‘De bijbel van de Spaanse keuken’ – Racquel Palla Lorden

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789048856039

De Bijbel kookboeken serie bevat culinair werk van over de hele wereld, zoals onder andere India, Libanon, Turkije, … . En nu is er ook De bijbel van de Spaanse keuken. De auteur Racquel Palla Lorden heeft een Spaanse vader en Nederlandse moeder. Ze is woonachtig in Amsterdam, waar ze werkt als kok maar ook als freelance copywriter. In het verleden was zij food editor voor onder andere 24Kitchen en AD Koken&Eten. Op haar website vind je de heerlijkste fusion gerechten zoals sticky tempeh buns, vegan korean fried chicken, falafel, …

Hier thuis houden we wel van Spaanse tapas met een heerlijk fris glas tinto de verano. Maar ook rijstgerechten zoals paella worden hier vaak geserveerd. Altijd op zoek naar nieuwe recepten en het bijleren van hedendaagse kooktechnieken, was ik dan ook enorm benieuwd naar deze nieuwe kookbijbel.

Het boek heeft een stevige hardcover, wat zeker een pluspunt is bij een kookboek, in de keuken krijgt het namelijk heel wat te verduren. Na een korte inleiding waarbij de auteur wat over zichzelf vertelt zal ze het hebben over koken in de Spaanse keuken. Ze haalt aan dat men in de Spaanse keuken vooral kookt op gevoel en niet alles precies zal afmeten. Hiermee zet ze de toon voor de rest van het boek. Wat ik interessant vind is dat de auteur ook uitweidt over de geschiedenis van de Spaanse keuken en in een aparte katern dieper zal ingaan op enkele kooktechnieken zoals blancheren, (tomaten) ontvellen, roosteren (van paprika’s), ont schubben van een vis, … .

De recepten van de verschillende gerechten worden opgedeeld in het boek per regio: Noord-, Zuid-, Oost- Centraal- en West- Spanje, dit omdat elke regio toch wel zijn eigen specialiteiten heeft. De gerechten gaan van tapas, pintxos en raciones, tot echt Spaanse stoofschotels, maar er komen ook heel wat heerlijke desserts voor in het boek zoals amandeltaart, Spaanse muffins, krokante donuts, … en zoveel meer.

Zoals hierboven aangehaald gaat de auteur ervan uit dat men vooral dient te koken op gevoel. Dit betekent dan ook dat de recepten niet altijd helemaal volledig zijn. Als er iets in de oven gebakken moet worden, ontbreekt het aantal graden of minuten in de omschrijving. Als ik kook zonder recept dan doe ik dit ook meestal op gevoel, maar bij een kookboek waarbij je nieuwe recepten uitprobeert volg je de instructies stap voor stap op. En zeker als je deze uittest voor een recensie. Hierdoor zijn sommige van de gerechten die ik uitprobeerde jammer genoeg wat mislukt, wat ook teleurstellend is.

Achteraan zijn er twee registers: één volgens de Spaanse namen van de gerechten en de andere volgens de Nederlandse namen. Een register volgens de ingrediënten had ik echter handiger gevonden. Ook hebben niet alle gerechten een foto. Foto’s in kookboeken vind ik steeds een meerwaarde omdat je dan kan kijken of jouw resultaat overeenkomt met wat het zou moeten zijn.

Voor deze recensie maakte ik onder andere: pinxto met gamba en mango, pinxto met ibericoham, nectarine en basilicumolie, empenada met kip, preisoep met wortel en pompoen, zalm in appelcider, kip in tomaat paprikastoof, ….

De bijbel van de Spaanse keuken is op het eerste zicht een mooi kookboek, het bevat een grote verscheidenheid aan recepten en mooie kleurrijke foto’s. Maar ik krijg een beetje het gevoel dat kwantiteit boven kwaliteit is gegaan. Iets minder recepten, met een betere uitwerking had hier een uitstekend, klasse kookboek van gemaakt. Voor nu blijf ik steken op 2.5 sterren.

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie, culinair
Uitgever: Overamstel (Carrera Culinair)
ISBN: 9789048856039
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 496
Uitgave: 15 maart 2024

Met dank aan Uitgeverij Overamstel (Carrera Culinair) voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review