Zomerlezen: Griezels

  • zomerlezen
  • zomerlezen

Als extra en allerlaatste thema voor deze zomerlezen gaan we lekker griezelen! Kijken jullie mee welke boeken er op onze lijst staan? Wie weet staan er nog wat leuke griezelboeken op die je nog niet kent! Veel griezelgenot!

 

VOOR KINDEREN OP DE BASISSCHOOL (4-12 JAAR)

Koude rillingen – R.L. Stine
Een jongen die een hekel heeft aan insecten, ziet ze opeens overal. De huid van een basketbalspeler druipt van zijn handen – maar niemand anders kan het zien. Drie vrienden vinden een gat in de grond dat alleen maar groter en groter wordt… Humor, onverwachte plottwists en een goede dosis horror. Koude rillingen bevat tien heerlijk griezelige verhalen waarbij de rillingen over je rug lopen. Elk verhaal wordt geïntroduceerd door de meester van de horror, R.L. Stine zelf. Een perfecte bundel voor de fans van Kippenvel én natuurlijk de gloednieuwe serie Horrorland. Maar wees gewaarschuwd: wellicht dat je na het lezen van de verhalen geen oog meer dicht doet.
Koude rillingen en angstzweet gaan hand in hand in deze huiveringwekkende verhalenbundel.

https://www.boeken-cast.nl/review/koude-rillingen-r-l-stine/

Escape – K.R. Alexander
‘Vergeet je problemen! Ga voor avontuur! ‘Ontsnap naar Escape!’ Met deze woorden begint het verhaal. Binnenkort opent het coolste en spannendste attractiepark ter wereld waar volwassenen niet welkom zijn. Een droom voor veel kinderen! Er worden honderd tickets weggegeven voor de openingsweek. Tot nu toe gingen deze exclusieve tickets enkel naar beroemdheden, influencers en rijke kinderen. Maar de laatste dertig tickets zijn voor de gewone kinderen. De twaalfjarige Cody is dol op pretparken en wil niets liever dan naar deze opening gaan. Hij heeft zich samen met zijn beste vriend Patrick ingeschreven, maar het lijkt tevergeefs. Tot Cody’s naam als allerlaatste wordt getrokken…. Cody kan het amper geloven, en is in de wolken. In het begin is het park alles wat hij wenste en heeft hij de grootste lol. Tot alles opeens fout gaat. Zijn droom wordt stilaan een nachtmerrie. De attracties worden steeds gevaarlijker, er gebeuren ongelukken en er verdwijnen zelfs kinderen. Van plezier maken is geen sprake meer, nu telt enkel nog overleven…
Een beangstigend verhaal uit de Horrorland-reeks. De naam zegt genoeg.

De gruweltoren – Tom Thys
Kaat is één van de tien kinderen die in de zomervakantie mogen deelnemen aan de workshop “griezelverhalen schrijven” van Klijf Blaffer, Kaats lievelingsauteur. Zelfs droomt ze er ook van om ooit net zo beroemd te worden met haar griezelverhalen. De workshop, die doorgaat op de bovenste verdieping van een hoog flatgebouw, is dan ook een ultieme kans. Ze krijgen er de tien griezelgeboden mee, en moeten elk een verhaal volgens één van deze geboden schrijven. Hoewel de workshop erg leuk is, zijn de kinderen toch wat bang van Klijf. Er lijkt iets aan de hand te zijn met hem, maar wat? En wat is dat gekrijs in de verte?
Griezel en gruwel mee met dit originele griezelboek. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, is er ook al een 2e en 3e Gruweltoren.

VOOR DE ONDERBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (12-15 JAAR)

 

Het huis zonder einde – Danielle Bakhuis
‘Wat kijk je bang,’ zegt het meisje. ‘Je ziet eruit alsof je een geest ziet.’
Voor de derde keer vraag ik het en nu zonder te stotteren.
‘Wie ben jij?’
Ik kijk in haar donkere, lege oogkassen. Ze houdt haar hoofd schuin en schenkt me een lieve glimlach.
‘Je weet wie ik ben,’ zegt het meisje. Haar stem is slepend, alsof de woorden aan elkaar plakken.
‘Je hebt me drie keer opgeroepen.’
Iedereen in Westerdam weet het: het Woud van Westerdam moet je mijden zodra het donker is. ’s Nachts schijnen er vreemde, onverklaarbare dingen te gebeuren. Maar wanneer Samira en haar vrienden met Halloween de unieke kans krijgen om in het verlaten landhuis te kijken, wint de nieuwsgierigheid het van de angst. Ze zijn gewaarschuwd: wie te lang in het huis blijft, begint dingen te zien die er niet zijn…
Een horrorverhaal dat je weleens je nachtrust kan kosten…
De schreeuwende wenteltrap (Lockwood & co 1) – Jonathan Stroud
Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn… Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt, is Lockwood & Co. Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle. De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.
Het eerste deel van vijf boeken waar je gegarandeerd van zult griezelen en gruwelen.

 

VOOR DE BOVENBOUW VAN DE MIDDELBARE SCHOOL (15 -18 JAAR)

 

Uitverkorene: Duistere Engel – Alicia Reale
Aliana (Ali) Logan is een jonge krachtige heks die een leven zonder zorgen leidt in Santa Monica, Californië. Wanneer ze Michael ontmoet, verandert haar leven. Ze voelt zich direct tot hem aangetrokken. Als ze dan ontdekt dat hij ook nog eens een heks is, wil ze liefst van al zoveel mogelijk tijd doorbrengen bij hem. Hij is de enige vriend die haar geheim kent. Dan krijgt Ali te maken met een stalkende demon. Michael biedt aan haar te helpen. Maar is hij wel te vertrouwen?
Een verhaal waarin magie en het bovennatuurlijke een belangrijke rol spelen.

 

In het duister – Tamara Arts
Vijf vrienden brengen hun zomervakantie door in de Ardennen, waar een van hen een huis heeft geërfd. Zodra ze daar arriveren, loopt niets zoals gepland. Een storm dwingt hen om binnen te blijven. Steeds meer onverklaarbare, lugubere gebeurtenissen doen zich voor. Bovendien dreigt hun vriendschap door overspel uiteen te vallen. Ze voelen zich niet meer veilig, want zijn ze wel de enigen in het huis? Langzaam ontrafelt zich een duister geheim.
Een gruwelijk spannende young adult die je best niet voor het slapengaan leest.

 

VOOR VOLWASSENEN

 

Heaven’s End – Johan Deseyn
In een ver verleden werd iemand iets beloofd. Op een dag wordt die belofte waargemaakt, wat een gruwelijk effect op de inwoners van het kleine dorp Heaven’s End heeft. Dertig jaar later gaan mensen op zoek naar wat daar echt is gebeurd. Sommigen hebben een goede reden om de waarheid te weten te komen, maar…
Een huiveringwekkend boek van de grootste horror auteur van België. Niet voor gevoelige magen.

De dwaling – C.J. Tudor
Een gekantelde bus vol studenten.
Een gestrande kabelbaan vol vreemden.
Een afgelegen chalet vol onderzoekers.
In een van de groepen verschuilt zich een moordenaar – maar in welke groep?
Buiten raast een sneeuwstorm en de hulpdiensten komen niet opdagen. Er is geen levende ziel te bekennen, iedereen is op de vlucht. Maar waarvoor? Niemand weet wat er aan de hand is, maar één ding weten ze zeker: overleven is moordend.
Dit boek laat je huiveren tot op het bot. En dit niet alleen door de ijzige kou.

https://www.boeken-cast.nl/review/de-dwaling-c-j-tudor/

 

OM VOOR TE LEZEN

 

GriezelWielen – Paul van Loon
Dolfje Weerwolfje is in groot gevaar want een Geestenjager raast door het Weerwolvenbos.
Geesten, geraamten en donkere schaduwen…
Wat doen zij in het Weerwolvenbos?
Dolfje Weerwolfje kan zijn ogen niet geloven.
Het lijkt wel een Griezelnacht!
En wie is Ginder Geestenjager, met zijn koets van vuur en zijn knallende zweep?
Hij jaagt op griezelwezens… dus ook op weerwolven!
Zijn Dolfje en zijn weerwolfvrienden nog wel veilig?
En waar komt die jongen in die rolstoel vandaan?
Een verhaal vol spanning, avontuur en ‘grumor’. Een mooie opstap om te wennen aan de enge verhalen.

Kas en Saar vieren Halloween – Pauline Oud
Het is Halloween! Kas en Saar mogen enge kleren aan naar school. Daar drinken ze een toverdrankje, gaan ze op speurtocht, doen ze leuke spelletjes en maken ze griezelige knutselwerkjes. En dan komt de geheimzinnige spookjesjager op bezoek. Op wie lijkt hij?
Een vrolijk en herkenbaar verhaal over een Halloweenfeest op school. Voor heksjes en spookjes vanaf 3 jaar. En tevens een fijne eerste kennismaking met het griezelthema.

 

ZomerLezen: het is officieel een term om kinderen op de basisschool te laten lezen in de zomervakantie, omdat ze anders tijdens de vakantie zakken in leesniveau. Omdat de leesvaardigheid van jongeren schrikbarend laag is, bieden we voor verschillende doelgroepen boeken aan. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hopelijk zit er wat leuks voor je tussen! Trouwens, alle boeken zijn te leen bij de bibliotheek.

Wil je meer boekentips, deze blogs doen ook mee aan Zomerlezen:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *