‘Big Mamma in 30 minuten’ – Big Mamma (diverse auteurs)

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789461432957

Er bestaan weinig dingen waar de nachtrust voor onderbroken mag worden. Italiaans eten is er wel zo een. En het lijkt ook genetisch bepaald te zijn. De voorkeur voor de Italiaanse keuken hangt hier in huis en heeft alle gezinsleden besmet. Nu noemen we al snel gerechten ‘Italiaans’, maar met dit dikke boek van de Big Mamma’s haal je recepten in huis die daadwerkelijk authentiek zijn.

De groep Big Mamma bestaat uit 2000 levensgenieters, niet alleen uit Italië maar uit zo’n beetje overal ter wereld. Wat hen verbindt is de liefde voor de goede kwaliteit van de juiste ingrediënten en het bereiden van royale authentieke recepten die zo van de eigen families komen. Het doel van het boek is om je naar Italië te teleporteren en zo te stappen in la bella vita (het goede leven).

Het boek ziet er niet alleen vrolijk uit middels de kleurrijke illustraties op het omslag maar biedt ook vele lagen lol wanneer je het openslaat. De foto’s van gerechten worden afgewisseld met kleurrijke sfeerbeelden van mensen in grappige situaties. Een vrouw in bad met een octopus als haren op haar hoofd of een foto van een man in een ligbad met een tiental gerechten op bordjes om hem heen. Koken en eten zijn smaakbelevenissen en juist dat hebben de makers ook visueel willen maken. En dat is gelukt.

De gerechten zijn onderverdeeld in diverse categorieën maar dat vergt best nog wat zoekwerk. Aperitivo, antipasti en dolci worden aangevuld met Primi, Secondi, Contorni en Pizze waardoor je al snel niet meer weet wat je waar kunt vinden. De index op gerecht is ook niet heel handig maar het ingrediënten register helpt dan weer wel. Weet je nog dat het iets met spinazie was, dan helpt dit je wel om je naar de juiste pagina met het cannelloni recept te brengen.

Naast alle vrolijke foto’s en afbeeldingen zijn er ook diverse andere onderwerpen die geheel onverwacht hun opwachting maken. Het gaat dan om rubrieken met thema’s als welke vijf ingrediënten mogen niet ontbreken in de Italiaanse keuken? Of een grote QR-code die je brengt naar een chef-kok die je de correcte uitspraak van vele Italiaanse producten goed leert. De speelsheid waarmee het boek is opgebouwd en gevuld, genereert als keerzijde onrust en wanorde bij de mensen die juist hieraan veel waarde hechten.

De recepten hebben allemaal een kleurenvoorbeeld hoe het zou moeten worden. Dit komt niet altijd overeen. Daar waar onze Hot Spaghetti All’Arrabbiata en de Citrus got real citroentaart met frambozencompote identiek werden aan de voorbeeldfoto’s, verloor de Bruschetta Vitello Tonnato iedere vorm van gelijkenis met het gerecht op de foto. Dit kwam niet door onze kookkunst of het gebrek eraan, maar door het feit dat de foto hele andere ingrediënten liet zien, die niet in het recept voorkwamen. Een slordigheidje.

De porties waren zoals beloofd royaal en je merkt dat wanneer je de receptuur en ingrediëntenlijst volgt, je vaak best duur uit bent. De vier Bruschetta met tonijn en kalfsvlees kwamen toch al gauw op zo’n €20. Niet erg maar wel een aandachtspunt. Persoonlijk had ik qua aanbod op meer pastagerechten gehoopt. Ruim driehonderd pagina’s telt dit boek en dan zijn elf pastagerechten wel erg weinig.

Het allerleukst zijn de opmerkingen die steevast bij ieder recept aan de onderzijde van de pagina staan. Onder de noemer Heb je nog tijd over? ontvang je een enorme verscheidenheid aan hilarische tips. Om je koelkast eens op te ruimen bijvoorbeeld of wat je nog kunt doen wanneer je rijst over hebt. Humor die je ook terugvindt bij de beschrijving die bij de recepten staat. Vaak ben je vergeten iets voor te bereiden en daar hebben de makers een helderziende geest voor: Omdat je toch bent vergeten om de chocolade al uren geleden in de koelkast te leggen, kun je hem nu ook kort in de vriezer leggen.

Een veelzijdig kookboek met smakelijke recepten uit een veelzijdig land.

⭐️⭐️⭐️ Met Big Mamma in 30 minuten heeft het team rond Big Mamma wederom een overheerlijk receptenboek uitgebracht. De Nederlandse vertaling is al net zo verrukkelijk als de gerechten die aan bod komen. Vooral de humor maakt van deze dikke Italiaan een deve avere (hebbeding). Naast de grote verscheidenheid aan gerechten en recepten is er nog wel ruimte voor verbetering. Leeslinten ontbreken en wanneer je de pakjes, potjes en zakjes wil vermijden, kosten de gerechten veel meer tijd dan de 30 minuten uit de titel. Maar wat ziet het er fraai en gezellig uit. Een aanrader voor kookliefhebbers en levensgenieters.

Persoonlijke songtekst:
‘Ci vuol fortuna
Perché funzioni
I brividi alla schiena
E gli ingredienti buoni
È quasi fatta-ah
Zucchero a velo
La gola è soddisfatta
E nella stanza il cielo
Si fa così
Per cominciare il gioco
E ci si mastica poco a poco
Si fa così
È tutto apparecchiato
Per il cuore e per il palato
Sarà bello, bellissimo, travolgente
Lasciarsi vivere totalmente
Dolce, dolcissimo e sconveniente
Coi bei peccati succede sempre
Coi bei peccati succede sempre’
(Ornella Vanoni – ‘Rossetto e cioccolato’)

Peter
Boekencast

Genre: Eten en drinken, keuken per land en streek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461432957
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 320
Verschijningsdatum: mei 2023

Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review