‘Shame on you’ – Margje Woodrow

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789026160196

Schrijfster Margje Woodrow is inmiddels niet meer weg te denken uit het Young Adult genre. Eerder schreef ze onder andere al de boeken Snitch, Verwoest, Fake trip en Examendeal. Een leuk detail; op het boek Verwoest staat onze recensente Kim met een quote op de cover. Voordat Margje zich stortte op het schrijven was ze docent op een basisschool.

In Shame on you besluit een groep vrienden (Sharon, Daan, Indy, Marlon en Jayden) onder het hekwerk van een vakantiepark door te kruipen en een van de huisjes te kraken. Maar al snel blijkt hun chill weekend om te slaan in een regelrechte nachtmerrie. Als Sharon tijdens de eerste nacht al wegloopt, komen de verhoudingen tussen de rest van de vriendengroep op scherp te staan. Naarmate het weekend vordert komen er steeds meer geheimen van jongeren boven water. En wie stuurt toch die rare smsjes? Wordt de groep in de gaten gehouden? Waarom en wat hebben ze misdaan?

Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Indy en Jayden. Bij ieder hoofdstuk komt duidelijk naar voren over wie van de twee het gaat. Dit doet de schrijfster door middel van een foto toe te voegen. Daarnaast zijn er hoofdstukken waarbij je als lezer zowel kan lezen, als een QR-code kan scannen om ook beeldmateriaal te verkrijgen. Dit maakt het boek interactief en helemaal voor de jongeren van nu.

De schrijfstijl van Woodrow is aangepast aan de jeugd. Er komt dan ook flink wat straattaal in voor. De hoofdstukken zijn slechts enkele pagina’s lang, waardoor het boek snel wegleest. Daarnaast zorgt Woodrow ervoor dat de spanning opgebouwd wordt naarmate het boek vordert.

Sociale media gebruik, verliefdheid, familie, vriendschappen en fat shaming zijn een aantal thema’s die Woodrow in haar thriller verwerkt en zijn aangepast op de leeftijd van de lezers. De doelgroep van dit boek focust zich op jongeren rond de 13 jaar. De leeftijd wanneer je voor het eerst naar de middelbare school gaat.

Door de onverwachte wendingen had ik geen moment het idee te weten wie de dader zou zijn. Het plot was dan ook een grote verrassing. Misschien iets te ver gezocht om de vrienden van je broertje zo de stuipen op het lijf te jagen, maar in de huidige wereld is tegenwoordig niets te gek meer.

Shame on you is een spannende jeugdthriller, waarop tot het laatst spannend blijft wie de dader is. Een thriller voor jong en oud! Het boek krijgt van mij een welverdiende 4 sterren.

Kim
Boekencast

Genre: Young Adult
Uitgever: De Fontein
ISBN:9789026160196
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 323
Uitgave: mei 2022

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review