‘De wapens van het licht’ – Ken Follett

no title has been provided for this book
Author:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789022575130

Ken Follett (5 juni 1949, Cardiff – Wales) studeerde filosofie in Londen. Na zijn afstuderen heeft hij een aantal jaren als journalist gewerkt. In 1974 is zijn eerste boek gepubliceerd onder het pseudoniem Simon Myles. In de volgende vier jaren geeft hij onder diverse pseudoniemen meerdere boeken uit. Vanaf zijn succesvolle boek The eye of the needle (Door het oog van de naald) uit 1978 worden al zijn volgende boeken gepubliceerd onder zijn eigen naam, Ken Follett.

De wapens van het licht is zijn nieuwste boek. Het is het vijfde deel in de populaire “Kingsbridge serie”, waarvan het eerste deel De Pilaren van de aarde is uitgekomen in 1989. In deze serie leidt de auteur ons door de Britse geschiedenis vanaf het einde van de tiende eeuw. De lezer volgt de ontwikkelingen van het fictieve plaatsje Kingsbridge gedurende inmiddels acht eeuwen tegen de achtergrond van de politieke, historische, maatschappelijke en sociale gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in deze periode.

In De wapens van het licht voert hij ons in zeven delen door de tijd vanaf 1792 tot en met 1842. Een bewogen tijd. Aan het begin staand van de industriële revolutie, wat een hoop onrust veroorzaakt tussen de arbeidersklasse, de werkgevers en de adel. Groot-Brittannië is nog steeds een koninkrijk met een zeer invloedrijke aristocratische bovenlaag en een machtige Anglicaanse kerk. Die worstelen met de opkomst van de Methodisten, de onvrede van de arbeiders als gevolg van de armoede, de onmenselijke arbeids-en leefomstandigheden, terwijl de bovenlaag van de bevolking en de kerk er goed van leeft. De opkomst van vakbonden en de zeer strenge anti-vakbonden wetgeving die hier opvolgt, zet de maatschappelijke en sociale onrust nog meer op scherp. Daarnaast is het ook de periode waarin in Frankrijk de revolutie is uitgebroken en de Britse regering bang is dat deze revolutie over zal waaien naar Groot-Brittannië. Frankrijk en Groot-Brittannië raken in een decennialange oorlog verwikkeld Onderwijl kampt men in Frankrijk met de opkomst van Napoleon Bonaparte. Wiens dadendrang ook grote gevolgen heeft voor heel Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Ken Follett weet deze bewogen periode aan de hand van goed uitgediepte personages volledig tot leven te wekken. Ze zijn zo overduidelijk mensen van vlees en bloed, die duidelijk passen in het tijdsgewricht. Waardoor je als lezer ook teruggeworpen wordt in de tijd. Zijn schrijfstijl draagt daar ook aan bij. Hij is in staat om met eenvoudige zinnen, en met oog voor detail beelden op te roepen alsof je naar een film of serie zit te kijken. Zijn dialogen zijn geloofwaardig, zelfs tussen de historische figuren en de fictieve personages. Zijn uitgebreide en gedegen onderzoek naar de in het boek centraal staande periode uit de Britse geschiedenis komt duidelijk naar voren. Zijn opgedane kennis weet hij vakkundig in het verhaal te verwerken, maar heel af en toe zorgt dat voor verhandelingen over bijvoorbeeld de werking van nieuwe weefmachines, die misschien niet voor elke lezer even interessant zullen zijn.

Ook de menselijke kant weet hij treffend neer te zetten. Als lezer krijg je een goed idee van de positie van en de onderlinge verhoudingen tussen man, vrouw, arbeider, adel en kerk. Wat opvalt is dat de schrijver de diversiteit niet schuwt. Homoseksuele en lesbische verhoudingen een plaats geeft, die passen bij de heersende opvattingen van de eind achttiende en begin negentiende eeuw. En zonder dat je het gevoel krijgt dat deze erin verwerkt zijn, omdat dit een actueel thema is.

Zijn vaardigheid om levensechte personen neer te zetten uit de beschreven tijd, levert een aantal malen redelijk grove situaties op. Met name op het seksuele vlak is hij erg expliciet. Dat zal niet voor eenieder zijn weggelegd, maar het voelt zeer authentiek. De romantische verhoudingen zijn enerzijds sterk neergezet, anderzijds heeft het gros van deze een erg voorspelbaar verloop. Dat laatste is wat mij betreft een smetje. De auteur heeft deze gebruikt om bepaalde zaken, zoals onwettige kinderen, rouwperiodes, overspel, zakelijke – en romantische huwelijken en religie aan te kaarten. Om deze gebeurtenissen in het tijdsperspectief te plaatsen. Dit had ook wel gekund zonder het feelgood-achtige verloop van de relaties.

Net als de vorige vier delen in deze serie leest het vijfde deel De wapens van het licht als een sneltrein. Vanaf de eerste letter tot en met de laatste letter zit je als lezer in het verhaal. Met zoals het bij een sneltrein betaamt, slechts af en toe een stop, in dit geval het einde van de delen. Om bij aanvang van een nieuw deel weer gauw op stoom te komen. Waardoor je uiteindelijk toch veel te snel bij het eindpunt aankomt, omdat de meer dan aangename reis eigenlijk nog wel wat langer had mogen duren. De wapens van het licht krijgt van mij 4,5*

Lisette
Boekencast

Genre: Historische roman
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022575130
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 653
Publicatiedatum: 26 september 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Boekerij in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review