‘Onderhuids’ – Catriona Ward

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789049203320

Het verhaal van Onderhuids begint met de ongepubliceerde memoires van Wilder Harlow. Het eerste gedeelte bestrijkt een periode van twee zomers in 1989 en 1990 in Whistler Bay. Hier verblijft de schrijvende Wilder, bijna 18, in het geërfde strandhuis van zijn oom Vernon met zijn ouders. Hij leert daar Nat en Harper kennen en samen brengen ze hun dagen door op het strand en op en bij het water. Hun leven wordt beheerst door normale tienerdingen, totdat de Messenman, een seriemoordenaar uit de omgeving onrust zaait. Als ons drietal een gruwelijke ontdekking in een grot doet, drijft dit hen uiteen. Dan gaat het verhaal verder in 1991 met Wilder en Sky die elkaar leren kennen op de campus. Sky helpt Wilder zijn paniekaanvallen en nachtmerries beter te beheersen door ze hem op te laten schrijven. Maar of Sky’s motieven wel zo zuiver zijn? Dan keert Wilder in 2023 terug naar waar het allemaal begon in Whistler Bay en overdenkt zijn leven en herschrijft dingen.

Onderhuids is een ingewikkeld gelaagd verhaal, dat langzaam op gang komt en grotendeels vanuit Wilder verteld wordt. Het draait om de vriendschap van Wilder, Nat en Harper en het schrijven van een boek. Maar ook om de omgeving en sfeer van Whistler Bay. “Het is voor het eerst dat ik het hoor, het fluiten waarnaar de baai is vernoemd. Het klinkt naar al die wezens waar je niet in zou moeten geloven: zeemeerminnen, selkies en sirenen.”
Het plot is eigenlijk een verhaal in een verhaal met flashbacks naar het verleden. De personages komen realistisch over. Wilder is onzeker, omdat hij altijd gepest is voor zijn vreemde ogen, heeft een rijke fantasie en schrijft graag. Hij wil verliefd worden, heeft onvervulde verlangens en vindt het moeilijk om vriendschap te sluiten. “Ik wil al die gevoelens goed verzegeld binnen in me houden, borrelend en gevaarlijk.” Nat heeft duistere geheimen en de enigszins getroebleerde Harper doet aan hekserij en drinkt veel.

Bij terugkeer naar Whistler Bay in 2023 begint Wilder steeds meer aan zichzelf te twijfelen als hij op de gekste plaatsen briefjes vindt en een geestverschijning van een vrouw ziet. Is het echt of waan? Gaat Wilders rijkelijke fantasie over de in Whistler Bay vermoorde vrouwen met hem op de loop of is er iets anders aan de hand? Zelfs als lezer begin je te twijfelen hoe dit verhaal nu echt in elkaar steekt, wat eigenlijk best knap door Ward gedaan is. Ze heeft een beschrijvende, gedetailleerde schrijfstijl die je aangrijpt. De vreemde sfeer rond hekserij die af en toe de kop opsteekt en waar je niet goed de hand op kunt leggen, maakt het boek een moeilijk te doorgronden verhaal. Hierdoor ga je twijfelen over wat je gelezen hebt om het vervolgens weer te gaan herlezen. Aan te raden is het boek achter elkaar te lezen, om te voorkomen dat je de draad kwijtraakt. Dromen en werkelijkheid lopen in elkaar over en zijn soms nauwelijks te onderscheiden, wat het een lastig leesbaar boek maakt.

Catriona Ward brak met Het laatste huis internationaal door en hiervan zijn de filmrechten verkocht. Met haar boeken won zij diverse prijzen.

Onderhuids is een duistere, vreemde thriller vol schurende momenten die de verbeelding tarten en waarin beschadigde jongvolwassenen hun weg in het leven proberen te vinden. Het boek krijgt 3 sterren.

Joke
Boekencast

Genre: Scienfiction & fantasy
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789049203320
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s:336
Uitgave: februari 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Boekerij in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review