‘Eicel’ – Gaia Willemars

no title has been provided for this book

ISBN: 9789038812212

Gaia Willemars (1993) studeerde filosofie. Naast studeren, protesteren en schrijven werd ze in de corona pandemie ook nog moeder van haar eerste kindje. Het boek Eicel was in eerste instantie niets anders dan losse stukken tekst die Gaia online zette. Pas toen ze een literaire agent in de armen nam, werden de losse stukken tekst aan elkaar geregen tot haar eerste boek. In haar nawoord beschrijft Willemars het schrijven van Eicel als een zoektocht naar de verbindende elementen tussen de verschillende stukken tekst.

In Eicel neemt Willemars je mee in het leven van een jonge studente die op het punt staat om moeder te worden. In het verhaal heeft ze het niet alleen over het aanstaande moederschap, maar ook over alle onzekerheden die bij studeren, de liefde en moeder worden komen kijken.

Dit boek trok mij aan door de titel en de flaptekst. Een boek dat gaat over het jong moeder zijn en de zoektocht in en naar het moederschap. Echter in het boek begonnen, bleek het in het boek te gaan over het vinden van jezelf en het omgaan met problemen waar ook het uitvinden van het moederschap bij aan bod komt. Voor het lezen van het boek dacht ik dat het verhaal zou gaan over hoe de hoofdpersoon om zou gaan met het feit dat ze zwanger is, een kind gaat krijgen en wat het moederschap met haar doet. Echter blijkt dit maar een heel klein stukje van het boek te beslaan. Jammer, hier had ik graag meer over willen weten. Hoewel het misschien ook komt doordat de tekst mij wat te ingewikkeld was, waardoor de werkelijke boodschap misschien niet goed tot mij overkwam.

De schrijfstijl van Willemars is bijna poëtisch te noemen. Lange, ingewikkelde, maar mooie zinnen, zorgden ervoor dat ik het boek bleef doorlezen. Toch moest ik sommige stukken twee keer lezen om te begrijpen wat er stond, mede door het soms ingewikkelde taalgebruik. Hieraan kun je duidelijk merken dat de schrijfster hoog opgeleid is.

Eicel is een interessante debuutroman. Een debuut met prachtige zinnen en een interessant thema. Het boek krijgt van mij drie sterren. Leuk detail eind april zal er een prentenboek van Willemars haar hand verschijnen genaamd: Het wolfje dat geen roedel nodig had.

Kim
Boekencast

Genre: literaire roman
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
ISBN:9789038812212
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 224
Uitgave: januari 2023

Met dank aan Uitgeverij Nijgh & van Ditmar voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review