‘Burgers’ – Louis Girod

‘Burgers’ – Louis Girod

Chef het zelf is een hippe, culinaire serie van Becht uitgeverij. In het verleden brachten ze onder andere al Dumplings, Taco’s en ook Bubble Tea uit, deze laatste werd ook bij ons gerecenseerd door Sonja. Met deze serie willen ze de wereldkeuken tot in onze eigen keuken brengen en elk boekje richt zich op één bekend wereldgerecht of drankje. Omdat ik soms zelf wat experimenteer met burgers en graag ook meer wil weten hoe ik kan variëren met het vlees hierbij was ik wel nieuwsgierig naar dit boekje. Burgers begint onmiddellijk met ‘burgerinstructies’. Dus geen leuke inleiding over de geschiedenis...

Lees meer
0

‘Zonnige zomercocktails’ – Jassy Davis

Drink met mate en drink met maten! Hier in huis lopen twee dames rond die dol zijn op een cocktail wanneer de zon schijnt en er een d in de naam van de dag zit. Toch weten zij zichzelf te beheersen tot één dag in het weekend waarop de meest tropische ingrediënten, de shaker en de maatbeker tevoorschijn worden gehaald. Om de amateurkennis over zaken als shaken, not stirred naar een hoger niveau te tillen, werd de uitgiftedatum van de geweldige uitgeverij van kookboeken GoodCook.nl, die de titel ‘Zonnige zomercocktails’ draagt met gejuich ontvangen. Het weer voldeed in de maand...

Lees meer
0

‘De Syrische keuken van Imad’ – Imad Alarnab

Imad Alarnab heeft zijn eigen Syrisch restaurant in Londen, maar om dit te bereiken heeft hij een lange weg afgelegd. De liefde voor het koken heeft hij geërfd van zijn moeder, van wie hij ook alles heeft geleerd. Hij was voorbestemd om de familiezaak in de textielhandel over te nemen. Maar toen de winkel van zijn vader plaats moest maken voor een nieuwe autobaan, besloot Imad een restaurant met take away te openen in zijn geliefde thuisstad Damascus. Het werd een groot succes en al snel kon hij twee extra restaurants en enkele juice bars te openen. Maar dan brak...

Lees meer
0

‘Geshmak!’ – Tulli Padwa

Op Play 4 maakten we kennis met de reality serie Shalom Allemaal!, over het reilen en zeilen van de Orthodoxe Joodse gemeenschap in Antwerpen. Vlaanderen maakte zo ook kennis met sympathieke kok Tulli Padwa. Na de serie werd hij steeds populairder en daarvan wilde hij gebruik maken om het taboe rond de Joodse keuken te doorbreken. Deze schrikt soms goede koks af door de vele religieuze regeltjes. Tulli is een geschoold Frans-Belgische kok, weet wat wij lekker vinden en maakt hiervan gebruik om de Joodse keuken toegankelijk te maken voor iedereen. Bovendien heeft hij in Geshmak! zoveel mogelijk gerechten verzameld...

Lees meer
0

‘Dim Sum & Dumplings’ – Karin Lei

Karin Lei’s ouders immigreerden van Taiwan naar het Zweedse Malmö toen ze nog een tiener was. Al van jongs af aan wordt haar het koken met de paplepel ingegeven. Haar ouders hadden één van de eerste Japanse restaurants, Osaka Inn, in Zweden waar ze hun gasten rauwe vis leerden eten, wat toen nog volledig nieuw was voor de Zweden. Het schrijven van een kookboek is voor Karin een droom die uitkomt. Dim Sum of dian xin (Mandarijn) betekent ‘raak het hart’ of zoals mijn Chinese leerkracht het zegt: ‘gerechten van het hart’. Eigenlijk is het de verzamelnaam van allerlei kleine...

Lees meer
0

‘Het onofficiële kookboek voor Harry Potter fans’ – Tom Grimm

De Duitse Tom Grimm is naast vertaler, auteur en filmliefhebber ook hobby kok en fotograaf. Een veelzijdige man die reeds verschillende kookboeken op zijn naam staan heeft, zoals Lord of the Rings: Unofficial Cookbook en Babylon Berlin: drinks drinks drinks. Hij is een grote Potterfan en het was dan niet helemaal onverwacht dat Het onofficiële kookboek voor Harry Potter fans zijn volgende boek zou worden. Het boek zelf is visueel zeer sterk. Niet voor niets heeft het de ‘Gourmand World Cookbook award’ voor beste fotografie gewonnen. Elk recept gaat gepaard met sierlijke foto’s die de elegante sfeer van Hogwarts oproept,...

Lees meer
0

‘500 Bakplaatgerechten’ – Deborah Gray

Wat is er nu leuker dan gezellig met elkaar te eten en als gastvrouw niet de hele tijd in de keuken te staan? Met 500 Bakplaatgerechten van Deborah Gray is er keus genoeg om een lekker recept uit te zoeken en te proberen. De vele variaties die zij aangeeft bij een recept inspireren tot het meermaals uitproberen ervan. Er is inspiratie genoeg te vinden om eens op een andere manier te koken in het vierkante boekje met de rode hardcover. De kreet voorop, makkelijk, snel, gezond en veelzijdig liet mij even de wenkbrauwen fronzen. Echt snel is een ovengerecht niet,...

Lees meer
0

‘Jadis’ Lemon Kitchen – Jadis Schreuder

Ben jij ook zo gek op het verwerken van citroen in gerechten? Neem dan eens voor inspiratie een kijkje in het boek Jadis’ Lemon Kitchen van Jadis Schreuder. Voor haar is citroen de koningin van het zuur en zorgt dit voor een fris element in elk gerecht. Eerder verschenen The Lemon Kitchen Kookboek en The Lemon Kitchen Sicilië. Schreuder was als klein meisje altijd bezig met het ontdekken van verschillende ingrediënten en bijzondere smaken. Anno 2023 speelt ze nog steeds met smaak- en textuurcombinaties en het liefst zo eenvoudig mogelijk. Op haar website thelemonkitchen.nl zijn gezonde recepten te vinden en...

Lees meer
0

‘De groene Smaakbijbel’ – Niki Segnit

Met haar eerste boek De smaakbijbel won Niki Segnit onder andere de André Simon Award voor het beste kookboek. Het werd vertaald naar 15 talen. Ze puzzelde drie jaren aan welke smaken het beste bij elkaar zouden passen. Door een roep op een vervolg tijdens lezingen en eetfestivals ontstond De groene smaakbijbel. Deze is vertaald door Jacques Meerman. Segnit werkt als culinair columnist voor BBC Radio, de Times, Guardian en TLS. Wat is nu leuker dan experimenteren en ideeën op te doen in de keuken met smaken, zonder vaste recepten te gebruiken? Belangrijk daarvoor is een onderscheid te kunnen maken...

Lees meer
0

‘Noedels’ – Emma De Thouars

Emma De Thouars heeft een voorliefde voor de Aziatische keuken en schreef reeds meerdere Aziatische kookboeken. Bovendien was ze ook te zien in de KRO-NCRV documentaire Temple Food over Boeddhistisch eten in Zuid-Korea. Haar Instagram account staat bol met foto’s van heerlijke Aziatische gerechten. Je krijgt er spontaan zin in. Het begon allemaal tijdens een reis doorheen Azië waarbij ze gefascineerd raakte door de Chinese keuken en zijn rijkheid aan verse kruiden. Met Noedels heeft ze geprobeerd 40 recepten te creëren die voor haar onder de noemer van comfortfood vallen. In de inleiding geeft ze een interessante toelichting over de...

Lees meer
0