‘Kerstbijbel’ – Julius Jaspers

‘Kerstbijbel’ – Julius Jaspers

Het recenseren van boeken over eten en drinken vraagt medewerking van het gehele gezin. Om gezondheidsredenen van de chef werd er deze kookronde een nieuwe variabele toegevoegd, de verwerkingstijd moest worden beperkt. Kerstbijbel is geheel in traditie van de enorme serie aan kookbijbels vormgegeven. De dikke gebonden versie is zwaar, maar blijft veelal mooi openliggen wanneer je het boek nodig hebt in de keuken. Er zit ook een mooi leeslint in zodat je direct terug kunt naar waar je was, mocht er onverhoopt toch iets misgaan. De illustraties van kalkoen, stoofperen, hulstblaadjes en champagne op de voorzijde, brengen je direct...

Lees meer
0

‘Comfort’ – Ottolenghi

Comfort is het werk van vier foodies, Yotam, Helen, Verona en Tara. Het is een eerbetoon aan familie, aan thuis, kortom aan mensen. Dit viertal heeft op vele plaatsen in de wereld gewoond, inspiratie opgedaan en recepten meegebracht die zij weer met anderen willen delen. In het boek staan haarscherpe treffende foto’s van gebruiksvoorwerpen in de keuken, klaargemaakte gerechten en huiselijke sfeerplaatjes. Bij het zien van deze afbeeldingen wil je meteen aanvallen op de klaargemaakte gerechten, zo lekker ziet het er allemaal uit. De fotografie is van Jonathan Lovekin. In de inleiding wordt besproken wat comfortfood, ook wel troosteten, betekent...

Lees meer
0

‘Missie gezond gewicht -deel 2’ – Sandra Bekkari

Sandra Bekkari is in Vlaanderen geen onbekende meer sinds haar televisieprogramma ‘Open Keuken’. Gezonde voeding is haar passie en dit uit zich in de verschillende opleidingen die ze reeds volgde: ‘voedingsleer’, ‘orthomoleculaire voedingsleer’ en ‘voeding en gezondheid’. Hiernaast ontwikkelde ze ook de ‘Sana-methode’: een gezonder voedingspatroon met heerlijke gerechten. Ze publiceerde al heel wat boeken, waaronder de serie Fast Food. Missie gezond gewicht is een tweede deel, waarbij ze zich in het eerste deel vooral op zomerse gerechten richt en in dit tweede deel op de winterse, koude dagen. Het boek bevat 80 nieuwe recepten, boordevol vitamines, om de koude...

Lees meer
0

‘Ăn cơm’ – Phi-Yén Phan

Phi-Yén Phan groeide op in Nederland maar heeft Vietnamese roots. Ze hoorde niet thuis in de ene cultuur maar ook niet in de andere. Als volwassene maakte ze carrière als illustrator en grafisch vormgever. Wanneer ze zin had in oerdegelijk Vietnamees eten kon ze steeds terecht bij haar ouders. Maar toen kwam corona en moesten we met zijn allen in quarantaine. Wanneer ze zin had in Vietnamees moest ze heel wat heen en weer bellen vooraleer ze erin slaagde haar eerste Vietnamese gerecht op tafel te zetten. Daarom startte ze met het noteren van de familierecepten en het idee van...

Lees meer
0

‘De bijbel van de Koreaanse keuken’ – Myung-Ki Min en Sang-Ah Yoo

De bijbel van… is een populaire kookserie waarvan er reeds heel wat zijn verschenen met recepten uit onder andere India, Spanje, Italië, Japan, Indonesië, … . Nu is er eindelijk De bijbel van de Koreaanse keuken. Door de vele tv-series en award winnende Koreaanse films is het land hier populairder dan ooit. In een korte inleiding wordt, zoals in de vorige kookbijbels, wat meer uitleg gegeven over de keuken die deze keer in de schijnwerpers staat: Koreaans. Deze wordt, door zijn geschiedenis en geografische ligging, sterk beïnvloed door de Japanse- en Chinese kookstijl. De hoofdauteur Myung-Ki Ming emigreerde in de...

Lees meer
0

‘Tasty Asia’ – Filip Poon

Wereldwijd heeft de kookwedstrijd ‘Masterchef’ al heel wat hobby keukenprins(essen) ontdekt. Na hun ontdekking kreeg hun carrière een ongelooflijke boost. Ze werden kok in sterrenrestaurants en brachten kookboeken uit. Zo verging het ook de Zweeds-Aziatische Filip Poon, nadat hij op achttienjarige leeftijd deelnam aan de Zweedse versie van het programma. In Zweden is hij momenteel razend populair door zijn social media activiteiten. Met Tasty Asia wil Filip Poon een kookboek uitbrengen die toegankelijk is voor iedereen, ook diegenen die niet zo ervaren zijn in de keuken of met Aziatische gerechten. In het boek staan zo’n 75 Aziatische recepten uit onder...

Lees meer
0

‘De inmaaktuin’ – Jo Turner

De inmaaktuin van Jo Turner heeft als ondertitel 365 dagen uit eigen tuin eten. Alleen moet je deze zin niet al te letterlijk nemen. In de wintermaanden groeit er bijna niets in de moestuin, op misschien wat winterbloemkool, winterprei en boerenkool na die allen winterhard zijn. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer soorten, maar dat is voor inmaken minder belangrijk. De zomermaanden is een fijne tijd om in te maken, daar er dan altijd veel tegelijk oogstrijp is. Courgettes, augurken, komkommers, tomaten, sperziebonen, aardbeien, pruimen en nog veel meer groente en fruit zijn geschikt om in te maken. Bij de...

Lees meer
0

‘Burgers’ – Louis Girod

Chef het zelf is een hippe, culinaire serie van Becht uitgeverij. In het verleden brachten ze onder andere al Dumplings, Taco’s en ook Bubble Tea uit, deze laatste werd ook bij ons gerecenseerd door Sonja. Met deze serie willen ze de wereldkeuken tot in onze eigen keuken brengen en elk boekje richt zich op één bekend wereldgerecht of drankje. Omdat ik soms zelf wat experimenteer met burgers en graag ook meer wil weten hoe ik kan variëren met het vlees hierbij was ik wel nieuwsgierig naar dit boekje. Burgers begint onmiddellijk met ‘burgerinstructies’. Dus geen leuke inleiding over de geschiedenis...

Lees meer
0

‘Zonnige zomercocktails’ – Jassy Davis

Drink met mate en drink met maten! Hier in huis lopen twee dames rond die dol zijn op een cocktail wanneer de zon schijnt en er een d in de naam van de dag zit. Toch weten zij zichzelf te beheersen tot één dag in het weekend waarop de meest tropische ingrediënten, de shaker en de maatbeker tevoorschijn worden gehaald. Om de amateurkennis over zaken als shaken, not stirred naar een hoger niveau te tillen, werd de uitgiftedatum van de geweldige uitgeverij van kookboeken GoodCook.nl, die de titel ‘Zonnige zomercocktails’ draagt met gejuich ontvangen. Het weer voldeed in de maand...

Lees meer
0

‘De Syrische keuken van Imad’ – Imad Alarnab

Imad Alarnab heeft zijn eigen Syrisch restaurant in Londen, maar om dit te bereiken heeft hij een lange weg afgelegd. De liefde voor het koken heeft hij geërfd van zijn moeder, van wie hij ook alles heeft geleerd. Hij was voorbestemd om de familiezaak in de textielhandel over te nemen. Maar toen de winkel van zijn vader plaats moest maken voor een nieuwe autobaan, besloot Imad een restaurant met take away te openen in zijn geliefde thuisstad Damascus. Het werd een groot succes en al snel kon hij twee extra restaurants en enkele juice bars te openen. Maar dan brak...

Lees meer
0