Het boek Hoogsensitief omgaan met stress leert je wat hoogsensitiviteit écht is. Het probeert uit te leggen waarom HSP’s, ofwel hoogsensitieve personen, gevoeliger zijn voor stress, burn-outs en energieverlies. Het boek neemt je mee in de zoektocht naar het proberen om te gaan met overprikkeling, grenzen aangeven en tal van andere dingen. Als doel wil de auteur je laten floreren in een wereld vol prikkels.
Het boek wordt opgedeeld in twee delen:
- Hoogsensitiviteit, stress, energieverlies en burn-out
- Recept om te floreren
In het eerste deel krijg je als het ware een theoretisch kader over het thema hoogsensitiviteit. Het gaat niet alleen dieper in op de definitie van hoogsensitiviteit, maar schetst bijvoorbeeld ook een idee over het evolutionair belang ervan en wat bepaalde gedragskenmerken zijn. Verder wordt ook het vaak bijhorende energieverlies, stressgevoeligheid en burn-out belicht. Hierin krijg je een aantal risicofactoren mee, die je in je achterhoofd kan houden als je start met het lezen van het tweede deel.
Het tweede deel is namelijk eerder praktisch gericht. De auteur buigt zich over tools en handvatten die je kan gebruiken om wat minder overweldigd te worden in een wereld vol prikkels.
Eén van de tips die worden aangereikt is “weg met rommel”, waarbij de auteur niet per se letterlijk materiele rommel bedoelt. Rommel verwijst hier naar alle relaties waarbij je tijd en energie verspilt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om toxische relaties, maar evengoed om relaties waarbij het evenwicht tussen geven en nemen verstoord is.
Een ander leuk ideetje waar je als lezer mee aan de slag kan is de trick om jou zintuigen te verwennen. Dit kan je doen door een heerlijk badje te nemen, naar muziek te luisteren of een rustgevende wandeling te maken. Verder kan het ook belangrijk zijn om voldoende me-time in te plannen, zodat je jezelf opnieuw kan opladen.
Dit boek sprak me meteen aan omwille van de titel. In onze westerse maatschappij draait alles om prestatie en daarbij komt heel wat stress kijken. Voor een hoogsensitief persoon is het een pak lastiger om alle binnenkomende prikkels te verwerken, vandaar dat ik benieuwd was naar welke tools de auteur met haar boek zou kunnen aanreiken.
Doorheen het boek vind je enkele interviews met bekende en minder bekende mensen. Zo kan je lezen wat hoogsensitiviteit voor anderen betekent.
Het boek is erg aangenaam om te lezen. Dit komt door de duidelijke tweedeling tussen theorie en praktijk.
De onderdelen in het boek mochten voor mij misschien worden aangeduid als hoofdstukken, met daaronder wat opsommingen, maar ik begrijp dat de auteur dit niet heeft gedaan. Het zou hierdoor misschien te veel gaan lijken op een studieboek. Je kan wel dankzij de inhoudstafel makkelijk de pagina terugvinden als je over iets welbepaald een stuk zoekt.
Séverine Van De Voorde schreef reeds boeken omtrent het thema gezondheid. Zij studeerde af als klinisch psychologe en schreef zowel voor volwassenen als voor kinderen. De thema’s gaan over ADHD, ontwikkelingsstoornissen, veerkracht, stress en nu dus hoogsensitiviteit.
Ik ervaar de schrijfstijl als positief. Het leest vlot en wat ze schrijft is interessant en duidelijk.
Ik geef Hoogsensitief omgaan met stress 4 sterren. Ik wil het geen 5 sterren geven, omdat het voor mij persoonlijk niet vernieuwend genoeg is.
Melanie
Boekencast
Genre: non-fictie
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
ISBN: 9789072201157
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 334
Uitgave: oktober 2023
Met dank aan Borgerhoff & Lamberigts voor dit recensie-exemplaar, in ruil voor mijn eerlijke mening.