Verslag Boektopia 2023

Van 28 oktober 2023 tot en met 5 november 2023 vindt in Kortrijk Xpo de derde editie van Boektopia plaats. Na een lightversie in 2021 en een eerste full editie vorig jaar, valt er ook dit jaar van alles te beleven. Verschillende podia met interviews en podcasts, en uiteraard duizenden boeken. Zodra je de Xpo Hallen binnengaat, zie je overal tafels vol met boeken. Aan de hand van een grondplannetje vind je gemakkelijk terug welke lezingen en signeersessies in welke hal plaatsvinden. Voor de culinaire fans is er zelfs een heuse demokeuken waar er kookdemo’s plaatsvinden. Ook aan de allerkleinsten is er gedacht, zij kunnen terecht in het voorleesbos of in de luisterhuisjes. En er is zelfs een hele Fun4kids hal waar ze zich helemaal kunnen laten gaan.

Op 1 november was het dan eindelijk tijd voor mijn eerste bezoek aan Boektopia. Kortrijk is een thuismatch voor mij, dus ideaal om een namiddag tussen de boeken te neuzen. Ik nam dankbaar gebruik van het aanbod om eigen boeken mee te nemen om te laten signeren. Al was er geen enkele twijfel dat ik mij ook enkele nieuwe pareltjes zou aanschaffen. Het duurde niet lang vooraleer ik een eerste gekende auteur spotte, namelijk Erik Persoons. Hij was aanwezig voor Storyland, waar hij onder andere zijn twee boeken over de Safari Sisters heeft uitgegeven.

Na een aangename babbel was het tijd om enkele van mijn boeken te laten signeren. Als eerste bracht ik een bezoekje aan Tom De Cock, radio-dj bij Q-music en auteur van de jeugdreeks LILY. Verrijkt met een leuk gesprek, een handtekening en een selfie schoof ik erna aan bij de Nederlands griezelauteur Paul van Loon, auteur van bekende reeks Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus. Ik liet er mijn allereerste griezelboek dat ik kreeg signeren, namelijk De Griezelbus 2. Jeugdsentiment. Omdat ik nog steeds graag jeugdboeken lees en recenseer, ging ik ook nog langs bij Luc Descamps en Nico De Braeckeleer die Onder Vuur: Vuurproef schreef. Van beiden heb ik al een mooie collectie boeken in huis. Laatstgenoemde schreef naast jeugd- en griezelverhalen ook enkele boeken voor volwassenen. Ik ontdekte ook nog het leuke en magische jeugdboek ‘Aradia, godin der heksen – Friedl’ van Rebecca Kints, uitgegeven door Fill in the Blanks. Met de aankoop steun je tegelijk een goed doel: de MS-Liga.

Naast jeugdboeken kunnen ook spannende thrillers mij enorm bekoren, dus leidde mijn volgende stop mij naar Jos Pierreux. Hij is bekend voor zijn misdaadreeks rond Luk Borré, dat zich afspeelt in en rond Knokke. Naast Pierreux maakte ik kennis met Luc Vos, die als auteur bij LetterRijn al meerdere spannende boeken heeft geschreven, waarvan Spijt en Paternoster de nieuwste is. Het laatste boek van mijn stapel is het gloednieuwe boek De afrekening, dat ik voor Boekencast mag recenseren. Uiteraard ging ik even langs bij auteur van dienst Christian De Coninck, die mijn boek Wraak signeerde en zelfs van de nodige druppels ‘bloed’ voorzag. Als kers op de taart kon ik in de aanpalende fotobooth een boekcover foto laten afdrukken met mezelf erop. Leuk souvenir!

Tussen de praatjes met de auteurs door snuisterde ik tussen de duizenden boeken die er lagen. Van maar liefst 130 uitgeverijen! Zowel grote als kleinere. Voor elk wat wils dus. Het boekenevenement trok veel volk, en bij bepaalde auteurs was het lang aanschuiven voor een handtekening. Toch was de drukte in het algemeen aangenaam. Je kon rustig overal rondkijken en voorstellingen meepikken die je interesseerden. En voor wie moe gewandeld is, zijn er banken voorzien alsook een café waar je iets kan drinken en knabbelen. Met een voldaan gevoel, en een goed gevulde tas, kon ik na een fijne namiddag weer huiswaarts keren.

Severine
Boekencast

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *