‘De gorgels en de laatste kans’ – Jochem Myjer

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789025884208

Jochem Myjer is misschien wel een van de bekendste cabaretiers in Nederland. Naast het maken van theatervoorstellingen debuteerde Jochem in 2015 met zijn eerste kinderboek De gorgels, wat meteen een groot succes werd. Hij wint in 2016 dan ook niet voor niets de Prijs van de Nederlandse Kinderjury in de leeftijdscategorie 6-9 jaar. In 2019 volgt het vervolgboek De Gorgels en het geheim van de gletsjer. Ook dit is een prijswinnaar. In 2022 verscheen het laatste deel in De gorgels serie, namelijk De gorgels en de laatste kans.

Wanneer steeds meer Gorgels in diepe slaap worden gebracht en niet meer wakker worden slaat waak gorgel Jukko alarm. De brutelaars en paars gestipte groensnotbrutelaars komen veel vroeger dan verwacht dit jaar. De Gorgels zijn in gevaar. Wie moet nu de kinderen zoals Melle en Limoni beschermen? Melle weet wel raad! En zo begint er een super spannende tocht naar het Hoge Noorden, om ervoor te zorgen dat de Gorgels weer wakker worden.

Van het eerste boek De Gorgels heb ik erg genoten. Hopelijk kan ook dit laatste deel van de serie mij bekoren. De boeken van De Gorgels zijn altijd prachtig geïllustreerd. Ook deze keer zijn de prenten gemaakt door Rick de Haas. Ze zorgen ervoor dat het verhaal een extra dimensie krijgt en meer gaat leven. Prachtig gedaan!

Jochem Myjer heeft een vlotte pen en heeft zich tot in de kleinste details ingeleefd in de wereld van de Gorgels en hun boosdoeners. Wel vond ik het jammer dat deze keer veel van de teksten in het ‘gorgels’ waren, wat niet heel prettig leest. Zo zijn er veel woorden achter elkaar en verbonden met een koppelteken. Ook wordt er vaak het zinnetje ‘of niet’ ‘of wel’ gebruikt. Op een gegeven moment ging ik hier overheen lezen, wat toch zorgt dat de leeservaring minder wordt. Misschien komt het ook door mijn leeftijd en vinden kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar dit wel leuk om te lezen.

Kreten als ‘Urgentelaspoediespoedie!’ en ‘Dommeldommel-tukjesdam’ zullen vele kinderen laten gieren van het lachen. Handig: in de binnenkant van de cover staan in het kort de belangrijkste afkortingen die je moet weten om het boek te kunnen lezen.

De beeldende schrijfstijl van Myjer en de bijbehorende tekeningen zorgen er samen voor dat je jezelf helemaal in de wereld van de grensgorgels, brutelaars en snotbalgers kunt inleven. Zo is er een stukje over de ingerichte camper. Niet alleen zie je de hangmatjes en kamertjes voor de gorgels voor je, door de tekeningen wordt het levensecht!
Melle is net als in de voorgaande twee delen een ware superheld. De kleine krulman doet er alles aan om zijn gorgels te redden. Dit ontroerde mij op sommige momenten zelfs een beetje.

Helaas is de trilogie over Melle en zijn Gorgelvriendjes nu ten einde. Niet getreurd, Jochem Myjer is al weer hard bezig een nieuw boek te schrijven over de Gorgel vrienden. Hij schrijft namelijk een heuse encyclopedie over alles wat met de Gorgels te maken heeft.

De gorgels en de laatste kans is een prachtig kinderboek, met misschien nog wel mooiere tekeningen die het verhaal tot leven laten komen. Ben jij net zo nieuwsgierig als ik naar de kleine gorgels en brutelaars, en of het Melle zal lukken om achter het mysterie van de slapende gorgels te komen? Duik dan zeker in dit verhaal! Het boek krijgt van mij 3.5 ster.

Kim
Boekencast

Genre: Jeugd (fictie 10-12 jaar)
Uitgever: Leopold
ISBN:9789025884208
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 272
Uitgave: november 2022

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Uitgeverij Leopold in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review