‘De Ontrafeling’ – Kelly Loos

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464498950

De vraag van de auteur om een recensie te verzorgen en vervolgens de medewerking van de uitgever zelf, bezorgden mij dit boek, dat qua dikte niet kenmerkend is voor de boeken die normaliter in mijn leesstapel terecht komen. Met slechts 180 pagina’s wordt dit als een snel tussendoortje gezien.
En snel ging het. Op een en dezelfde dag begonnen en uitgelezen.

Dat is de verdienste van de auteur. De ontrafeling is haar tweede roman na Schotse wolken, dat meer dan een tiental jaren eerder verscheen en ik niet heb gelezen. Ze schreef aanvankelijk zelf recensies, ze schreef columns voor een regionale krant en hield een blog bij over haar camperreizen. Kelly Loos heeft een Master in de Taal en Letterkunde en gaf les op de middelbare school. In september is zij gestart als eindredacteur bij uitgeverij Plantijn. Een droombaan voor deze taalvirtuoos.

De ontrafeling speelt zich af in een dorp in Vlaams Limburg, midden in de mijnstreek. Hoewel de mijnen niet meer operationeel zijn, spelen ze nog wel een actieve rol in het verhaal.
Gianni werkt samen met zijn stoere broer Marco in de pizzeria van zijn ouders.
Gianni is introvert en heeft een relatie met Ana, die druk is met het studeren voor haar herexamens. Gianni heeft tijd over en ontfermt zich over twee vrouwen die vlakbij de pizzeria wonen. Iris heeft een liefdevolle maar tevens platonische relatie haar man Lars. Bie woont samen met haar ouders en zit in een rolstoel na een ongeluk. De twee vrouwen Bie en Iris bereiden samen met Gianni het buurtfeest voor dat binnenkort weer gehouden zal worden.
Door het geocachen dat Iris met haar drie stuiterende kinderen doet, leert ook Gianni kennismaken met het fenomeen schatzoeken.
Wanneer hij zich stort op een raadsel met een mythologisch thema weet hij niet dat het uiteindelijk leidt tot een levensgroot dilemma.

Korte hoofdstukken, leuke personages, de ontspannen sfeer en het talent om veel beeldspraak en metaforen te gebruiken, werken als superlijm om je aan het verhaal vast te klampen. De schrijfstijl van Kelly is heerlijk relaxed waardoor je de wereld om je heen vergeet en je samen met de personages struint door de prachtige natuur en de recente historie. Je voelt je ondanks een aantal raadsels, geheimen en dilemma’s thuis in het dorp en hun karakteristieke inwoners.
Het maakt niet uit waar je woont, iedereen kent de typische verscheidenheid aan mensen in de directe omgeving.

Het maakt het levensecht en zorgt ervoor dat ik graag terugkeer naar deze plek in haar volgende roman. Zowel de omgeving als de personages verdienen meer. Hopelijk hoeven we daar geen decennium op te wachten.

De feelgood stijl van het verhaal maakte wel dat de ontrafeling van het plot geen ingenieus raadsel was.
Het was zelfs al volstrekt duidelijk toen ik halverwege was.
Maar dat maakt niet zo uit wanneer je op een plek bent in de mijnstreek waar je je lekker voelt.

⭐️⭐️⭐️ Met De ontrafeling van Kelly Loos heb ik sinds lange tijd een boek gelezen waarbij leesplezier hoog in het vaandel staat. Geen nagelbijtende spanning, geen speurtocht naar een dader, geen zware onderwerpen, geen tranen maar puur leesgenot. Met mooie zinnen en een breed skala aan personages van verschillend pluimage, kun je dit boek ervaren als een mooie najaarswandeling in je eigen buurt. Mooi, prettig, herkenbaar en anderzijds weinig verrassend.

Persoonlijke songtekst:

‘First to fall over when the atmosphere is less than perfect
Your sensibilities are shaken by the slightest defect
You live your life like a canary in a coalmine
You get so dizzy even walking in a straight line
Canary in a coalmine
Canary in a coalmine’

(The Police – ‘Canary in a coalmine’)

Peter
Boekencast

Genre: roman
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789464498950
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 180
Verschijningsdatum: juni 2023

Hartelijke dank aan Uitgeverij Ellessy en Han Peeters voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

1 Response

  1. Gerda Mentens schreef:

    Ik heb het boek in een ruk uitgelezen.Ge zoekt toch altijd bij de personages,wie zou dat kunnen zijn omdat het over plaatsen gaat rond de kolenmijnen,al weet ik dat de personages geen echte mensen zijn.Ik denk dat de ontrafeling een van de mooiste boeken is dat ik tot nu toe al gelezen heb.Proficiat Kelly,je mag fier zijn op jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review

%d bloggers liken dit: