‘Exit’ – Mel Wallis de Vries

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789026162763

Voor mij toch wel Neerlands meest bekende jeugdthriller schrijfster Mel Wallis de Vries, studeerde biologie en journalistiek in Groningen, waarna ze een baan kreeg als freelance journalist bij De Telegraaf, waarna ze zich opwerkte tot marketingmanager. Na de geboorte van haar eerste dochter stortte ze zich fulltime op schrijven. Na veertien spannende jeugdthrillers en vele mooie prijzen zoals de Hebban award voor beste YA-thriller later schreef ze met Exit haar 15e boek. En wat voor een! Exit behoort tot de Politie niet betreden-serie waartoe ook boeken van o.a. schrijvers Cis Meijer, Margje Woodrow, Eva Burgers, Elvin Post en Sophie Mckenzie behoren.

Een berichtje kan je hele wereld op zijn kop zetten. Als een groep tieners een kettingbrief ontvangen, moeten zij deze doorsturen. Doen ze dit niet, dan hebben zij iemands leven in gevaar gebracht. Wie het slachtoffer wordt weten ze niet…

De boeken van Mel Wallis de Vries zijn niet alleen goed geschreven, ook het beeldmateriaal dat het verhaal ondersteunt is altijd tot in de puntjes uitgewerkt. Zo ook deze keer. Het verhaal begint met drie krantenkoppen van een vermiste tiener. Waarna de lezer een Whatsapp gesprek te zien krijgt met de vraag: ‘Wat heb je gedaan?’ En dat vraag je jezelf als lezer meerdere keren af in dit verhaal.

Wallis de Vries weet met haar spannende schrijfstijl de lezer weer op het puntje van zijn stoel te krijgen. Doordat de ‘dader’, althans zo lijkt het, zijn eigen hoofdstukken heeft, kom je erachter wat er met hem/haar aan de hand is en waardoor de dader zich in deze positie heeft gebracht. Echter pas in het epiloog kom je erachter wie de ‘dader’ is en dit verbaasde mij!

De meisjes over wie je leest in dit boek hebben elk hun eigen stuk in het verhaal. Hierin wordt ook maar weer duidelijk hoe zij zich voelen en hoe ze denken. Doordat hun gedachten cursief zijn weergegeven in de tekst, krijg je gelijk een uitstekend beeld over de personages.

Het verhaal leest gemakkelijk. Door de korte hoofdstukken en de opbouwende spanning vlieg je door het verhaal heen. In het boek worden daarnaast ook thema’s verwerkt die de jeugd zeker zal herkennen. Zo is eenzaamheid een groot thema in het boek en ook met het ‘erbij horen’ struggelen de hoofdpersonen.

Op de cover van het boek staren twee meisjes je met een emotieloze blik aan. Wat hebben zij meegemaakt vraag je jezelf af? Ook de gele letters knallen van de kaft. Een leuk detail vind ik dat de randen van de bladzijden als ook delen van de tekst van de ‘dader’ fluorescerend geel zijn gemaakt.
Exit is wederom weer een super spannende young adult die mij tot de laatste bladzijde in zijn greep wist te houden. Ik ben dan ook erg benieuwd naar haar volgende boek. Exit krijgt van mij vijf welverdiende sterren!

Kim
Boekencast

Genre: young adult
Uitgever: De Fontein
ISBN:9789026162763
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 224
Uitgave: november 2022

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review