‘Dim Sum & Dumplings’ – Karin Lei

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789461432940

Karin Lei’s ouders immigreerden van Taiwan naar het Zweedse Malmö toen ze nog een tiener was. Al van jongs af aan wordt haar het koken met de paplepel ingegeven. Haar ouders hadden één van de eerste Japanse restaurants, Osaka Inn, in Zweden waar ze hun gasten rauwe vis leerden eten, wat toen nog volledig nieuw was voor de Zweden. Het schrijven van een kookboek is voor Karin een droom die uitkomt.

Dim Sum of dian xin (Mandarijn) betekent ‘raak het hart’ of zoals mijn Chinese leerkracht het zegt: ‘gerechten van het hart’. Eigenlijk is het de verzamelnaam van allerlei kleine gerechten die vaak gestoomd worden, maar ze kunnen ook gebakken of gefrituurd voorkomen. Al in de 9de eeuw werden ze als specialiteit geserveerd in Chinese Paleizen. Vandaag zijn het populaire gerechten in heel wat Aziatische restaurants en worden ze beschouwd als een Kantonese specialiteit.

Dim Sum & dumplings lijkt wel een bijbel voor de liefhebbers van de kleine hartige gerechtjes. In een eerste deel zal de auteur in een voorwoord wat meer over zichzelf vertellen en ook uitleg geven over de etiquette tijdens het eten van de Dim Sum. Hiernaast zal ze ook de Chinese ingrediënten, die voor ons niet zo evident zijn, en het kookgerei wat nader verklaren. Dit gaf toch wel een meerwaarde aan het boek, gezien er ook telkens duidelijke tekeningen bij stonden om het meer visueel te maken en je ook wist naar waar je opzoek moet gaan in de Aziatische supermarkt. Bij de ingrediënten worden ook de Chinese karakters vermeld, deze zijn echter niet in het tegenwoordig meer standaard Mandarijn, maar in het oude Kantonees. Voordat de auteur met de eigenlijke recepten begint geeft ze ook een extra woordje uitleg over hoe men de gemaakte dim sum best kan invriezen.

De gerechten zelf zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken: gestoomde en gekookte dim sum, gefrituurde en gebakken dim sum, grote gerechten en tot slot zoete dim sum. Bij elk hoofdstuk hoort een korte inleiding met wat extra uitleg over de recepten die zullen volgen. Bij elk gerecht staat een kleurrijke, bijpassende foto en telkens de naam in Chinese karakters. Dit lijkt voor iemand anders misschien een detail, maar persoonlijk vond ik dit zeer leuk, zo kon ik terwijl ik kookte ook mijn Chinees wat verder bijschaven. Het plooien van de dim sum lijkt ingewikkeld en is ook niet zo simpel om in woorden uit te leggen, maar dit heeft de auteur op een zeer leuke manier opgelost. Bij heel wat recepten staat namelijk stap voor stap, in stripvorm, uitgelegd hoe men de dim sum dient te plooien. Ik had al eerder loempia’s en dim sum gemaakt, maar dit was voor mij toch de eerste keer dat de plooistappen duidelijk begrijpbaar uitgelegd werd.

De recepten zelf worden op een eenvoudige manier, stap voor stap uitgelegd. De bijbehorende ingrediëntenlijst wordt correct weergegeven. Soms is het wat zoeken naar de ingrediënten, maar ze zijn allemaal in de betere Aziatische winkel (of Toko) terug te vinden. Achteraan bevindt zich ook een handige, alfabetisch receptenregister. Gezien de meeste recepten toch wel wat tijd in beslag nemen om ze te maken geeft Karin Lei voorbereidingstips bij de recepten, wat zeker een meerwaarde heeft.

Op het einde van het boek zal de auteur ook wat extra uitleg geven over de Chinese theeceremonie en de verschillende soorten thee die men in China kan terugvinden. Dit was de perfecte afsluiter van een interessant en leerrijk kookboek, waarin je heel wat nieuwe technieken leert kennen.

Voor deze recensie maakte ik onder andere de Siu Mai en aubergine met garnalen. Let wel, voor het maken van dim sum heb je tijd nodig, maar je kan ze dan wel makkelijk invriezen waardoor je er langer eetplezier van hebt. 4 sterren.

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie, culinair
Uitgever: Good Cook
ISBN: 9789461432940
Uitvoering: hardback
Aantal pagina’s:320
Uitgave: april 2023

Met dank aan Uitgeverij Good Cook voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review