‘De gruweltoren’ – Tom Thys

no title has been provided for this book
Author:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789463081535

Kaat is één van de tien kinderen die in de zomervakantie mogen deelnemen aan de workshop “griezelverhalen schrijven” van Klijf Blaffer, Kaats lievelingsauteur. Zelfs droomt ze er ook van om ooit net zo beroemd te worden met haar griezelverhalen. De workshop, die doorgaat op de bovenste verdieping van een hoog flatgebouw, is dan ook een ultieme kans. Ze krijgen er de tien griezelgeboden mee, en moeten elk een verhaal volgens één van deze geboden schrijven. Hoewel de workshop erg leuk is, zijn de kinderen toch wat bang van Klijf. Er lijkt iets aan de hand te zijn met hem, maar wat? En wat is dat gekrijs in de verte?

Met De gruweltoren heeft Tom Thys een griezelig spannend boek neergezet die wel eens voor een slapeloze nacht kan zorgen. Of dit is door de schrik of omdat je het boek niet kunt wegleggen, mag je zelf invullen. De gruweltoren is het eerste deel in een nieuwe reeks die zich afspeelt in een oud en vervallen flatgebouw. In 2021 verscheen De gruweltoren 2 en in april 2023 De gruweltoren 3. Tom Thys schreef ook al meerdere horrorboeken voor volwassenen, zoals Volmaakt monster en Diabolik.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Kaat, een stoere tienjarige die dol is op het lezen en schrijven van griezelverhalen. Samen met Gideon, een van de andere kinderen, probeert ze te achterhalen wat er met Klijf aan de hand is. Met deze vraag weet Tom Thys de lezer het hele boek lang te prikkelen. Het resultaat is een verhaallijn die niet alleen spannend maar ook erg verrassend is. En vooral volledig passend binnen de griezelige sfeer van het verhaal. Op geen enkele manier is de plotwending op het einde te voorspellen. Je voelt wel dat er iets is, maar wat, daar heb je het raden naar. Een origineel plot!

Het slot van De gruweltoren zorgt tegelijk voor een prima aanzet naar De gruweltoren 2. Hoewel het verhaal van de workshop is afgelopen, voelt het niet als een afgesloten geheel. Je blijft als lezer nog met een aantal vragen zitten. Het is dus te hopen dat deze in het tweede boek worden beantwoord. Maar dat het nog niet gedaan is, staat wel vast.

Naast bovengenoemde verhaallijn wordt er ook aandacht gegeven aan het schrijven van een griezelverhaal en de tien griezelgeboden. Dat is een fijne afwisseling, waarbij je tien keer kunt genieten van een kort griezelverhaal. Elk verhaal gaat over één van de tien thema’s. Enkele hiervan zijn mysterie, angst, het onbekende en kriebels. Alle verhalen zijn spannend en enkele bezorgen de lezer bij vlagen koude rillingen. Persoonlijk mocht het allemaal nog een tikkeltje akeliger zijn, al is het oordeel van een volwassene natuurlijk verschillend van deze van een tienjarige.

De tien uitgekozen kinderen die deelnemen aan de workshop zijn allen erg verschillend van elkaar. Elk hebben ze hun eigen karakter, en de schrijver heeft deze eigenheid goed weten te verwerken in het verhaal. En dit wordt dankzij de tien persoonlijke verhalen nog meer in de verf gezet. Het maakt dat lezertjes van tien à twaalf jaar zich misschien wel in een van hen weet te herkennen. Het personage van Klijf roept dan weer veel mysterie op.

Tom Thys heeft een eenvoudige en beeldende schrijfstijl die qua niveau helemaal is afgestemd op het doelpubliek. Hij weet op vertellende wijze, met hier en daar een vleugje humor, de jeugdige (en minder jeugdige) lezer aan het boek te kluisteren. Het griezelniveau ligt niet overdreven hoog, wat een goede kennismaking kan zijn met dit genre. Wel is er veel actie en spanning, wat het leestempo lekker hoog houdt. Leslie Saurus voorziet bovendien de tien griezelverhalen elk van een mooi en bijpassende tekening. Dit visuele hulpmiddel is zeker een meerwaarde. De gruweltoren scoort bij mij 3,5 kriebelende sterren.

Severine
Boekencast

Genre: fictie 10-12 jaar
Uitgever: Zilverspoor
ISBN: 9789463081535
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 197
Uitgave: april 2020

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Zilverspoor in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review