‘De Safari Sisters en het elixir van Enquist’ – Erik Persoons

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9781913980412

Het tweede boek van Erik Persoons dat in februari van 2023 het levenslicht ziet. Eerder al kon je de recensie van The missing child/Het verdwenen kind lezen dat hij schreef voor het goede doel, om het onderwijs in Kenia te sponsoren.

Na het debuut van de zusjes in De Safari Sisters en de diamant van Katana, schreef ik de recensie waarin ik aangaf dat deze meiden een tweede avontuur verdienden. En daar heeft de auteur gehoor aan gegeven.

De ouders van de twaalfjarige Zarah en haar vijftienjarige zus Juno wonen in Kenia waar zij hun eerste avontuur beleefden. Hun ouders krijgen bezoek van een man die hen vraagt om op zoek te gaan naar een verdwenen professor. Het gezin reist ditmaal naar Indonesië om de professor te zoeken in een land dat bestaat uit duizenden eilandjes.

De omslag van het boek is wederom van grote schoonheid. Dezelfde meiden zijn gebruikt om Juno en Zarah een gezicht te geven. Dat vind ik zeer krachtig. Daarnaast toont het omslag kleurrijke beelden van de jungle, een tijger, een eiland, een watervliegtuig en een mysterieus flesje. Laten dat nu exact de voorwerpen zijn die in dit spannende verhaal een prominente rol spelen. Complimenten aan MaryDes Designs Ltd voor dit sterke staaltje visuele vormgeving. Never judge a book by its cover. Het helpt uiteraard wel.

Zonder al te veel prijs te geven over het spannende verhaal, kan ik aangeven dat het een dosis magie bevat. Het elixir (dat we in Nederland overigens als elixer schrijven) geeft de zussen de mogelijkheid om via hun gedachten te communiceren met dieren. En dat levert prachtige informatie op over de omgang tussen mens en dier, in de wereld waarin wij leven.

Het hele verhaal bestaat uit zo’n vijfentwintig hoofdstukken die vooral stimuleren om door te lezen. De doelgroep van dit jeugdboek is volgens de weergegeven NUR-code dertien jaar en ouder. Er zitten een aantal spannende passages in het verhaal die deze keuze rechtvaardigen. Toch denk ik persoonlijk dat ook kinderen die een paar jaar jonger zijn hier veel plezier aan zullen beleven. Het cijfer 2 op de rug van het boek en het inhoudelijk slot van het verhaal geven hints naar een derde deel. Met deze signalen zullen zowel de jonge als de oudere lezers blij zijn.

Tip aan de eindredactie van het boek om iets meer op foutjes te letten. Dubbele spaties en het ontbreken van een spatie zijn het meest kenmerkend. Daarnaast een enkel vraagteken dat personages over kennis beschikken over gebeurtenissen waar ze geen getuige van waren. Maar dat is slechts cosmetisch. Wat overheerst na het dichtslaan van het boek zijn louter pluimen en veren voor dit avontuur dat mij al met al een stuk beter is bevallen dan het eerste. Het verhaal heeft meer inhoud en een constante spanningsboog die nergens afneemt.

⭐️⭐️⭐️ Erik Persoons is naast een veelzijdig auteur ook een man die veel van de wereld heeft gezien. Het Vlaamse gezin dat opnieuw de hoofdrol speelt in het tweede avontuur van de Safari Sisters, woont in Kenia en reist voor dit boek naar Bali en de Molukken in Indonesië. Wanneer je een beperkt vakantiebudget hebt, lees je liever zijn boeken. Je voelt je een wereldreiziger terwijl je op jouw eigen sofa zit.

Persoonlijke songtekst:

‘I am behind you, I’ll always find you, I am the tiger
People who fear me never go near me, I am the tiger

Yellow eyes are glowing like the neon lights
Yellow eyes, the spotlights of the city nights

I am behind you, I’ll always find you, I am the tiger
People who fear me never go near me, I am the tiger
And if I meet you, what if I eat you, I am the tiger
I am behind you, I’ll always find you, I am the tiger
Tiger, tiger, tiger!

(ABBA – ‘Tiger‘)

Peter
Boekencast

Genre: jeugdboek 13+
Uitgeverij: Storyland
ISBN: 9781913980412
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 228
Verschijningsdatum: februari 2023

Hartelijke dank aan Erik Persoons en Storyland voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review