‘Broertje dood’ – Jelte Krijnsen

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789493089525

Soms worden we bij Boekencast door een auteur of uitgever benaderd met de vraag of wij aandacht willen schenken aan een boek dat deze aandacht verdient. Wanneer zowel Josha Zwaan, schrijfster en docente van de Schrijversvakschool als Roos Schlikker, auteur, presentatrice en voormalig tafeldame bij DWDD in de media dit boek aanprijzen, zou je meer dan genoeg promotie hebben, om een groot succes te boeken, zou je vermoeden. Voor ons in ieder geval meer dan voldoende reden om Broertje dood te willen lezen.

Auteur Jelte Krijnsen (1976) studeerde Taalwetenschap in Groningen en werkte enkele jaren als reisbegeleider in Griekenland, Italië en Spanje. Tegenwoordig is hij werkzaam als docent Nederlands aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en schrijft hij boeken. Zijn autobiografische debuut Broertje dood, verscheen in 2022.

Het is een waargebeurd verhaal over de reconstructie van de auteur naar de gebeurtenissen rondom de onbesproken geboorte en dood van zijn jongere broertje.

Toevalligerwijs komt Jelte er na jaren achter dat hij niet alleen een oudere broer (Theo) heeft, maar dat hij ook een broertje had, waarover zijn ouders nimmer hebben gesproken. Ook wanneer Jelte zijn ouders jaren later vragen over deze ingrijpende en aangrijpende gebeurtenis stelt, geven zijn ouders nauwelijks openheid van zaken en laten weten dat ze niets weten over wat er precies met het kindje is gebeurd. Toch zijn de gevolgen binnen het gezin merkbaar en worstelt ieder gezinslid afzonderlijk in plaats van dat dit een gezamenlijk proces is.

Jelte leert tijdens zijn verblijf in Griekenland over de wijze van rouwverwerking in het Grieks-Orthodoxe geloof. Omdat het leven en de vroege dood van zijn broertje groot effect hebben op het leven van allebei zijn ouders, zijn broer en op Jelte zelf, gaat hij op zoek naar eerherstel voor zijn jongere broer.

De uitdrukking ‘ergens een broertje dood aan hebben’ betekent ergens een afkeer van hebben/ een hekel aan hebben. Jelte bewijst op alle fronten het tegendeel. Hij laat zijn broertje na ruim veertig jaar evolueren van het kind waarover niemand sprak, naar broer Peter met zijn eigen plek op aarde. Hierdoor blijven de herinneringen aan zijn broer voor altijd levend.

Jelte is een talentvol auteur die in staat is om met een boekje dat nog geen 100 pagina’s telt, veel meer te zeggen dan de geringe omvang doet vermoeden. Hij schrijft gemakkelijk, aangrijpend, hier en daar zelfs met humor en bovenal vanuit een groot hart dat gevuld is met liefde. De onbaatzuchtige liefde voor het broertje dat hij nooit heeft gekend, voor zijn eigen gezin met vrouw en kinderen en voor alles in de wereld om hem heen, maken de uren die je aan dit boekje besteedt, veelbetekenend en hartverwarmend mooi. De door hem gebruikte symboliek, vergelijkingen en metaforen maken dit tot een boek dat in ieders boekenkast moet staan.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Broertje dood is groots door klein te blijven. Bovenal een warm eerbetoon aan alle kinderen die voor, tijdens en kort na de bevalling zijn overleden. Tevens een ode aan alle jonge soldaten, ver van huis, die hun leven gaven om ons land te bevrijden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en tenslotte een oproep aan alle ouders om grote tegenslagen in het leven met alle leden van het gezin te bespreken en alle emoties en gevoelens hierover te allen tijde met elkaar te delen.

Persoonlijke songtekst:
‘Coupés zijn vol, het gangpad leeg, één minuut voor Haarlem
De soldatentas schuift zijn voet vooruit
Khaki-groene benen
Koppelriem en kinderhoofdStap niet uit, maar toon eerst je gebreken
Stap niet uit
Want dan word je…
Broertje Dood, broertje
Broertje Dood, broertje
Broertje Dood, broertje’
(Jan Rot – ‘Broertje dood‘)

Peter
Boekencast

Genre: waargebeurde verhalen
Uitgeverij: GrowingStories
ISBN: 9789493089525
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 96
Verschijningsdatum: juli 2022

Hartelijke dank aan GrowingStories voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review