Zomerlezen: Gebaseerd op waargebeurde verhalen

  • 364529848_241170212156291_5013955103258135558_n

Boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen is alweer het achtste thema binnen het zomerlezen. Het thema past helemaal in ons straatje, er worden heel wat boeken gelezen die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Kijken jullie mee naar onze tips? Hopelijk staat er wat voor je tussen!

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Opa goochel – Yvonne Deinert
De tienjarige Roem heeft één grote droom. Hij wil een dolgraag een wereldberoemde goochelaar worden. Want zijn opa was dat ook. Roem heeft al veel trucs geleerd, maar de grote trucs houdt opa nog geheim. Daarvoor moet hij minstens twaalf jaar zijn, zegt opa. Als opa steeds vergeetachtiger wordt, krijgt Roem haast. Zal hij nog op tijd opa’s goochelgeheimen ontdekken?
Een prachtig kinderboek dat je het liefst in één keer uitleest en je de tijd doet vergeten.

Ik moet dit doen – Maren Stoffel
Simon heeft een dwangstoornis. Hierdoor moet hij alles volgens een bepaald ritme doen, altijd alles dubbel checken en sommige getallen ontwijkt hij liever.
Hij gaat op kamp met kinderen met ook een dwangstoornis. Daar leert Simon Jasmin kennen. Zij heeft hele erge smetvrees. Wanneer Jasmine wegloopt van het kamp, weet alleen Simon haar te vinden. Maar om bij die plek te komen moet hij zelf zijn dwang overwinnen.
Een stoornis, hoe groot of klein ook, vele mensen hebben er mee te kampen. Door dit boek leren jonge kinderen kennismaken met een aantal van hen.

Wolkenjagers – Emma Carroll
Wanneer Ekster een in de lucht bungelende jongen, Pierre, ontmoet, verandert zijn leven volledig. De bungelende jongen en zijn familie, de Montgolfiers, willen de eerste ballonvaarders van de geschiedenis worden. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Blijkbaar willen meer mensen de eerste luchtballonvaarder zijn.
In Engeland zijn mensen druk bezig een luchtballon uit te vinden. Lukt het Pierre en Ekster om de eerste te zijn?
Dit verhaal is gebaseerd op de eerste ballonvaart die zich heeft afgespeeld in Frankrijk in het jaar 1783. Een interessant verhaal voor jonge kinderen.

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

Het Dorp van de Zwaluwen – Marc de Bel
Zaterdag 10 juni 1944, om 13.05 uur (Duitse tijd). Oradour-sur-Glane is een afgelegen, idyllisch dorpje midden in Frankrijk, waar de oorlog en de recente landing in Normandië enkel via de schaarse radioberichten het Dorp van de Zwaluwen binnensijpelen. Roger, de achtjarige onverbeterlijke belhamel van het dorp, verlangt al om straks met Marcel en zijn andere vriendjes te gaan zwemmen in de rivier. Robert, de achttienjarige middenvelder van Union Sportive d’Oradour, kijkt, in tegenstelling tot zijn oudere clubmakker Armand, die bij een vorige wedstrijd een been brak, vol spanning uit naar de wedstrijd van morgen, terwijl Mademoiselle Denise, de onderwijzeres van het dorp, die vandaag vierentwintig wordt, naar school fietst. Deze keer minder vrolijk en opgewekt, na wat ze gisteren heeft gezien.
Bijna alles in dit boek is helaas echt gebeurd en gebaseerd op de getuigenissen van de weinigen die met veel geluk ‘le massacre’ hebben overleefd. Eén van de vele verhalen over WOII die we nooit mogen vergeten.

De laatste granaat – Alan Gratz
Hideki woont met zijn ouders op het Japanse eiland Okinawa. Als de Tweede Wereldoorlog het eiland bereikt, moet Hideki meevechten in het Japanse leger. Hij krijgt twee granaten: één om zo veel mogelijk Amerikaanse soldaten mee te doden en één om daarna zichzelf mee te doden. Ray is net begonnen bij de Amerikaanse marine en wordt naar Okinawa gestuurd. Hij weet niet wat hij moet verwachten en of hij het zal overleven. Het enige wat hij wel weet, is dat hij niet net zo’n monster wil worden als zijn vader. Midden in het gevecht komen de jongens elkaar tegen. Deze ontmoeting en de keuzes die ze daarna maken, zullen alles voorgoed veranderen.
Op 1 april 1945 startte de Slag om Okinawa, die door de geallieerden codenaam Project IJsberg kreeg. Het verhaal van De laatste granaat is hierop gebaseerd.

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

Ik ben iemand/niemand – Guy Didelez en Lieven De Pril
“Veertien dagen later deden Kimberly en ik onze eerste communie. Samen met ons waren er nog vier andere kinderen die beloofden dat hun zieltje voor eeuwig aan God zou toebehoren. Ik droeg een witte jurk met rode bolletjes en mijn haar was lang en gekruld. Ik vond mezelf het mooist. De andere meisjes – Kimberly inbegrepen – droegen kleren van jute. Dat was toen volop in de mode. Ik vond het maar niks. Alsof ze een aardappelzak droegen. Mijn jurk was veruit het duurst en ik zag hoe de mensen mij bekeken met ogen van hoe-kunnen-ze-zo’n-dure-jurk-betalen? Ik was toen heel trots op mijn mama. Zij gaf me veel meer dan andere moeders hun kinderen gaven.”
Armoede zit in Vlaanderen vaak verborgen achter anonieme gevels. Toch is het een harde realiteit voor een op de tien gezinnen. Ik ben iemand/niemand vertelt het unieke verhaal van Emilie en haar gezin. Zij slaagt erin om alles, van bij haar geboorte tot vandaag, 31 jaar later, neer te laten schrijven in een roman over haar leven. Een leven in een generatie van armoede in onze welvaartmaatschappij.

Christiane F verslag van een junkie – Christiane Felscherinow
Zonder dat haar ouders of haar school het weten, raakt de dertienjarige Christiane verslaafd aan de hard drugs. ’s Ochtends gaat ze gewoon naar school. ’s Middags tippelt ze op het metrostation Zoo en op straat om aan geld te komen voor haar verslaving. Christianes moeder merkt niets van haar dochters dubbelleven en als ze Christianes probleem ontdekt is het al bijna te laat. Kan Christiane zich nog ontworstelen aan haar uitzichtloze situatie?
De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Een waargebeurd verhaal.

VOOR VOLWASSENEN

Getekend door een sekte – Annette van Luyk
Christine is nog een jong meisje als haar ouders zich aansluiten bij een sekte. Een sekte waarbij kindermisbruik, machtsmisbruik, rituelen, manipulatie en veel geweld aan de orde van de dag zijn. De ouders van Christine en haar zusje zijn hier volledig door gebrainwashed en laten hun dochters de meest wrede dingen ondergaan. Niet alleen in de kolonies (kinderkampen) zijn de meisjes niet veilig. Ook thuis worden ze regelmatig opgesloten en krijgen ze rake klappen. Als Christine besluit dat het voor eens en voor altijd genoeg is, weet ze te ontsnappen en probeert ze met vallen en opstaan haar eigen leven weer op te bouwen.
Deels fictie, deels waargebeurd. Een verhaal wat je met kippenvel tot aan je tenen leest. Prachtig en vreselijk tegelijk.

De Kleermaaksters van Auschwitz – Lucy Adlington
Een modesalon, zegt u? Ja, dat heeft wel degelijk bestaan in Auschwitz-Birkenau. Het naaiatelier werd opgericht door niemand minder dan Hedwig Höss, de vrouw van de kampcommandant. Dit boek gaat over de vrouwen die daar gewerkt hebben. Een non-fictieboek waar alles uit de doeken wordt gedaan wie de vrouwen waren en wat ze allemaal hebben meegemaakt.

Greet en Hannelore – Richard Bintjana
Greet beleeft haar jeugd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in het kalme Nederlandse platteland. Op haar drieëntwintigste begaat ze een fout waardoor ze wordt opgepakt door de Duitsers. Tijdens het transport naar Kamp Ravensbrück ontmoet ze Sarah, een Jodin, waar ze vriendschap mee sluit. In het Kamp werkt de Duitse Hannelore als Aufseherin. Ze is trots op haar werk, al heeft ze soms haar twijfels bij de barbaarse praktijken die er gebeuren. De oorlog loopt op zijn einde, en wanneer Hannelore Greet ontmoet, wordt haar leven overhoop gehaald. Blijft Hannelore het Duitse Rijk trouw of laat ze haar geweten spreken?
Hoewel het verhaal op zich fictief is, heeft het een groot waarheidsgehalte en zet het met name een heel realistisch beeld neer van het vrouwenkamp Ravensbrück. Sommige personages uit het boek hebben ook echt bestaan.

OM VOOR TE LEZEN

De donderwolk van grote beer – Roos Hanemaaijer
Grote beer blijkt een donderwolk te hebben, tot grote schrik van zijn huisgenoten. Wat moeten zijn vriendjes doen om beer van deze donderwolk af te helpen? Een kinderboek, om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen, leert kinderen op een begrijpelijke manier uit wat depressie is.

Aydin, het waargebeurde verhaal van een beloega – Olaf Koens
Soms kan een herinnering je een leven lang bijblijven. Een kleine jongen raakt gefascineerd door walvissen na het zien van de witte beloega Aydin op het Jeugdjournaal. Zou hij er ooit zelf een zien in de Waddenzee?
Pas jaren later drijft de herinnering aan Aydin weer boven: wat zou er toch gebeurd zijn met de witte beloega? Het Turkse dorp waar Aydin voor het laatst gezien is, blijkt nog steeds in de ban van de bijna mythische witte walvis. Van de visser Kemal, de burgemeester en de kleine jongen zelf: allemaal vertellen ze bevlogen over het magische, maar bovenal waargebeurde verhaal van beloega Aydin. Een ideaal voorleesboekje, voor kinderen vanaf 6 jaar.

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

Share

You may also like...

1 Response

  1. Nienke schreef:

    Maar 1 boek overlap met mij, en volgens mij niets met de rest! Dat is een prestatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *