‘De stille kamer’- Nadine Matheson

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789402711455

Nadine Matheson is geboren in de Londense wijk Deptford en daar nooit meer weggegaan. In het dagelijks leven is ze werkzaam als strafadvocaat; de kennis en ervaringen die ze opdoet, kan ze gebruiken in haar boeken. In 2021 debuteerde ze met de thriller De Puzzelman waarin inspecteur Anjelica Henley op jacht ging naar een seriemoordenaar. In Mathesons tweede boek, De stille kamer, heeft Henley weer de hoofdrol. Dit boek is goed los te lezen, maar het is fijner als je het eerste boek hebt gelezen om wat meer achtergrondinformatie te hebben. De traumatische gebeurtenissen vanuit De Puzzelman komen in dit boek weer aan bod, want het heeft grote impact op het team. Deze gebeurtenissen worden kort toegelicht. Dat is handig als je het boek niet hebt gelezen of, zoals ik, al ruim een jaar geleden.

In een kerk onderzoeken Anjelica Henley en haar team de moord op een bekende pastoor, die door vele messteken om het leven is gebracht. Per toeval vinden ze nog een slachtoffer in een weggestopte kamer. Dit mannelijke slachtoffer is zwaar gemarteld en nauwelijks nog in leven. De vraag is of de moordenaar van de pastoor ook verantwoordelijk is voor het andere slachtoffer. Op het moment dat er nog een vastgebonden slachtoffer wordt gevonden, weet het team dat deze misdrijven met elkaar te maken hebben. Het is zaak om de dader op tijd te vinden voordat er nog meer slachtoffers vallen.

De proloog trekt je gelijk het verhaal in en geeft een voorschot op wat je verderop in het boek kan verwachten. De misdrijven zijn zware misdaden en worden tot in de gruwelijkste details beschreven. En als thrillerliefhebber kan ik dat zeker waarderen! Door de fijne schrijfstijl en de korte hoofdstukken blijft de spanningsboog door het hele verhaal aanwezig. En daar ben ik blij om, want De Puzzelman had een sterk begin en einde, maar zakte halverwege in.

De vorige moordzaak heeft enorme littekens bij het team achtergelaten en daar hebben de diverse teamleden nog last van. Omdat deze problemen doorsijpelen naar hun privéleven krijg je daar ook steeds meer inzicht in. Henley heeft huwelijksproblemen en haar gezinsleven loopt steeds minder gesmeerd waardoor haar werk in het gedrang komt. Het gezin van haar directe collega Ramouter woont een paar uur verder weg en dat is erg zwaar voor hem; zeker vanwege het ziektebeeld van zijn vrouw. Zij heeft beginnende dementie en dat kan voor aangrijpende passages zorgen.

Soms denk je te weten wie de dader is, maar dan blijkt het toch net weer anders te zijn. Het is schokkend om te lezen dat sommige mensen bepaalde handelingen uitvoeren vanuit de oprechte overtuiging dat dit het enige juiste is wat ze moeten en kunnen doen. Wat dat betreft past de originele titel, The Binding Room, goed bij dit boek, want dat dekt de lading beter.

Zoals ik al eerder aangaf blijft de spanningsboog het hele boek aan, maar het is niet zo dat het een heel spannend boek is. De dader wordt pas op een laat tijdstip bekend, maar de motieven zijn al snel duidelijk. Het is Matheson gelukt om in dit boek de meest gruwelijke misdaden te beschrijven, maar ook het gevoel van machteloosheid dat een ziektebeeld als dementie meebrengt. Ik waardeer het boek met 3,5 sterren.

Ingrid
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: Harper Collins Holland
ISBN: 9789402711455
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 398
Uitgave: februari 2023

Bedankt HarperCollins Holland voor dit recensie-exemplaar dat wij ontvingen in ruil voor een eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review