‘Dracul’ – Dacre Stoker & J.D. Barker

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789022599303

Na zijn bestseller-trilogie over rechercheur Sam Porter, wist Barker afgelopen jaar wederom te verbazen met het prachtige Augustus en met zijn jongste thriller Jeugdzonde, die hij samen met James Patterson schreef.
Het is knap dat daar waar de kwantiteit hoog is, ook de kwaliteit een constante factor blijft.
De liefhebbers van zijn werk zijn overal te vinden. De nazaten van Dracula auteur Bram Stoker zijn ook groot fan van het oeuvre van J.D. Barker.
Omdat zowel Barker als de achterachterneef van Bram Stoker woonachtig zijn in de Verenigde Staten, was het gemakkelijk voor Dacre Stoker om Barker te vragen als co-auteur voor de prequel van een van de bekendste griezelverhalen aller tijden.

Het originele verhaal over graaf Dracula stamt uit 1897 en verscheen als briefroman. De Ierse Stoker vertelde het verhaal van Dracula, de graaf uit Transsylvanië. Dacre Stoker bracht eerder al in zijn eentje een vervolg uit op het Dracula verhaal, Dracula the un-dead.
Dacre Stoker en J.D. Barker schrijven het verhaal dat zich afspeelt vóór het wereldberoemde verhaal. Ze keren terug naar Ierland en beschrijven het leven van Bram Stoker.

Het is 1854. In Dublin woont het chronisch zieke kind Bram, samen met zijn ouders en zus Matilda. De oudere broers zijn minder vertegenwoordigd in het verhaal en vertrekken al snel uit huis. De zorg voor Bram ligt voornamelijk in de handen van de nanny: Ellen Crone. Zij is in staat om Bram minder ziek te maken en de twee zijn dan ook zeer nauw met elkaar verbonden.
Wanneer in de nabijheid van hun woning enkele moorden plaatsvinden, neemt de angst toe bij Bram en zijn zus Matilda. Het verdachte gedrag van nanny Ellen leidt tot speurwerk bij de twee, die een aantal schokkende ontdekkingen doen.
Het effect hiervan is, dat het ergste gebeurt dat kan gebeuren: Ellen Crone vertrekt en verdwijnt.

Jaren later keert Matilda terug van haar reis naar Parijs en vertelt aan Bram dat ze Ellen heeft gezien. Ze is geen dag ouder geworden en omdat Bram haar gelooft, gaan zij samen op zoek naar Ellen Crone. Een zoektocht die al snel in een nachtmerrie zal eindigen.

De hoofdstukken wisselen voortdurend van vertelperspectief. Er wordt geput uit officiële dagboeken, brieven en documenten waarmee het geheel met een waargebeurd sausje is overgoten. Zo wordt het verhaal vanuit het perspectief van Matilda, Thornley (de oudere broer van Matilda en Bram) en Bram zelf verteld. En wisselen we naar de jeugdjaren en naar de volwassen jaren van de personages. Deze laatstgenoemde hoofdstukken dragen de titel Nu.
Deze verhaalstructuur is zo ingenieus vervlochten dat hij een spanningsveld creëert dat gewoonweg adembenemend is.

Een ogenschijnlijk uitgemolken oubollig verhaal is ondraaglijk spannend.
Zo spannend, dat de geur van aarde je alert maakt en je voor het slapen gaat, toch weer even onder het bed kijkt. Het zal toch niet?!

Het enige dat niet duidelijk wordt, is hoe groot het aandeel van de auteurs afzonderlijk in het uiteindelijke verhaal is. Graag had ik duidelijkheid gekregen over wie er in deze dance macabre de leidende rol vertolkte.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Dracul heeft J.D. Barker, met de hulp van Dacre Stoker (of vice versa), een huiveringwekkende roman geschreven die ervoor zorgt dat hij zich kan blijven meten met zijn grote idool Stephen King. Bezeten stad (Salem’s Lot) was de iconische vampiertitel van Stephen King. J.D. Barker schrijft met Dracul zijn eigen tijdloze meesterwerk over vampieren en bewijst eens te meer een grootmeester te zijn op het gebied van thrillers met een bovennatuurlijk laagje.
Het is lang geleden dat een boek mij, ook wanneer ik niet las, uit mijn slaap wist te verjagen.
Ik denk ook dat ik Ellen Crone heb gezien…

Persoonlijke songtekst:

‘How many sorrows
Do you try to hide
In a world of illusion
That’s covering your mind?
I’ll show you something good
Oh I’ll show you something good.
When you open your mind
You’ll discover the sign
That there’s something
You’re longing to find
The miracle of love
Will take away your pain
When the miracle of love
Comes your way again.
Cruel is the night
That covers up your fears.
Tender is the one
That wipes away your tears.
There must be a bitter breeze
To make you sting so viciously
They say the greatest coward
Can hurt the most ferociously.
But I’ll show you something good.
Oh I’ll show you something good.
If you open your heart
You can make a start
When your crumbling world falls apart’

(Eurythmics – ‘Miracle of love’)

Peter
Boekencast

Genre: Spannende boeken algemeen
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022599303
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 492
Verschijningsdatum: mei 2023

Hartelijke dank aan Meulenhoff Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review