‘Moro thuis’ – Sam & Sam Clark

no title has been provided for this book
Series:
Publisher:

ISBN: 978946432933

Moro thuis van Sam & Sam Clark is het meest persoonlijke kookboek van deze auteurs. Het is geschreven in de coronapandemie toen hun restaurant gesloten was en bevat makkelijk te maken recepten. Zoals gebruikelijk bij hen komt er geen pakje aan te pas en wordt er gewerkt met verse ingrediënten. Sam & Sam Clark hebben al een succesvolle reeks kookboeken op hun naam staan: Moro easy, Moro, Casa Moro en Moro London, Morito, Moro the cookbook.

In de inleiding geven de auteurs aan dat ze in de lockdownperiode nog steeds van koken hielden, maar er niet meer tijd aan wilden besteden dan absoluut noodzakelijk was. De recepten zijn toegankelijk voor thuiskoks en bevatten niet veel ingrediënten of moeilijke technieken. De meeste benodigdheden zijn makkelijk verkrijgbaar en achterin het boek is een lijst opgenomen waar ze via internet te bestellen zijn.

Zodra je Moro thuis openslaat en erin bladert, komt de mediterrane sfeer je tegemoet in de vorm van sfeerrijk fotowerk van Susan Bell. De foto’s zijn voor het grootste deel gemaakt in en bij het huis van Sam & Sam Clark in Spanje.
Het begint met een inhoudsopgave waar de indeling in diverse soorten gerechten te lezen is. Rubrieken met recepten van toasts, eieren en zuivel, salades, groenten, rijst, granen en peulvruchten, vis, vlees, eenpansgerechten en natuurlijk desserts staan in deze prachtige geïllustreerde hardcover. Alle recepten zijn voor vier personen en hebben een duidelijke werkomschrijving en ingrediëntenlijst. Het uitnodigende fotowerk zorgt ervoor dat je meteen een gerecht wilt bereiden en pas later begint te lezen.

Toast
Wat te denken van toast met courgette, munt en jamón iberico (Spaanse hamsoort) of toast met tortilla en geroosterde paprika’s en aioli?
In het hoofdstuk eieren en zuivel wordt de toepassing van labneh, een uitgelekte yoghurt die qua structuur lijkt op verse roomkaas, uitgebreid besproken.
Platbrood of pita in de labneh gedipt past heerlijk bij een maaltijd. Of voor de lunch een omelet met zoete kruiden, feta, pijnboompitten en sumak. Is er wat meer tijd maak dan eens labneh met asperges, chiliboter en dukkah (notenspecerijenmengsel uit Egypte).

Salades

Een goede tip van de auteurs bij het gedeelte over salades is: varieer, let op kleur, textuur en smaak en eet de regenboog! Probeer eens boerenkool met ingemaakte citroen en geroosterde amandelen. Dit is een salade met een Marokkaans tintje die in het najaar te maken is, als de boerenkool in de moestuin klaar is.

Groenten
Plantaardig eten is de toekomst en in dit hoofdstuk staan vele recepten uit de Moorse keuken. Artisjokkensalsa met olijven, kappertjes en zongedroogde tomaten, waar de labneh goed bijpast. Gekruide Rösti, gebakken aubergine en tomaten met tahin uit de oven. Wanneer je alleen Moussaka kent is dit een lekkere verrassing. En een leuk recept voor het najaar is pompoen uit de oven met azijn, knoflook en rozemarijn. Bij de boerenkoolpuree met polenta is het genieten.

Rijst, granen en peulvruchten
In Spanje en het Midden-Oosten zijn rijst, granen en peulvruchten dagelijkse kost. Ful medames is een traditioneel Egyptisch ontbijt met gedroogde tuinbonen. Maak vooral de zilvervliespilav met aardappel eens of de rode-linzensoep met yoghurt en munt. Er is genoeg keus om te maken.

Vis
Belangrijk is altijd verse vis te nemen, dan kan het niet mislukken. Wat te denken van gebakken zeeduivel (loopt jou het water al in de mond), zeebaars in vijgenbladermet walnotensaus. Of wat simpeler: mosselen met yoghurt, dille en knapperige kikkererwten.

Vlees

Kies goed (biologisch) vlees wat jouw gerecht ten goede komt. Maak eens tomatenbulgur met lamsvlees en kaneelyoghurt of een lamsjanine met wortel en aardappel.

Dessert
Het dessert is de afsluiter van de maaltijd en wat smaakt er beter bij een kopje koffie dan een walnotenmuffin met koffie en kardemom of een madeleine met pistache?

Na het lezen en koken uit Moro thuis kan ik niet wachten tot mijn moestuinseizoen van start gaat, want er staan genoeg recepten in om te maken met wat ik ga verbouwen.

Joke
Boekencast

Genre: culinair
Uitgever: Goodcooknl
ISBN:978946432933
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 319
Uitgave: februari 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Goodcooknl in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review