‘De kookschool voor Potterheads’ – Tanja Dusy

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789043925754

Het werk van J.K. Rowling over de avonturen van Harry Potter blijft populair, zelfs vijfentwintig jaar na het verschijnen van het eerste deel blijft het lezers aantrekken. Na de boeken kwamen de films en andere merchandising zoals schooltassen, sleutelhangers, poppen, etc… en nu ook kookboeken. Potterheads zijn er ondertussen over gans de wereld, dit zijn grote Harry Potterfans die zich groeperen en samenkomen, zo is er onder andere ook een Belgische en Nederlandse Potterhead vereniging.

Eerder verscheen voor hen reeds De bakschool voor Potterheads en nu is er De kookschool voor Potterheads. De auteur Tanja Dusy is geen onbekende in de culinaire wereld. Ze stelde reeds eerder enkele zeer verscheiden kookboeken samen zoals Fiesta (over de Mexicaanse keuken), Thali (de Indische keuken), Nihon (de Japanse keuken), de authentieke Oost-Europese keuken, … . Foodies met interesse in de wereldkeuken zullen haar dan ook zeker kennen. Als fan van Harry Potter en de wereldkeuken was ik dan ook wel nieuwsgierig naar dit bijzonder werk.

De kookschool voor Potterheads is een origineel kookboek, niet alleen voor tieners, maar ook volwassenen zullen kunnen genieten van de heerlijke receptjes. Het boek bevat hoofdzakelijk gerechten uit de Britse keuken zoals rosbief, shepherds pie, spek met eieren, … maar dan in een eigen origineel jasje gestoken. Zo kan je een heus Zweinstein ontbijt maken, is er de middernachtelijke goulashsoep, zijn het geen gewone gehakt balletjes maar die van Mrs Weasley en is de zalm volgens Tante Petunia’s recept. Bij alle gerechten staat een mooie foto met een link naar Harry en enkele tips om extra magie toe te voegen aan je lunch of dinner. Hierdoor is het boek een kleurrijk naslagwerk geworden met heel wat leuke recepten.

Het boek is opgedeeld in verschillende delen zoals ontbijt, soep, hoofdgerechten, desserts, taarten, zoetigheid en dranken. Hierbij werden desserts, taarten en zoetigheden opgedeeld in verschillende categorieën, waardoor toch wel de helft van het boek uit toetjes bestaat. Interessant hierbij is dat er ook een deel gewijd is aan dranken. Het is altijd leuk om ook originele drankjes te kunnen serveren. Ik zit altijd met mijn handen in het haar wanneer ik op zoek ga naar bijpassende dranken om bij mijn gerechten op te dienen.

De recepten zelf variëren van eenvoudig zoals puree, wortels en erwtjes, tot complexere gerechten zoals rosbief met Yorkshire pudding. Er staat altijd bij vermeld voor hoeveel personen het recept is, en wat de gemiddelde duur is om deze klaar te maken, beide lijken meestal redelijk accuraat te zijn. De ingrediënten zijn eenvoudig en ook hier overal in de supermarkt te verkrijgen, zelfs de typische Britse ingrediënten zoals bijvoorbeeld Guinness, Worcester saus.

Bij heel wat receptjes staan er extra tips zoals welke aardappelen je het beste gebruikt voor de chips, wat je erbij kunt serveren, wat de geschiedenis van het gerecht is, … . De meeste van deze tips zijn nuttig en zeker een meerwaarde. De uitleg van de recepten is duidelijk, zonder gebruik van allerlei ingewikkelde culinaire termen en zijn dan ook makkelijk te volgen. Alles was wat ik klaarmaakte was heerlijk Brits en ik heb bovendien ook enkele technieken geleerd die nieuw waren voor mij zoals bij het maken van de gehaktballetjes.

Ik maakte onder andere Shepherds Pie, het Zweinstein ontbijt, Stew met Guinness, de goulashsoep en Harry’s appeltaart, die allen zeer lekker waren. Iedere foodie zal het wel kennen, dan schaf je je een kookboek aan, en dan staan er daar toch wel een paar gerechten in waarvan je al weet dat het niet je ding zullen zijn. In De kookschool voor Potterheads heb ik geen enkel recept gevonden waarvan ik dacht dat ik het niet lekker zou vinden, alles ziet er even heerlijk uit, en ik denk toch dat ik in de toekomst alle nog niet geprobeerde gerechtjes nog zal maken.

De kookschool voor Potterheads is zeker een aanrader voor wie van de Britse keuken houdt en een keer iets origineels wil serveren. Het is een kookboek dat jong en oud zal bekoren, maar sommige recepten zullen misschien nog te ingewikkeld zijn om het volledig zelfstandig door kinderen te laten maken. Voor mij ook een leuke kennismaking met enkele typische Britse ingrediënten. 4 sterren.

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie – culinair
Uitgever: Kosmos
ISBN: 9789043925754
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s : 144
Uitgave: december 2022

Met dank aan Kosmos uitgevers voor dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review