‘Bloedlijn’ – Simone van der Vlugt

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789026356377

Bloedlijn speelt zich, net als De stormachtige zestiende eeuw, af in Alkmaar. De stormachtige zestiende eeuw was een non-fictie boek van Simone van der Vlugt en daar heb ik van genoten. Bloedlijn is een historische roman gebaseerd op historische gebeurtenissen die zich afspelen rond 1254, een eerdere periode dus.

De omslag is heel opvallend met donkerrood, oranje, donkerblauw en een stukje roze. Het is een boek dat zeker zal opvallen in de boekhandel. De binnenkant van het boek is prachtig donkerblauw met een lichtblauw motief. Kortom, het is een prachtig boek alleen al om te zien.

Kathalijne staat centraal in het verhaal. Zij is eigenaresse van een bierbrouwerij in Alkmaar. Haar man is overleden, maar ze staat haar mannetje. Alkmaar staat bloot aan aanvallen van de West-Friezen. Omdat Alkmaar geen stadsrechten heeft, heeft het geen bescherming van een stadsmuur bijvoorbeeld. Kathalijne heeft een geheime relatie met koning Willem II, zou haar invloed kunnen helpen om Alkmaar aan stadsrechten te helpen?

Het leven van Kathalijne wordt knap ingewikkeld als de koning besluit de relatie te beëindigen om zijn huwelijk te redden en wettelijke kinderen te krijgen. Kathalijne is op dat moment namelijk zwanger van de koning. Hoe dit verder gaat kan je lezen in dit boek.

Ik vind het knap dat Simone van der Vlugt de vele historische gebeurtenissen heeft kunnen samenvoegen tot een meeslepende roman. Het lijkt me heel lastig om je niet te laten beïnvloeden door de huidige tijd waarin we leven. Kathalijne als vrouw alleen ligt behoorlijk onder een vergrootglas en zeker in een kleine gemeenschap waar veel geroddeld wordt. Best heftig lijkt mij. De rechten van de vrouwen in het algemeen waren behoorlijk beperkt in die tijd. Zij had het wel voor het zeggen in de brouwerij en nam de beslissingen. Toen ze zwanger bleek van de koning, had ze de keuze de zwangerschap te proberen af te breken of te hertrouwen. Wanneer ze zou hertrouwen betekent dit dat zij de zeggenschap over de brouwerij kwijt zou raken. De man was in die tijd namelijk de baas en degene die dus de beslissingen nam. Natuurlijk kan Kathelijne het ook goed treffen en kan ze toch wel invloed uitoefenen. Dat kan je je in deze tijd bijna niet meer voorstellen.

Het boek is opgebouwd uit vijf delen vanuit vier verschillende perspectieven: Willem, Kathelijne, Aleid, de zus van Willem en Floris, de zoon van Willem. Simone gaf aan dat de verschillende perspectieven best lastig schrijven waren. Dat kan ik me zo voorstellen, want al die perspectieven moeten uiteindelijk wel bij elkaar komen. Simone benoemt dit ook in haar nawoord.

Het schrijven van Bloedlijn was met vier perspectieven en een ingewikkelde politieke situatie een behoorlijke uitdaging. Ook de historische achtergrond bezorgde me heel wat werk, want de dertiende eeuw is een wezenlijk andere tijd dan waarover ik gewend ben te schrijven.

Ik vind het knap gedaan, het loopt soepel in elkaar over en er is geen herhaling zoals je soms wel ziet. De schrijfstijl is beeldend zoals je van Simone van der Vlugt mag verwachten, je waant je tijdens het lezen in de Middeleeuwen. Het boek leest vlot weg, zelfs als je niet van geschiedenis houdt. Ik geef het boek dan ook vijf sterren.

Wilma
Boekencast

Genre: historische roman,
Uitgever: Ambo| Anthos
ISBN: 9789026356377
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 416
Uitgave: februari 2023

Bedankt Ambo| Anthos uitgevers voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review