht naar het Hoge Noorden, om ervoor te zorgen dat de Gorgels weer wakker worden.
Een boek dat begint dicht bij huis, maar eindigt in het Hoge Noorden. Door de prachtige tekeningen en beschrijvingen van de omgeving, waan je jezelf ook in de camper op naar het Hooge Noorden. Een boek waar je jezelf op een hete zomerdag perfect in kan verliezen, om het in één ruk uit te lezen.

Dolfje weerwolfje: monsterhaai – Paul van Loon
Dolfje neemt je mee naar het eiland Bleiland. Hier is hij met zijn ouders en vriendinnetje Noura. Alleen durft niemand in de prachtige, blauwe zee te zwemmen. Er zwemt namelijk bij volle maan een heuse monsterhaai. Dolfje en Noura geloven dit niet en gaan samen op onderzoek uit. Al snel blijkt dat de monsterhaai helemaal niet zo monsterlijk is.
Bleiland wordt niet alleen omschreven als een perfecte vakantieplek, ook de mooie illustraties maken dit boek tot een ultiem vakantieverhaal.

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

De safari sisters en het elixir van enquist – Erik Persoons
De ouders van de twaalfjarige Zarah en haar vijftienjarige zus Juno wonen in Kenia waar zij hun eerste avontuur beleefden. Hun ouders krijgen bezoek van een man die hen vraagt om op zoek te gaan naar een verdwenen professor. Het gezin reist ditmaal naar Indonesië om de professor te zoeken in een land dat bestaat uit duizenden eilandjes.
Een boek over een land hier ver vandaan. Wanneer je een beperkt vakantiebudget hebt, lees je liever zijn boeken. Je voelt je een wereldreiziger terwijl je op je eigen sofa zit.

Eilanddagen – Gideon Samson
Jacobs moeder gaat samen met haar vriend Kees op vakantie naar Thailand. Een dure reis, dus zonder Jacob. Maar zijn moeder heeft al een ander plan bedacht: hij mag op vakantie naar zijn vader die in Griekenland woont. En al heel lang niet meer hebt gezien noch gemist. Wat moet hij daarmee? Gelukkig ontmoet hij er Michiel (Miech) en diens vriendin Puck. Eilanddagen is een fictief verhaal over vriendschap en eerste verliefdheid. En de opbouw van de relatie vader-zoon. Dit alles in een aangename zomerse vakantiesfeer op het Griekse eiland.

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

Bikini en kites – Anja Janssen
Op het strand van Domburg runt Bo, in een strandhuisje, haar eigen bikini shop. Op een middag stapt de knappe kitesurfer Lars binnen met zijn nichtje Sanne. Bo is op slag verliefd op deze man. Dan blijkt hij ook nog eens Bo’s buurman te zijn. Lars runt samen met zijn broer Harm de nieuwe kiteschool. Daarnaast was Lars ook wereldberoemd om zijn kunsten in de zee. Maar waarom doet hij nu niets meer met zijn kite? Als maatpak Marcel, Bo komt vertellen dat ze na de zomer haar strandhuisje moet opdoeken is ze van slag. Wat moet ze nu met haar leven? Kan Lars haar misschien helpen met het behoud van haar winkeltje? En hoe zit het met de vlinders tussen Bo en Lars, laaien ze verder op ze op of doven ze uit? Liefde, hechte vriendschappen en een zomer aan het strand van Domburg. Een beter vakantieboek kan je toch niet wensen?!

No exit – Maren Stoffels
Vesper vaart mee met een luxe cruiseschip, waarbij ze denkt dat ze een prachtige vakantie tegemoet gaat. Helaas heeft ze het helemaal fout. Ze is opgegeven voor ‘No Exit’, een heropvoedingsprogramma voor pesters. Maar Vesper merkt al snel dat het programma geen grenzen kent. Zij en de andere deelnemers verkeren in gevaar. Eén iemand beweert zelfs onschuldig daar te zitten. Maar hoe kun je ontsnappen als je je op een schip midden in zee bevindt?
Een cruise staat meestal garant voor een heerlijke vakantie, al is dit in dit boek helaas niet het geval.

Alle wegen leiden naar Rome – Vivian van Leeuwen
Carlijn heeft altijd mooi de regels gevolgd en wist als kind al wat ze later wilde doen. Alles liep volgens plan, totdat ze zakte voor haar bachelor communicatie. Ze besluit het roer om te gooien en een vakantie te boeken naar Rome, om na te denken welke weg ze nu op wil gaan. Daar ontmoet Carlijn Luca, een knappe instagram-fotograaf die aanbiedt om haar te gidsen. Ze brengen meer tijd met elkaar door dan verwacht, en lijkt voor meer dan alleen de charme van Rome te vallen… Een romantische novelle in een prachtige setting die je zo in vakantiesfeer brengt.

 

VOOR VOLWASSENEN

 

Florence – Kiki van Dijk
Clea restaureert kunstwerken. Met haar werk haalt ze regelmatig de kranten en heeft ze al een belangrijke prijs gewonnen. Ze is een grote naam in de kunstwereld. Als Tanya, een vriendin van de basisschool, vraagt om voor een nog geheim project naar het zonnige Florence af te reizen, twijfelt Clea. De nieuwsgierigheid wint het en Clea reist af naar Florence. Helaas voor Clea zit genieten van de omgeving er niet in. Al snel komt ze erachter dat haar vriendin Tanya vermist wordt. Clea vraagt zich steeds meer af waarom ze naar Florence is gegaan. Moet Clea nu ook oppassen voor haar leven? Je waant je tijdens het lezen van dit boek in de kleine straatjes van Florence. Een ideaal boek om je zomervakantie mee te beginnen.

Bestemming Parijs – Mirjam Mieserius
De 31-jarige Chloe McCoy vertrekt naar Parijs om haar langgekoesterde droom uit te laten komen. Ze wil alle bijzondere plekken bezoeken die speciaal waren voor haar geliefde schrijver Hemingway. Maar als ze de Franse schrijver Guillaume ontmoet, veranderen op slag al haar plannen. Hij laat haar zíjn wereld zien; een wereld waar Chloe van onder de indruk is. Als haar verloofde Peter als verrassing plotseling in haar geliefde Parijs opduikt, staat ze voor een moeilijke keuze. Gelukkig hebben haar nieuwe vriendinnen Sofia (oorspronkelijk New Yorkse) en Lizzy (uit San Francisco) altijd een luisterend oor. Drie vrouwen met uiteenlopende karakters die allemaal op zoek zijn naar liefde, vriendschap en vooral naar zichzelf.
Volgens onze Sonja wordt je ondergedompeld in het romantische Parijs. Een plek die vele van ons hoog op hun ultieme vakantieplek hebben staan.

Playa Blanca – Linda van Rijn
Laura met haar vriend Ruben en hun vriendengroep op vakantie naar het zonnige Lanzarote. Dit hebben ze allemaal wel verdiend na een tijd van hard werken en weinig tijd voor elkaar. Het hotel is geweldig, de cocktailbar en het zwembad overdadig en vertoeven op het strand vindt de vriendengroep heerlijk. Als ze op het strand een Nederlands stel ontmoeten, worden ze al gauw uitgenodigd voor een feestje in hun villa. Maar tijdens het feestje gaat het helemaal mis.
Linda van Rijn schrijft literaire thrillers op vakantiebestemmingen waar zij zelf is geweest. Je bevindt je als lezer dan ook zelf op Lanzarote aan een cocktail bij het zwembad, wanneer je aan dit boek begint.

OM VOOR TE LEZEN

Fien en Teun gaan kamperen – Matthias Temmermans & René Noorderveen
Wanneer Fien en Teun tijdens het opruimen van de zolder een tent vinden, willen ze niets liever dan deze uitproberen. De twee gaan kamperen in de tuin. Nadat Fien en Teun hun tassen hebben ingepakt en afscheid hebben genomen van alle boerderijdieren kan het avontuur beginnen. Of toch niet?!
Fien en Teun gaan kamperen is een ideaal boek om onder het genot van een ijsje voor te lezen aan de allerkleinsten.

Zomer met muis – Pauline Baartmans
Voor de allerjongste schrijft Pauline Baartmans zonnige zomer verhaaltjes. Deze verhaaltjes over Muis en Beer. Samen maken ze van alles mee. Ze gaan naar het strand, eten ijsjes en plonzen in het zwembad. De verhaaltjes zijn gemaakt op rijm, wat voorlezen extra leuk maakt. Daarnaast is het boek ook voorzien van mooie prenten, die bijdragen aan een extra zomerse sfeer.

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

 

Share

You may also like...

3 Responses

 1. Nienke schreef:

  Die Zeven Zotgevallen klinkt als een leuk voorleesboek zeg! En volgens mij is De Gorgels ook als luisterboek beschikbaar. Extra leuk in de auto onderweg naar de vakantiebestemming dus!

 2. Naomi schreef:

  Die van Maren Stoffels ga ik gelijk op mijn lijstje zetten. Klinkt als echt een boek voor mij.

 3. Ann schreef:

  Deze lijst is een reis op zich 😉
  En die zeven zotgevallen zijn inderdaad helemaal top! Ik geloof dat er ondertussen al drie delen uitgekomen zijn. 21 zotte verhaaltjes om van te smullen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *