‘Geshmak!’ – Tulli Padwa

‘Geshmak!’ – Tulli Padwa

Op Play 4 maakten we kennis met de reality serie Shalom Allemaal!, over het reilen en zeilen van de Orthodoxe Joodse gemeenschap in Antwerpen. Vlaanderen maakte zo ook kennis met sympathieke kok Tulli Padwa. Na de serie werd hij steeds populairder en daarvan wilde hij gebruik maken om het taboe rond de Joodse keuken te doorbreken. Deze schrikt soms goede koks af door de vele religieuze regeltjes. Tulli is een geschoold Frans-Belgische kok, weet wat wij lekker vinden en maakt hiervan gebruik om de Joodse keuken toegankelijk te maken voor iedereen. Bovendien heeft hij in Geshmak! zoveel mogelijk gerechten verzameld...

Lees meer
0

‘Dim Sum & Dumplings’ – Karin Lei

Karin Lei’s ouders immigreerden van Taiwan naar het Zweedse Malmö toen ze nog een tiener was. Al van jongs af aan wordt haar het koken met de paplepel ingegeven. Haar ouders hadden één van de eerste Japanse restaurants, Osaka Inn, in Zweden waar ze hun gasten rauwe vis leerden eten, wat toen nog volledig nieuw was voor de Zweden. Het schrijven van een kookboek is voor Karin een droom die uitkomt. Dim Sum of dian xin (Mandarijn) betekent ‘raak het hart’ of zoals mijn Chinese leerkracht het zegt: ‘gerechten van het hart’. Eigenlijk is het de verzamelnaam van allerlei kleine...

Lees meer
0

‘Het onofficiële kookboek voor Harry Potter fans’ – Tom Grimm

De Duitse Tom Grimm is naast vertaler, auteur en filmliefhebber ook hobby kok en fotograaf. Een veelzijdige man die reeds verschillende kookboeken op zijn naam staan heeft, zoals Lord of the Rings: Unofficial Cookbook en Babylon Berlin: drinks drinks drinks. Hij is een grote Potterfan en het was dan niet helemaal onverwacht dat Het onofficiële kookboek voor Harry Potter fans zijn volgende boek zou worden. Het boek zelf is visueel zeer sterk. Niet voor niets heeft het de ‘Gourmand World Cookbook award’ voor beste fotografie gewonnen. Elk recept gaat gepaard met sierlijke foto’s die de elegante sfeer van Hogwarts oproept,...

Lees meer
0

‘500 Bakplaatgerechten’ – Deborah Gray

Wat is er nu leuker dan gezellig met elkaar te eten en als gastvrouw niet de hele tijd in de keuken te staan? Met 500 Bakplaatgerechten van Deborah Gray is er keus genoeg om een lekker recept uit te zoeken en te proberen. De vele variaties die zij aangeeft bij een recept inspireren tot het meermaals uitproberen ervan. Er is inspiratie genoeg te vinden om eens op een andere manier te koken in het vierkante boekje met de rode hardcover. De kreet voorop, makkelijk, snel, gezond en veelzijdig liet mij even de wenkbrauwen fronzen. Echt snel is een ovengerecht niet,...

Lees meer
0

‘Jadis’ Lemon Kitchen – Jadis Schreuder

Ben jij ook zo gek op het verwerken van citroen in gerechten? Neem dan eens voor inspiratie een kijkje in het boek Jadis’ Lemon Kitchen van Jadis Schreuder. Voor haar is citroen de koningin van het zuur en zorgt dit voor een fris element in elk gerecht. Eerder verschenen The Lemon Kitchen Kookboek en The Lemon Kitchen Sicilië. Schreuder was als klein meisje altijd bezig met het ontdekken van verschillende ingrediënten en bijzondere smaken. Anno 2023 speelt ze nog steeds met smaak- en textuurcombinaties en het liefst zo eenvoudig mogelijk. Op haar website thelemonkitchen.nl zijn gezonde recepten te vinden en...

Lees meer
0

‘De groene Smaakbijbel’ – Niki Segnit

Met haar eerste boek De smaakbijbel won Niki Segnit onder andere de André Simon Award voor het beste kookboek. Het werd vertaald naar 15 talen. Ze puzzelde drie jaren aan welke smaken het beste bij elkaar zouden passen. Door een roep op een vervolg tijdens lezingen en eetfestivals ontstond De groene smaakbijbel. Deze is vertaald door Jacques Meerman. Segnit werkt als culinair columnist voor BBC Radio, de Times, Guardian en TLS. Wat is nu leuker dan experimenteren en ideeën op te doen in de keuken met smaken, zonder vaste recepten te gebruiken? Belangrijk daarvoor is een onderscheid te kunnen maken...

Lees meer
0

‘Noedels’ – Emma De Thouars

Emma De Thouars heeft een voorliefde voor de Aziatische keuken en schreef reeds meerdere Aziatische kookboeken. Bovendien was ze ook te zien in de KRO-NCRV documentaire Temple Food over Boeddhistisch eten in Zuid-Korea. Haar Instagram account staat bol met foto’s van heerlijke Aziatische gerechten. Je krijgt er spontaan zin in. Het begon allemaal tijdens een reis doorheen Azië waarbij ze gefascineerd raakte door de Chinese keuken en zijn rijkheid aan verse kruiden. Met Noedels heeft ze geprobeerd 40 recepten te creëren die voor haar onder de noemer van comfortfood vallen. In de inleiding geeft ze een interessante toelichting over de...

Lees meer
0

‘De Italiaanse keuken van Amalfi’ – Ursula Ferrigno

In iedere keuken hoort een degelijk Italiaans kookboek. Maar de Italiaanse keuken is zeer uitgebreid waarbij iedere regio zijn eigen traditionele gerechten heeft. Twee jaar geleden reisde ik van de Amalfi kust tot aan Sicilië en leerde ik de plaatselijke specialiteiten kennen. Vooral deze van de Amalfi regio wisten mij te bekoren. Ik keek dan ook uit naar het nieuwe kookboek van Ursula Ferrigno: De Italiaanse keuken van Amalfi. Ursula is een gekende Italiaanse kok, opgeleid aan de Auguste Escoffier School of the Culinary Arts. Ze was vaak te zien in kookprogramma’s op onder andere BBC en heeft reeds een...

Lees meer
0

‘Code Noir’ – Lelani Lewis

Code Noir is een decreet uitgevaardigd door de Franse koning Lodewijk XIV in 1685 die de omgangsvormen met slaven omvat en waarbij het Jodendom in de Franse koloniën verboden werd, enkel het rooms-katholicisme was er toegelaten. Lelani Lewis, de auteur, koos voor deze titel omdat haar kookboek over de culinaire gewoonten gaat van allerlei verschillende mensen die destijds samenkwamen in de Cariben: de slaven en Europese kolonialen. Op deze manier werden ingrediënten uit de Oude en de Nieuwe wereld samengebracht in gerechten op één bord. In een inleiding doet ze een oproep aan haar lezers om niet onmiddellijk naar de...

Lees meer
0

‘Slowcooker’ – Bas Robben

Culinair duizendpoot Bas Robben is hier met een nieuw boek in de serie Masterclass. In deze reeks zijn al meerdere boeken verschenen in een bepaald specifiek thema. Tosti, BBQ, Mosselen en Airfryer zijn enkele van de meer dan tien eerdere titels. Diverse toppers uit de culinaire wereld leveren hun bijdrage hieraan. Bas Robben behoort tot de nieuwe generatie culinaire journalisten. Hij schreef voor het magazine Delicious, heeft recepten ontwikkeld voor Marley Spoon en hij ontwikkelt recepten voor een centrum voor ouderenzorg. Eerder verschenen van zijn hand de kookboeken Zuur, Vet en Sous-vide en het boek Airfryer uit de genoemde Masterclass-reeks....

Lees meer
0