‘Geloof, hoop en ravage’ – Nick Cave & Seán O’Hagan

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789043540520

Nick Cave (1957) is geboren in Australië, en al jaren woonachtig in het Britse Brighton. Hij is tekstdichter en het meest bekend als voorman van The Birthday Party en de laatste decennia van Nick Cave and the Bad Seeds. Zijn song ‘Red right hand’ is de titelsong van de succesvolle serie Peaky Blinders die op Netflix te bekijken is.

Seán O’Hagan is een Ierse journalist voor The Guardian en The Observer. Hij studeerde Engelse taal en Literatuur aan de Universiteit van Londen en ontving in 2002 The British Press Award voor de titel Interviewer of the year.

De twee kennen elkaar van een eerder interview. Cave heeft een gruwelijke hekel aan interviews maar hij herinnert zich het interview dat hij met O’ Hagan had nog met veel plezier, omdat het gesprek toen alle kanten op vloog en daardoor interessant bleef. Het is de basis voor dit boek dat de turbulente levensreis van Nick Cave volgt. Seán weet als een ervaren navigator, nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd via alle GPS-coördinaten, de periode van Cave zijn vroege jeugd tot het heden in kaart te brengen.

Het boek heeft een opvallend eenvoudige omslag. De grote passie van Sean O’Hagan is fotografie, maar dit boek heeft slechts de naam van de auteurs en de titel van het boek op het omslag staan. En een cirkel. Voor velerlei uitleg vatbaar. De cirkel kan ondermeer staan voor het volmaakte, de Circle of Life, of voor een aureool.

Op de achterzijde van mijn exemplaar zit een kleine zwarte sticker. Ik kan het niet laten om te onderzoeken wat er achter deze correctie-sticker te vinden is. Er staat de tekst met een voorwoord van Leo Blokhuis. Die ontbreekt inderdaad, de reden voor deze last-minute aanpassing is mij onduidelijk. Als muziekliefhebber, muziekkenner en zoon van een dominee lijkt hij een geschikte optie.

Het boek bevat, verdeeld over vijftien hoofdstukken, een letterlijke weergave van de interviews waarbij de vragen opvallen doordat ze kort en bondig zijn. En vetgedrukt. De antwoorden zijn uitvoerig en zijn als normaal gedrukte tekst, uitgevuld weergegeven.

De vragen zijn uitnodigend en open van karakter. Daar waar een vraag gesloten is als ‘wie is je favoriete zanger’, is het antwoord veel uitgebreider dan het antwoord (Elvis) alleen. De metamorfose in ontwikkeling die Nick Cave gedurende zijn leven heeft doorgemaakt, maakt dit boek een traktatie op iedere pagina. Van punkrocker met een zware heroïne verslaving tot avantgardistisch tekstdichter die de dood van zoon Arthur moet zien te verwerken.

‘Er is een groot tekort aan woorden in het taalgebruik rondom rouw. We zijn er als samenleving niet in geoefend omdat het te moeilijk is erover te praten en, bovenal, te moeilijk om naar te luisteren. Zoveel rouwende mensen hullen zich in stilte, gevangen in hun eigen geheime gedachten, gevangen in hun eigen hoofden, met als enige vorm van gezelschap de doden zelf.’

De gesprekken kunnen vertrouwen op een goede chemie tussen beide gesprekspartners. Cave wordt niet gespaard en weet openhartig en hartverwarmend over te komen.

Wat het meest bij blijft is de ontwikkeling van Cave op het gebied van religie. Op dit onderwerp oogt hij kwetsbaar, onzeker en broos. Omdat het hier niet om kennis gaat maar om geloven.

‘Ik denk dat kwetsbaar zijn betekent dat je leeft op de rand van ondergang en mislukking. Op die plek voel je dat je leeft, en ben je voor alles ontvankelijk. …Het is een genuanceerde plek, waar dreiging in de lucht hangt, en waar tegelijkertijd alles doorspekt is van kansen en mogelijkheden. Het is de plek waar grote veranderingen zich voltrekken. Hoe meer tijd je daar doorbrengt, hoe minder bezorgd je raakt over hoe je gezien of beoordeeld wordt. En daar vind je uiteindelijk de vrijheid.’

Zo vind je geloof, hoop en ravage in dit boek. Dit levert filosofische inzichten op, over het geloof in brede zin, die stemmen tot nadenken. Een kerk binnenlopen om voor iemand een kaarsje te branden, wat is de gedachte hierachter wanneer blijkt dat ook mensen die helemaal niet gelovig zijn dit met volle devotie doen?!

De fase ‘Eén stap voor het weten’, dat je iets niet helemaal kunt ontleden of begrijpen, maar er wel heel dichtbij bent, heeft niet alleen betrekking op religie maar ook op in hoeverre mensen gedichten of liedteksten daadwerkelijk begrijpen. Dat wordt gezien als het maximale resultaat. Het meest dicht bij de essentie.

Wat dit boek al met al heeft opgeleverd is zeker niet de standaard biografie. Het is geen boek dat je achter elkaar uitleest. Een hoofdstuk lezen en dit qua inhoud en overpeinzing laten rijpen in het hoofd is wat ik deed. Opmerkelijk is dat zodra ik het boek had uitgelezen, ik het nog geregeld op een willekeurige pagina heb opengeslagen en gewoon weer begon te lezen. Een handboek vol leven, gevuld met spirituele, filosofische en religieuze zelfbeschouwing. Ik hoop en geloof dat ik het ooit zo goed begrijp, dat ik één stap voor het weten kom. Have mercy on me.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Geloof, hoop en ravage van Nick Cave & Seán O’Hagan leer je de mens Cave beter kennen dan alleen via zijn liedteksten en gedichten. Een spirituele reis aan de hand van een gerenommeerde journalist.

Cave ontpopt zich als priester, prediker en profeet. Hij betreedt zowel de biechtstoel als de preekstoel. Zo dichtbij mocht nog niemand komen. Een visionair voor de fan en ook voor iedereen die Nick Cave helemaal niet kent. Er zit geen liefde in de titel maar die voel je volop in het boek zelf.

Persoonlijke songtekst:
‘Once there was a song, the song yearned to be sung
It was a spinning song about the king of rock ‘n’ roll
The king was first a young prince, the prince was the best
With his black jelly hair he crashed onto a stage in Vegas
The king had a queen, the queen’s hair was a stairway
She tended the castle garden, and in the garden planted a tree
The garden tree was a stairway, it was sixteen branches high
On the top branch was a nest, sing the high cloudy nest
In the nest there was a bird, the bird had a wing
The wing had a feather, spin the feather and sing the wind
The king in time died, the queen’s heart broke like a vow
And the tree returned to the earth with the nest and the bird
But the feather spun upward, upward and upward
Spinning all the weather vanes
And you’re sitting at the kitchen table, listening to the radio
And I love you, and I love you, and I love you, and I love you
And I love you, and I love you, and I love you
Peace will come, and peace will come, and peace will come in time
Time will come, and time will come, a time will come for us’
(Nick Cave and the bad seeds – ‘Spinning song’)

Peter
Boekencast

Genre: spiritualiteit
Uitgeverij: KokBoekencentrum
ISBN: 9789043540520
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 320
Verschijningsdatum: maart 2024

Hartelijke dank aan KokBoekencentrum.nl voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review