‘Jadis’ Lemon Kitchen – Jadis Schreuder

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789021038544

Ben jij ook zo gek op het verwerken van citroen in gerechten? Neem dan eens voor inspiratie een kijkje in het boek Jadis’ Lemon Kitchen van Jadis Schreuder. Voor haar is citroen de koningin van het zuur en zorgt dit voor een fris element in elk gerecht. Eerder verschenen The Lemon Kitchen Kookboek en The Lemon Kitchen Sicilië.

Schreuder was als klein meisje altijd bezig met het ontdekken van verschillende ingrediënten en bijzondere smaken. Anno 2023 speelt ze nog steeds met smaak- en textuurcombinaties en het liefst zo eenvoudig mogelijk. Op haar website thelemonkitchen.nl zijn gezonde recepten te vinden en geeft zij informatie over wat haar bezig houdt. Schreuder heeft de middelbare hotelschool, en HAS Hogeschool doorlopen. Naast haar eigen bedrijf is ze sinds kort Tv-chef bij 24-Kitchen.

De recepten in Jadis’ Lemon Kitchen zijn eenvoudig te maken en hebben een rijke smaak en frisse twist door het toe te voegen zuurtje waar zij uitgebreid uitleg over geeft. De recepten, styling, tekst en illustraties zijn door Schreuder zelf gedaan. Jazzie G. Barkey zorgde voor het fraaie fotowerk. Alle duidelijk beschreven recepten zijn voor vier personen en in de kantlijn staan de ingrediënten en benodigdheden vermeld.

Schreuder schenkt veel aandacht in aparte hoofdstukken aan de beleving van smaak, smaakmakers en keukentools. Verder is er een deel gewijd aan het maken van desembrood, dat verdeeld wordt in drie stappen; fruitwater maken, starter (moederdeeg) voor het desemdeeg en brood bakken. Een proces waar de tijd voor genomen moet worden en regelmatig aandacht verlangd, want het vergt vijf dagen om een goede starter te maken en deze moet daarna wekelijks onderhouden worden.
In de volgende hoofdstukken staan makkelijke basisrecepten voor onder andere tafelzuur, opgeklopte boter, pesto, kruidenolie en mayonaise. Allemaal te combineren bij lunch- en hoofdgerechten. Dulche de leche, zelfgemaakte karamel, het enige ingrediënt dat nodig is; zoete gecondenseerde melk en een pan kokend water en na ongeveer twee uur is de karamel klaar. Helaas bevat gecondenseerde melk veel suiker, iets wat ik persoonlijk zo min mogelijk gebruik.

In het gedeelte Lunch en voor, komen kleine voorgerechtjes als eiersalade of avocadocrème op desem- brood aan bod. In Hoofd, staat een heerlijke Soto Ayam waarin je kunt toevoegen wat je zelf lekker vindt en een eigen twist aangeeft. Wat te denken van Kokkels met beurre blanc en kruidenolie, krokante pestokip en de overheerlijke Thaise Massaman-curry met kip, pinda’s en Thaise basilicum. Deze is hier een favoriet geworden.

En voor de lekkere trek is er het hoofdstuk Zoet, waarin carrotcupcakes met pecannoten en karamel-roomkaas met passievruchttopping een heerlijk tussendoortje is. En wat dacht je van pindakaasijs met banaan en gezouten pinda’s of mon-choutaart met feta?

Als afsluiter van Jadis’ Lemon Kitchen is er Likeur en cocktail, waarin je een leuke afsluiter voor de maaltijd kan vinden in de vorm van Arancello, Passievruchtlikeur of Limoncello sour. Dit fijne kookboek krijgt 4 welverdiende sterren.

Joke
Boekencast
Genre: Culinair
Uitgever: LS Amsterdam
ISBN:9789021038544
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 175
Uitgave: September 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij LS Amsterdam in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review