‘Bakplaatbijbel’ – Janneke Philippi

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789048866526

Het recenseren van boeken over eten en drinken vraagt medewerking van het gehele gezin. Koken is immers een teamsport hier. En we houden niet alleen van lekker eten maar ook van de weg ernaartoe. Nieuwe recepten en richtingen zijn hier dan ook schering en inslag.

Bakplaatbijbel ziet er prachtig uit. De dikke gebonden versie is zwaar maar blijft veelal mooi openliggen wanneer je het boek nodig hebt, in de keuken. Er zit ook een mooi leeslint in zodat je direct terug kunt naar waar je was, mocht er onverhoopt toch iets misgaan.

Janneke Philippi is kookboekenauteur en foodstylist en ze schrijft recepten voor diverse tijdschriften waaronder het internationale magazine Delicious. Ze maakte onder meer de populaire kookboekenserie …bij Janneke thuis, die ook in het buitenland wordt uitgegeven. Janneke woont met haar gezin in het Limburgse Margraten.

Het boek begint met een introductie van Janneke Philippi waarin ze vooral ruimte biedt aan de thuiskok om te variëren en te experimenteren met de in dit boek opgenomen talloze recepten. Ze neemt je mee door de keukenapparaten, de kruiden, de keukenattributen, de oven en de bakplaat. Dat lijkt allemaal wel gesneden koek maar dat brengt toch veel handige en bruikbare tips. Wij hebben zelf een heteluchtoven en het is handig te weten dat je in dat geval 10-15% van de voorgeschreven oventemperatuur mag afhalen en dat de positie in de oven qua plaatsingshoogte niet relevant is.

De recepten zijn regelmatig voorzien van prachtige foto’s, die gemaakt zijn door Janneke haar echtgenoot Serge. Hij is foodfotograaf en vormgever. Ook daar is sprake van teamwork.

De verschillende categorieën in het boek zijn handig en zijn middels kleurtjes ook te zien aan de zijkant van de pagina’s van het boek. Enkele categorieën zijn vlees, vis en Vega. Maar ook hartige plaattaarten, plaatbroden, bakplaat en zoet en salades voor erbij.

Ontzettend fijn is de korte, bondige en toch nergens vraagtekens genererende uitleg per recept. De stappen zijn chronologisch en zorgen ervoor dat je niets vergeet of al eerder had moeten doen. Deze handleiding bij ieder recept beslaat niet meer dan een halve pagina. Lekker kort!

Op de rechterzijde vind je een lijst met ingrediënten met de aantallen en hoeveelheden. En daarnaast nog een lijstje met benodigdheden. Denk hierbij aan een mixer, een garde, een mandoline of een keukenmachine.

Al met al kun je honderden recepten vinden die bovenal lekker veel groenten bevatten. En ze lukken en smaken verrukkelijk. Dat laatste was natuurlijk onze eigen verdienste. De porties zijn behoorlijk groot en zorgen ervoor dat je niet meer hoeft te maken dan staat aangegeven. Dat lijkt niet bijzonder maar is dat wel. In de meeste receptenboeken zijn de hoeveelheden per persoon erg klein. En dat is hier dus niet het geval.

Bakplaatbijbel is een nieuw deel in de succesvolle serie van kookbijbels. Een reeks bekend door de identieke vormgeving en uitstraling.

Verbeterpunten zijn voor toekomstige uitgaven om Serge meer eer te gunnen. Nieuwe recepten vragen immers altijd om visuele ondersteuning. We hebben nu ook recepten gemaakt waar geen afbeelding van het eindresultaat in het boek stond. Hierdoor weet je niet hoe het er uiteindelijk uit zal zien en dat is jammer.
Een tweede aandachtspunt zit in de verwachting vooraf. Bij de titel Bakplaatbijbel deden wij de aanname dat het om de plaat gaat die standaard in iedere oven zit. Dit is niet bij alle recepten zo waardoor wij nog enige losse bakplaten met hoge rand hebben aangeschaft om alle recepten goed te kunnen maken. Deze losse bakplaten plaats je dan weer wel op jouw standaard bakplaat of rooster.

De laatste tip betreft de index. Het is door het gebruik van lange namen voor de recepten moeilijk om een recept terug te vinden. Wellicht dat een zoekregister op trefwoord/ingrediënt gemakkelijker zou zijn. Zoeken op het woord ‘gnocchi’ bijvoorbeeld, waardoor alle recepten hiermee een paginanotering oplevert. Een alternatieve oplossing is meer leeslinten. Die zijn sowieso welkom.

Verder louter lof voor dit boek dat eerder zal verslijten dan verstoffen in ons huis. Ter illustratie enkele persoonlijke foto’s van bereide recepten uit deze Bakplaatbijbel.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Bakplaatbijbel heeft hier in huis in korte tijd een cultstatus verkregen. Het gemak waarmee je een recept kiest, de ingrediënten koopt (of al hebt), de voorbereidingen doet en de oven laat zorgen voor de ‘finishing touch’, is zo laagdrempelig dat je met gemak een jaar lang iedere dag iets anders kunt eten uit deze dikkerd dat echt bijzonder én lekker is. Je waant je een sterrenkok met dit boek.

 

Persoonlijke songtekst:
‘She had a very bad affair
With some cat from Hiroshima
She turned into a head of lettuce
She eats Thorazine in her farina
But they took her away
Tossed her in the bin
Now she’s hanging out
In East Berlin, ow-ooo
And every time I eat vegetables
It makes me think of you
And every time I eat vegetables
I don’t know what to do, to do ow-ooo’
(Ramones – ‘Everytime i eat vegetables, it makes me think of you’)

Peter
Boekencast

Genre: eten en drinken algemeen
Uitgeverij: Carrera culinair, Overamstel Uitgevers
ISBN: 9789048866526
Uitvoering: gebonden hardcover met leeslint
Aantal pagina’s: 496
Verschijningsdatum: april 2023

Hartelijke dank aan Carrera culinair, Overamstel uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review