‘Heaven’s End’ – Johan Deseyn

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789083254074

Johan Deseyn heeft in Vlaanderen zijn stempel gezet op het horror genre. Zijn boeken zijn gruwelijk en vol monsters, af en toe wordt hij zelfs vergeleken met de grote Stephen King. Als liefhebber van dit genre had ik nog niets van deze auteur gelezen en was Heaven’s End een eerste kennismaking met zijn werk. Het boek is oorspronkelijk uitgebracht in 1989 als kortverhaal en is nu herwerkt tot een knappe dikkerd van een vierhonderdtal pagina’s.

Tienduizend jaar geleden, de tijd van oude tradities en rituelen, waarvan er één leidt tot die ene unieke belofte. Uiteindelijk doen zich in 1989 in Heaven’s End, een afgelegen dorpje in de Amerikaanse staat Colorado, enkele dramatische evenementen voor . Het is moeilijk te achterhalen wat er precies gebeurde. Mensen verdwenen op mysterieuze wijze en het zwembad bleek de bron van alle onheil te zijn. Dertig jaar later, in 2019, gaat men op zoek naar wat er echte gebeurde in Heaven’s End.

Het boek speelt zich af in drie verschillende tijdsperiodes en wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Het vergt dan ook enige concentratie tijdens het lezen om je telkens in de juiste tijdsperiode te kunnen plaatsen. Ik had het af en toe wel wat lastig met deze tijdssprongen, in chronologische volgorde had het mij waarschijnlijk beter bevallen.

Johan Deseyn heeft een rijke fantasie, waar monsters de hoofdrol in spelen en weet dit op een mooie manier op papier te zetten. Zijn stijl is filmisch en eenvoudig, waardoor het een breder publiek zal aanspreken. Door zijn rijke omschrijvingen van de gruwelijke gebeurtenissen is het alsof je als lezer deze echt bijwoont en je dan ook meermaals kippenvel momentjes beleeft. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in Colorado en met momenten kwam het verhaal bij mij als onnatuurlijk Amerikaans over. Het was alsof iemand Amerika omschreef, zoals we het land allemaal kennen van tv en films, zonder er überhaupt ooit echt te zijn geweest. Zijn personages worden knap en realistisch in beeld gebracht. Vooral Melissa heeft mij geraakt. Hoe zij, nadat ze vrijgelaten werd uit de gevangenis, probeert haar leven weer op rails te krijgen … Maar ook andere personages hebben mij weten te bekoren zoals de oude Tom Weady. Wat jammer dat hij maar kort voor kwam in het verhaal, ik had graag meer over de achtergrond van dit personage geweten.

De uiteindelijke plot is een knallertje die zeker niet voor gevoelige lezers bestemd is, net als de rest van het verhaal trouwens. Wie een zwakke maag heeft is alvast gewaarschuwd.

Heaven’s End is een spannende horror, die met een betere uitwerking een echte pageturner zou zijn geweest. Drie sterren

Silke
Boekencast

Genre: horror
Uitgever: Phoenix Books
ISBN: 9789083254074
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s:412
Uitgave: oktober 2022

Met dank aan Phoenix Books voor dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review