Zomerlezen: Back to school

  • 364173607_329880086031896_2455477876502652367_n

Voor veel van ons is de zomervakantie alweer voorbij. Na een zomer vol plezier en zonneschijn, moeten we allemaal weer aan het werk of naar school. Het thema Back to school komt dan ook precies op het goede moment. Misschien staat er nog een leuke tip tussen voor op je leeslijst?

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Bloem – Nikola Skinner
De tienjarige Bloem wil alles zo goed mogelijk doen. Daarom kent ze alle schoolregels uit haar hoofd. Zo goed dat zelfs de leraren af en toe komen vragen hoe het ook alweer zat. Daar is ze ontzettend trots op. Ook is Bloem het braafste meisje van de klas. Tot ze op een dag een zakje met geheimzinnige zaadjes vindt. Wanneer ze de zaadjes plant, verandert het braafste meisje van de klas in een ondeugend meisje. Een verhaal over het liefste meisje van de klas, dat verandert door geheimzinnige zaadjes te planten. Een prachtig verhaal, met misschien nog wel mooiere illustraties. Ideaal voor de jonge lezers onder ons.

Ha/bah naar school – Jaques Vriens
Verhalen voor bovenbouwers. Over de strijd tussen ‘katholieken’ en ‘openbaren’ over een strenge invalster die toch wel meevalt en over de schooltoets. Maar ook over kinderen die de nieuwe directeur in de maling nemen, de weggelopen hond van de meester vinden of voor het eerst naar de brugklas gaan.
Kortom: verhalen over de leuke en niet-leuke dingen en dagen op school.

De jongen achter in de klas – Onjali Q. Rauf
Achter in mijn klaslokaal stond vroeger een lege stoel. Nu zit er een nieuwe jongen. Hij heet Ahmet. Hij is negen jaar (net als ik), maar hij is heel raar. Hij praat nooit en lacht nooit en hij houdt niet van snoep – zelfs niet van citroenzuurtjes, die ik het allerlekkerst vind! Maar toen kwam ik achter de waarheid: Ahmet is eigenlijk helemaal niet vreemd. Hij heeft zijn land moeten ontvluchten vanwege oorlog. Een echte oorlog, met bommen en vuur en kogels die mensen verwonden. En hoe meer ik over hem te weten kom, hoe meer ik hem wil helpen. En daar komen mijn beste vrienden Josie, Michael en Tom om de hoek kijken. We hebben namelijk een plan…
Een boek dat kinderen leert openminded omgaan met klasgenootjes die hun land hebben moeten ontvluchten.

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

Examendeal – margje woodrow
In de week voor haar schoolexamens hoort Kiki op het toilet van school twee meisjes smoezen over het bestellen van examenopgaven. Wie die meisjes zijn, weet ze niet, maar wat haar te doen staat wél: ze moét erachter komen waar die examens te koop zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar vrienden. Want zonder voorkennis halen ze hun diploma nooit! Dat haar keuze een heel gevaarlijke is, zeker omdat Kiki’s vader op haar school lesgeeft, wordt al snel duidelijk. Voor ze het weet raakt Kiki verstrikt in een web van intriges, waar niemand haar uit lijkt te kunnen redden: niet haar hechte vriendenclubje, en zelfs niet haar stoere vriendje Mick.
Een verhaal over hoe eerlijkheid en het op eigen kracht iets bereiken de enige goede weg is.

Hoe overleef ik de brugklas – Francine Oomen
Als Rosa naar de brugklas gaat, verandert er een heleboel in haar leven. Van stoere achtstegroeper wordt ze brugpieper. Ineens heeft ze een stuk of twaalf leraren in plaats van één. In plaats van een rugzakje met een boterhamtrommeltje erin, moet ze kilo’s boeken meesjouwen. Tel daar nog een klas vol nieuwe kinderen en megaveel huiswerk bij op… Hoe overleeft ze dat allemaal? Rosa’s vriendje Jonas zit nog in groep acht. Om hem alvast een beetje voor te bereiden, mailt ze hem survivaltips.
Dit boek is voor iedereen die (bijna) naar de brugklas gaat (of hem al heeft overleefd). Het gaat over vriendschap, maar ook over pesten. Over lachen en over uitgelachen worden. Over na-apen en jezelf durven zijn. Met veel tips voor lastige leraren, pukkeltjes, eerste liefdes en nog veel meer!

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

Daag me uit – Megan Abbott
Entertainment Weekly Coach Colette begint het nieuwe schooljaar met als enige doel haar cheerleadersteam naar de top te brengen. Haar groeiende populariteit zet kwaad bloed bij cheerleaders Beth en Addy, tot nu toe de meest geliefde meiden op school. Een zelfmoord vestigt onverwacht de aandacht van de politie op coach Colette en haar team. Addy probeert de waarheid over de zelfmoord te achterhalen. Zij komt tot de ontdekking dat de lijn tussen loyaliteit en liefde gevaarlijk terrein is.
Een young adult over jaloezie en loyaliteit in een cheerleaders team.

We keken allemaal op – Tommy Wallach
Wat doe je als je weet dat de aarde over twee maanden kan vergaan?
Eliza, Peter, Anita en Andy zitten in het laatste jaar van high school en hebben heel verschillende ideeën over het leven, de liefde, vriendschap en de toekomst. Maar al die verschillen doen er opeens niet meer toe als er een komeet ontdekt wordt die de aarde snel nadert. De kans dat de wereld vernietigd zal worden is ongeveer vijfenzestig procent. Iedereen heeft nog twee maanden om wat van het leven te maken. Twee maanden om écht te leven.
Een dystopisch boek over laatstejaars die hun toekomst plots zien veranderen.

VOOR VOLWASSENEN

Maxton Hall College – Mona Kasten
Ruby Bell zit net als James Beaufort in haar laatste jaar op Maxton Hall College. Dit is een gerenommeerde privéschool voor de elite, waar de Beauforts een behoorlijke vinger in de pap hebben. Ruby heeft een studiebeurs en probeert niet op te vallen, dit in tegenstelling tot James, zoon van dé herenmode fabrikant Beaufort. Hij wordt ook wel de koning van de school genoemd en gedraagt zich daarnaar en ziet Ruby niet staan. Tot er veranderingen in zijn leven op komst zijn, door toedoen van zijn wangedrag op school. James mag geen lacrosse meer spelen en moet deelnemen aan de activiteitencommissie die geleid wordt door Ruby. Van complete vreemden die elkaar haten, verandert er langzaamaan iets aan hun verstandhouding.
Een verhaal over een langzaam bloeiende vriendschap tussen twee totaal verschillende laatstejaars.

De school voor goede moeders – Jessamine Chan
één inschattingsfout zorgt ervoor dat Frida naar een opvoedingskamp voor jonge moeder moet om het ouderlijke gezag van haar dochtertje te blijven behouden. Frida moet laten zien dat ze kan leren een goede moeder te zijn, zodat Harriet haar niet definitief wordt afgenomen.
Een meeslepende roman over het dan al niet bestaan van perfecte ouderschap. Een boek dat misschien niet helemaal over naar school gaan gaat, maar de titel doet dit wel blijken.

OM VOOR TE LEZEN

Bobbi gaat naar school – Monica Maas
Bobbi gaat naar groep één. Dit vind hij reuze spannend! Samen met zijn moeder gaat Bobbi naar de grote school. Mama laat Bobbi zien waar hij zijn tasje en jas kan hangen, waarna Bobbi naar de klas gaat.
Een boek waarin het belangrijkste moment van vele ouders en kinderen wordt beschreven: de eerste keer naar de kleuterklas. Een mooie voorbereiding op de eerste schooldag!

Piraten gaan niet naar school – Alan MacDonald
Kees is een kleine piraat. Hij wil graag naar school. Als hij dit aan zijn familie vertelt zijn ze geschokt! Op school zijn er toch alleen maar regels en enge leraren? Piraten gaan niet naar school, of toch wel?
Een hilarisch verhaal voor alle stoere piraatjes die voor het eerst naar school toe gaan.

Hoi, naar school – Vivian den Hollander en dagmar stam
Wanneer Lisa vier jaar wordt mag ze voor het eerst naar school. Dit vindt ze super spannend, Op school ziet ze Jimmy, een jongetje van dezelfde peuterspeelzaal. Jimmy helpt Lisa in de kleuterklas. Al snel weet Lisa alles over de kleuterklas. Welke spelletjes ze spelen, welke liedjes ze zingen en alles over de speelhoek. De twee hebben reuze schik op school.
Alles over de eerste dag naar school gaan. Met prachtige illustraties van Dagmar Stam.

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

Share

You may also like...

1 Response

  1. Nienke schreef:

    Maxton Hall is wel echt de grote winnaar van deze aflevering van ZomerLezen, volgens mij zijn er maar 2 ZomerLezers die dat boek niet noemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *