Zomerlezen: eten en drinken

Het zevende thema is er een die iedereen wel kan bekoren. Eten en drinken moeten we allemaal. Maar hoe leuk is het om zelf te kokkerellen en nieuwe dingen uit te proberen. Zo hebben we deze keer niet alleen boeken waarin de hoofdrol is weggelegd voor een kok of geheime bakkerij, maar laten we ook wat boeken zien met leuke kook- en baktips!
Lezen jullie snel mee?!

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Eten in de wereld – Barbara van Rheenen & Reina Ollivier
In dit boek worden vele vragen van kinderen beantwoord. De vragen gaan over eet- en drinkgewoontes van mensen over de hele wereld. Zo worden vragen gesteld als: eet iedereen met mes en vork, wat is een vegetariër, waar komt de aardappel vandaan? en op welke plek in de wereld mag je je soep slurpen?
Niet alleen beantwoordt dit boek je vragen, ook speel je een mini quiz, lees je een gedicht en kijk je naar mooie prenten.

De wraak van het spruitje – Jan Paul Schutten & Taufiq de Water
Waarom zijn frietjes en snoep vaak zo lekker, en gezond eten meestal niet? En is het ook mogelijk om iets gezonds te maken dat ook lekker smaakt?
Een informatief boek boordevol weetjes over eten & drinken.

 

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

De wens van ice cream boy – Lorena Veldhuijzen
In een winkel, voor alledaagse wonderen, koopt Michiel een zaadje met een wens erin. Echter als hij hem wil planten, verschijnt er een oude dame. Ze neemt Michiel mee naar de ijssalon Gelato. Michiel wint hier een reis. Hij gaat in 21 dagen 21 ijssalons zien in 21 landen. Wat hij hiervoor moet doen? Elke dag een selfie posten met zijn gelato petje op.
Een ideaal zomerboek over ijsjes wereldwijd.

Bakkerij Bliss 1 – Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss -Kathryn Littlewood
De ouders van Roos, Dille, Tijn en Leintje runnen een bakkerij in het stadje Rapenburg. Deze bakkerij runnen ze met behulp van een magisch kookboek! Een boek dat al eeuwen in de familie is en waarmee ze de meest waanzinnige taarten en koekjes bakken. Als de ouders een tijdje hun werk moeten neerleggen, krijgt Roos de sleutel van de kamer waarin het boek bewaard wordt. De moeder benadrukt nogmaals eens extra dat de kamer alleen open mag in uiterste nood. De kinderen experimenteren er op los en zo ontstaan de mafste creaties. Maar als iemand beweert de tante van de kinderen te zijn, gebeuren er rare dingen.
Een grappig boek boordevol lekker koekjes, taarten en andere geheimzinnige recepten. Extra leuk: deze serie bevat maar liefst zes boeken. Extra lang leesplezier!

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

De kookschool voor potterheads – Tanja Dusy
Met De kookschool voor Potterheads zet iedere Harry Potter-fan eenvoudig magische gerechten op tafel die zo uit Zweinstein lijken te komen!
Laat je met dit kookboek inspireren door de magische gerechten van de grote tafel van Zweinstein, tante Petunia, de keuken van mevrouw Wemel en meer. De kookschool voor Potterheads bevat meer dan 60 gloednieuwe recepten en praktische vakkennis. Wat dacht je van een Zweinstein-buffet, de Amortentia liefdesdrank of elfen-eclairs? Ideaal voor themafeesten, kinderfeestjes of een filmavondje. Beloofd: er komt geen explosie aan te pas! Ideaal voor fans van Harry Potter.
Tover eenvoudig magische gerechten op tafel met dit leuke kookboek!

Gruwelijk lekker – Soraya Riem
Tiktokker Soraya Riem schreef haar eerste kookboek. Hierin geeft ze tips en tricks om als echte amateurchef aan de slag te gaan, om ontzettend lekker te eten. Het boek staat vol lekkere recepten, zoals crispy Doritos-kipwraps, Korean beef bowls, halloumi bagels en knapperige onion rings. Geen moeilijk gedoe, maar wel lekkere comfort food. Ik denk dat menig tiener, tiktokfan is en deze recepten ongetwijfeld al heeft zien langskomen. Hoe leuk is het om ze in je zomervakantie uit te proberen!

 

VOOR VOLWASSENEN

Alter ego – Esther Verhoef
Lynn heeft een moeilijke jeugd gehad, sinds enkele jaren lacht het leven haar weer toe. Ze is dolverliefd op haar man en sterrenkok Camiel. Samen zorgen ze ervoor dat het restaurant ‘De Luwte’ een lust voor het oog is. Naast het verzorgen van de PR is Lynn druk bezig om samen met Camiel en hun sommelier Guy hun restaurant uit te breiden. Deze uitbreiding zorgt niet alleen voor druk binnen het huwelijk van Camiel en Lynn. Zowel psychisch als lichamelijk is het voor beiden een aanslag. Zo gebeuren er allerlei onverklaarbare gebeurtenissen rondom hun villa en in hun restaurant. Echter gelooft niemand Lynn totdat er iets vreselijks gebeurt en het zorgvuldig opgebouwde imperium komt te wankelen.
Geen kookboek, maar een verhaal over een sterrenchef en zijn restaurant. Een spannende thriller, die naar ons idee prima binnen het thema past!

Is dit een kookboek? – Heston Blumthal
Als dit geen kookboek is, wat is het dan wel? In dit boek wilde topchef Heston Blumenthal een verhaal vertellen dat niet in een kookboek zou kunnen worden samengevat – althans, niet in een conventioneel kookboek, waarin de recepten worden gepresenteerd als een min of meer onschendbare set instructies die met militaire precisie moeten worden gevolgd. Nee, Heston laat je zien waarom je bepaalde stappen in een recept moet nemen.
Aan de hand van prikkelende recepten zoals garnalencocktail-in-een-broodje, hartige havermoutpap met bacon en ei én echte klassiekers als fish & chips, spaghetti carbonara en de ultieme tarte tatin laat Heston je zien hoe je je keuken skills naar een hoger niveau tilt. Met ultieme tips en uiteenlopende variaties.
Het is eens iets anders, en het hoort perfect thuis in dit thema rond eten & drinken.

OM VOOR TE LEZEN

Taart – Jan de Maeyer
In een saaie, koude stad woont een bakker die graag hele lekkere, goede taarten bakt. Alleen wil niemand iets kopen, want de taarten zijn té mooi. Daarom sluit hij zijn winkel. Echter heeft hij nog wat restjes deeg, hiervan bakt hij drie zoete broodjes. Plots wordt de bakker zo druk bezocht. Iedereen wil deze zoete broodjes proberen. De bakker wordt rijk en krijgt het ontzettend druk. Doordat iedereen deze broodjes wil, heeft de bakker geen tijd meer om te doen wat hij het liefst wil: taarten bakken.
Eet jij een taartje of toch liever een zoet broodje van de bakker? Als het om eten gaat, past dit boek helemaal binnen het thema.

Hallo hotdog – Lily Murray
Hallo hotdog is een hilarisch prentenboek over een hotdog die ligt te chillen zijn zachte broodje, wanneer het noodlot toeslaat. Hij wordt namelijk gegeten als lunch! Lukt het de hotdog om te ontsnappen?
Dit is toch wel het lievelingsboek van mijn neefje van zes. Hij vind dit verhaal te grappig. De prenten zijn prachtig en geven het verhaal een extra sjeu.

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *