‘De breekbare draden van magie’ – V.E. Schwab

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789049202040

De breekbare draden van magie is alweer het vierde deel in de veelgeprezen Schemering-serie van V.E. Schwab. Een serie waarin ze een heerlijke wereld heeft gecreëerd van vier Londens. Rood, Grijs, Wit en Zwart Londen. Op dezelfde plek op de kaart, met een stratenplan en een stromende rivier door de stad die in alle vier de Londens op de kleur na gelijk zijn. Alleen bevinden de steden zich in een andere dimensie. Afgescheiden van elkaar. Uitsluitend de machtigste magiërs – de Antari’s – zijn in staat om tussen deze werelden te reizen.

Na de wereld ontwrichtende gebeurtenissen in het vorige deel zijn er zeven jaren verstreken. Een periode waarin er veel veranderd is in de diverse Londens en in de levens van de hoofdpersonen. Rhy is koning geworden, getrouwd met Nadiya, vader van Ren – hun wervelwind van een dochter en ook Alucard is aan zijn zijde als zijn geliefde. De nasleep van de zwarte vloed is nog op vele manieren voelbaar in de samenleving. De magie lijkt af te nemen in Rood Londen en een groep rebellen, De Hand genaamd, probeert Rhy van de troon te stoten. Lila en Kell bevinden zich nog steeds op zee, na hun vertrek uit Rood Londen zeven jaar geleden, en hebben te maken met heel persoonlijke uitdagingen. Ondertussen is er in wit Londen een nieuwe Antari, Kosika, opgestaan. Nog een tiener, toch al jaren de heersende koningin, maar ook in Wit-Londen rommelt het. Kosika wil kost wat kost haar wereld beschermen en om dit bewerkstelligen valt ze steeds meer terug op religie. Haar toenemende vurige hang naar religiositeit baart de bevolking aanzienlijke zorgen. Het is dan ook de grote vraag of Rhy en Kosika hun koninkrijken voor een pijnlijke val kunnen behouden.

Net als in de eerste drie delen weet V.E. Schwab je als lezer helemaal onder te dompelen in de door haar verzonnen wereld. Met een schrijfstijl die gemakkelijk leest, erg beeldend is en een goede mix van kort en krachtig taalgebruik en meer uitgebreide zinnen. Dat laatste zorgt voor afwisseling. Zo creëert de auteur vaart waar het nodig is en trapt ze op de rem wanneer het verhaal er om vraagt. Net als in deel twee – De kleuren van schaduw – is ze in staat om een verhaal boeiend te houden, ook als er minder echte actiepassages in voorkomen.

De door haar gecreëerde personages worden heel goed neergezet. Nergens eendimensionaal. In elk nieuw deel zit er groei in de persoonlijkheden, en komen er nieuwe aansprekende personen bij, die makkelijk voor het geestesoog verschijnen.

In elk boek komen actuele maatschappelijke onderwerpen naar voren die goed in het relaas passen, die nergens geforceerd aanvoelen. Wel zijn er dit vierde deel een aantal passages geweest, die heel erg bekend aanvoelden, alsof het een herhaling was uit een eerder deel. Wat tot de mogelijkheden behoort, omdat de schrijver in De breekbare draden van magie regelmatig heden en verleden met elkaar afwisselt. Dit doet V.E. Schwab op zo’n manier dat je een beeld krijgt van de zeven jaren die zijn verstreken sinds het omslaan van de laatste pagina in het derde deel en de gebeurtenissen in dit vervolg.

Net als in de voorgaande delen is het goed toeven in de diverse Londens. Zijn de 702 bladzijdes omslagen voor je er erg in hebt en word je als lezer weer in de wachtstand gezet, wordt jouw geduld weer op de proef gesteld tot het volgende boek in de serie verschijnt. De breekbare draden van magie krijgt van mij 4.5 sterren!

Lisette
Boekencast

Genre: fantasy
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789049202040
Uitvoering: hardcover, limited edition
Aantal pagina’s: 702
Publicatiedatum: januari 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Boekerij in ruil voor deze eerlijke recensie.

Lees hier de recensie van Stad vol geesten
Lees hier de recensie van De kleuren van licht

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review