‘Vik en Vik: een vieze dag’ – Stefan Boonen en Melvin

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789493343252

Och was ik maar zo productief en perfectionistisch als Stefan Boonen!
Och was ik maar zo creatief en artistiek als Melvin!

Stefan Boonen (1966) volgde een opleiding schrijnwerkerij en wanneer hij daarvan zijn werk had gemaakt, was deze recensie er niet geweest. Hij volgde een opleiding bijzondere jeugdzorg en was jarenlang werkzaam in de jeugdzorg. In 1999 werd hij fulltime schrijver. Hij schrijft jeugdboeken, voorleesboeken en teksten voor prentenboeken. De teller van publicaties komt langzaamaan richting de honderd. Extra ongelofelijk is het doordat de kwaliteit ervan altijd zeer hoog is.

Wout Schildermans (1980) studeerde aan de PXL Hogeschool in Hasselt, gaf daarna les aan de Provinciale Hogeschool Limburg en werd vervolgens illustrator, schilder en grafisch ontwerper. Hij is tevens medeoprichter van BLUTS, een animatiestudio die korte animaties maakt voor o.a. bands. Hij werkt onder het pseudoniem Melvin of Mister Melvin.

Wout en Stefan kiezen veelvuldig voor de samenwerking waarbij Stefan het schrijfdeel verzorgt en Wout alle illustraties creëert. Hier waakt oma (2014) en Mammoet (over Theo, een van de beste jongens ooit) uit 2016 zijn hier voorbeelden van. Later volgden Kamp Bravo (2018), Dat met Leo (2020) en Billie en zijn genen (2022). Omdat het nu 2024 is, is het volgens de opgebouwde regelmaat tijd voor een nieuw boek.

Vik en Vik: een vieze dag is een mooi gebonden uitgave die zich kenmerkt door een uiterlijk dat doet vermoeden dat het om een stripboek gaat. Iedereen vanaf 4 jaar jong mag zich laven aan dit groot formaat boek (30 cm hoog). Enige randvoorwaarden zijn dat je over een gezonde dosis humor beschikt en geen last hebt van smetvrees.

Vik & Vik zijn vader en zoon. Je kunt hen bellen wanneer het ergens te vies is om het zelf op te kunnen/willen lossen. De meeste problemen worden als volgt aangepakt door Stefan en Melvin: op de linker pagina in het boek vind je de probleemdefinitie en op de rechterpagina de oplossingsgerichtheid van Vik en Vik. Tot zover de serieuze uitleg, de rest is chaos.

Stefan heeft de zware taak om met weinig woorden veel te zeggen. Melvin heeft de zware taak om met veel kleur een zwart-wit situatie vast te leggen.

Is dat gelukt? Meer dan dat. Het is leuk voor kinderen maar minstens zo hilarisch voor ouders en andere voorlezers. Er valt zo weinig te lezen en zoveel te zien, dat 32 pagina’s meer dan genoeg plezier bieden om het boek met een lachsalvo bij bladzijde 32 dicht te slaan en met een glimlach direct bij pagina 1 weer open. Om er keer op keer achter te komen dat je iets nog niet had opgemerkt of gezien. Je blijft je verbazen.

⭐️⭐️⭐️⭐️ ‘Vik en Vik, een echte fan dat bende kik’ Stefan Boonen en Mister Melvin hebben een topprestatie geleverd. Wat zullen deze mannen een lol hebben gehad bij het maken van dit boek. Plezier maken voor je werk is toch het mooiste dat er is. Wat mij betreft beleven Vik en Vik nog vaker avonturen. Een jaar heeft nooit voldoende vieze dagen.

Dit boek gaat naar mijn buurjongen. Hij moet nog drie worden maar je kunt nooit vroeg genoeg kennismaken met Vik & Vik.

Persoonlijke songtekst:
‘I’m a fool to do your dirty work
Oh yeah
I don’t wanna do your dirty work
No more
I’m a fool to do your dirty work
Oh yeah
I don’t wanna do your dirty work
No more
I’m a fool to do your dirty work
Oh yeah’
(Steely Dan – ‘Dirty work‘)

Peter
Boekencast

Genre: prentenboek (v.a. 4 jaar)
Uitgeverij: De Eenhoorn
ISBN: 9789493343252
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 32
Verschijningsdatum: februari 2024

Hartelijke dank aan Uitgeverij De Eenhoorn voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review