‘De keukens van Oekraïne’ – Olia Hercules

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789043925754

‘De keukens van Oekraïne’ – Olia Hercules

We horen heel wat in de media over Oekraïne, en er zijn al heel wat boeken over verschenen sinds de oorlog er vorig jaar begon. Met De keukens van Oekraïne leren we een andere kant van het land kennen, geen conflicten met Rusland en andere ellende, maar heerlijke recepten. Naast de gekende borsjtsj (die eigenlijk Russisch is) kon ik me niet voorstellen wat typisch Oekraïense gerechten zijn. Als foodie die geïnteresseerd is in de wereldkeuken was ik toch wel nieuwsgierig.
De auteur Olia Hercules is niet de minste, ze komt oorspronkelijk uit het zuiden van Oekraïne, waarna ze via Cyprus in London terecht kwam. Ze was jarenlang chef-de-partie van niemand minder dan Yotam Ottolenghi en werd in 2015 uitverkozen tot The Observer Rising Star.

De keukens van Oekraïne werd oorspronkelijk uitgebracht in het Engels onder de titel Summer Kitchens, het is dan ook een beetje jammer dat de Nederlandse versie pas eind november uitgekomen is, vlak voor de winter, in plaats van in de zomer. Het eerste deel van het boek gaat namelijk voornamelijk over het fermenteren, inmaken (pekelen) en conserveren van fruit en groenten. Hoewel ik deze gerechtjes, gezien het winterseizoen, nog niet heb kunnen uitproberen, was ook dit deel van het boek interessant. Door de bijbehorende foto’s en teksten over de jeugd van de auteur in haar geboorteland krijgen we een mooi beeld over het dagelijkse leven in Oekraïne, voor de oorlog. Bij elk hoofdstuk zal de auteur dit herhalen, waardoor dit meer is dan zomaar een kookboek, het is ook een fotoboek die aan de hand van de bijhorende teksten, het leven van de gewone bevolking voor de oorlog illustreert.

De keukens van Oekraïne is een veelzijdig kookboek, iedereen zal er wel iets in vinden dat hij lekker vindt. Alles is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Als fan van opgevulde gestoomde broodjes was ik dan ook blij verrast te zien dat er ook één gewijd was aan ‘brood en dumplings’. Naast de hoofdstukken waarbij de verschillende gerechten opgedeeld worden in categorieën zoals soepen, groenten, vlees, vis en toetjes heeft de auteur ook enkele menu-ideeën verzameld. Op deze manier weet je bijvoorbeeld perfect welke groenten er bij welk vleesgerecht samengaan. Hiernaast is er ook nog een deel over de ingrediënten en waar je deze kan vinden. Dit is zeer handig omdat sommige ingrediënten nieuw zijn voor ons en we niet altijd goed weten waar we deze kunnen vinden. Liefhebbers van de wereldkeuken zullen dit zeker wel kennen, dan wil je een nieuw receptje uitproberen en weet je niet waar je bepaalde exotisch klinkende bestanddelen kan terug vinden. Olia Hercules geeft ook heel wat aandacht aan vegetariërs. De gerechten zijn over het algemeen echte klassiekers, maar met een kleine noot en opmerking van de auteur geeft ze weer hoe je er de vegetarische versie van kunt maken. Wat zeer handig is, gezien meer en meer mensen vegetariër worden. Verder heeft de auteur ook enkele zeer oude recepten in haar boek verwerkt, omdat ze bag is dat deze anders vergeten zouden worden en verdwijnen doorheen de tijd.

De meeste recepten beginnen met een kleine toelichting van de auteur waarbij ze het vooral heeft over hun oorsprong en tradities. Ik vind het altijd leuk om te weten van waar een gerecht komt en hoe het door de jaren heen gegroeid is. Voor mij was dit dan ook zeker een meerwaarde aan het boek. De meeste recepten bevatten weinig en eenvoudige ingrediënten, waardoor ze makkelijk te bereiden zijn. Enigste minpuntje was dat het aantal personen die bij de recepten vermeld stond niet altijd leek te kloppen. Zo heb ik de ‘stamppot met tuinbonen’ gemaakt voor 4 personen, en heeft er maar 1 persoon van kunnen eten.
De Oekraïense keuken bevat elementen uit onder andere de Turkse, Poolse, Russische en ook wel Noord-Duitse keuken. Zo herkende ik er enkele technieken in die ik van mijn Duitse grootmoeder heb geleerd en vond ik het leuk enkele elementen uit de heerlijke Turkse keuken terug te vinden.

Naast de stamppot met tuinboontjes maakte ik onder meer nog de salade van limabonen, rode ui en bleekselderij , koolkommersalade, zwarte zwaaneffect-paprika’s gevuld met appel, wortel en rijst, mizeria (komkommersalade) en kwarkcake met appels. Die allemaal overheerlijk waren.

 

Met De keukens van Oekraïne leren we verschillende gerechten kennen uit verscheidene regio’s van Oekraïne. De auteur leert ons niet alleen koken, ze brengt ons ook iets bij over haar cultuur, maar hoofdzakelijk leert ze ons dat eten hoop geeft in tijden van oorlog. Foodies zullen genieten van dit boek en de heerlijke receptjes. 4 sterren!

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie – culinair
Uitgever: Kosmos
ISBN: 9789043925754
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s : 351
Uitgave: november 2022

Met dank aan uitgeverij Kosmos voor dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review