‘Game on’ – Cis Meijer

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789026161834

De vijf vrienden Noor, Sky, Jordi, Daan en Eline ontvangen een mysterieuze uitnodiging voor het populaire YouTube-spel Breakpoint. De hoofdprijs is een grote som geld. Ze stemmen toe om deel te nemen, wat de start is van een gruwelijk spel. Wanneer Sky plots spoorloos verdwijnt, moet de groep alles op alles zetten om haar te redden. Maar hoever zijn ze bereid te gaan?

Met Game on heeft Cis Meijer een meeslepende jeugdthriller neergezet. Het is daarbij haar achtste thrillerboek voor jongeren. Naast het thriller-element bevat het verhaal de nodige actuele thema’s zoals onzekerheid, armoede, bodyshaming, waarin veel jongeren zich zullen herkennen.

Het verhaal begint met een spannende en mysterieuze proloog, die onmiddellijk de nieuwsgierigheid van de lezer weet te prikkelen. Het is een veelbelovende start, met een duidelijk voelbare spanning. Ook wanneer het spel daadwerkelijk aanvangt voel je de spanning direct enorm stijgen. Helaas duurt het een tijdje vooraleer het zover is. Dat zorgt af en toe voor een dipje in de spanningslijn. Ook mocht het spelgedeelte zelf zeker nog wat uitgebreider zijn geweest, want het voelde nu vrij kort aan.

De plot zit goed in elkaar en is perfect afgesteld op het niveau van de doelgroep. Het is niet te ingewikkeld, maar ook niet heel eenvoudig. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt, er zijn geen losse eindjes meer op het einde. Er zitten de nodige cliffhangers in, alsook enkele onverwachte plottwisten. Vooral de ontknoping is verrassend en daarmee een goede afsluiter van Game on.

Het is al snel duidelijk dat het verhaal rond het vriendengroepje draait. Daarbij ligt de klemtoon vooral op Noor en Sky. Het verhaal wordt afwisselend vanuit het perspectief van deze twee meiden verteld. De andere drie vrienden – Eline, Daan en Jordi – komen enkel aan bod vanuit het oogpunt van Noor en Sky. Dat maakt dat er een groot verschil is naar uitdieping toe. Wel zullen jongeren zich gemakkelijk kunnen identificeren met de vriendengroep. Ze houden zich dan ook bezig met herkenbare zaken, zoals sociale media (onder andere TikTok-filmpjes maken) en samen gaan feesten en andere leuke dingen doen. Toch komt het groepsgevoel niet altijd even goed naar voren, waardoor hun vriendschap niet altijd even hecht aanvoelt.

Een groot pluspunt zijn de actuele en maatschappelijke thema’s die worden besproken in Game on. Geldproblemen, armoede, schuldgevoelens, bodyshaming, … Dit alles komt doorheen het verhaal aan bod. Vooral de negatieve invloed van de sociale media op iemands zelfbeeld is niet te onderschatten. Het zijn allemaal triggers die kunnen leiden tot overmatig sporten en eetstoornissen. Ook is het verbazingwekkend hoe gemakkelijk je iemand online kunt volgen en stalken. Sommige scènes in het boek zijn bikkelhard en shockerend, maar het is een belangrijke boodschap voor de jeugd.

Cis Meijer heeft een eenvoudige en toegankelijke schrijfstijl die helemaal is afgestemd op het beoogde leespubliek. Zowel de personages als hun leefwereld zijn herkenbaar voor tieners. Het gemakkelijke taalgebruik en de boeiende verhaallijn maakt dat het verhaal razendsnel leest. Ook visueel is het boek erg aantrekkelijk. De turquoise kleuren hier en daar geven het geheel wat kleur. En kun je bijvoorbeeld e-mails en berichtjes lezen, wat een leuke afwisseling is. Het maakt de verhaallijn nog realistischer voor de lezers.

Game on is een geslaagde jeugdthriller dat door veel jongeren zal worden gesmaakt. Iets meer uitdieping op het einde had het geheel nog wat beter gemaakt, net als een snellere start van het spel. Drie sterren voor Game on.

Severine
Boekencast

Genre: fictie 13-15 jaar, fictie 15+
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
ISBN: 9789026161834
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 239
Uitgave:

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review