‘De kleuren van licht’ – V.E. Schwab

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789049202309

De kleuren van licht is het derde deel in de alom geprezen schemering-trilogie. Het tweede deel –De kleuren van schaduw -eindigde met een cliffhanger, de eerste cliffhanger ooit uit diens schrijverscarrière. En wat voor eentje. Naast erg goed kunnen schrijven, weet de auteur de lezer ook nagelbijtend, haren uit het hoofd trekkend en in grote verwachting achter te laten. De grote vraag was dan ook, kan die voor het eerst een boek goed aansluitend laten beginnen?

Het antwoord is een volmondige ja. Deel drie begint met gebeurtenissen die en logisch zijn en je direct in het verhaal trekken. Lila en Kell moeten in De kleuren van licht alles op alles zetten om de balans in het koninkrijk en de vier Londens te herstellen. Met behulp van Alucard, en een aantal tamelijk onverwachte, uit nood geboren bondgenoten trekken ze ten strijde tegen Osaron. Ondertussen proberen Rhy, zijn ouders en de hogepriester Tieren het Rode Londen zo goed en kwaad als het kan te beschermen tegen Osarons duistere krachten.

V.E. Schwab is een ster in het opbouwen van spanning. Zowel onderhuids als daadwerkelijke spannende passages. Door korte hoofdstukken, steeds wisselende perspectieven en een zeer beeldende schrijfstijl schept die een driedimensionaal verhaal dat je nauwelijks tot niet weg kan leggen. Wat deze trilogie ook zo goed maakt, is dat ondanks de korte hoofdstukken, de auteur in staat is om complexe personages neer te zetten, die ook nog eens per boek een realistische groei doormaken in karakter.

De boeken zijn meer dan alleen een fantasyverhaal. Er zit diepgang in. De auteur snijdt diverse actuele thema’s aan. Zoals gayrelaties, identiteit, macht, liefde, ongelijkheid, zowel sociaal, maatschappelijk en economisch. Al deze thema’s  weet die op een goede en geloofwaardige manier in het verhaal te verwerken. Daarnaast weet V.E. Schwab de complexheid van menselijke relaties en in het
bijzonder van familiare verhoudingen in dit derde boek zo goed neer te zetten. Uitgediept met het onderliggende existentiële vraagstuk waar de diverse hoofdpersonen mee worstelen – het wie ben ik, wat is het waard om voor televen en hoever wil je hiervoor dan gaan? – maakt De kleuren van licht meer dan een genoegen om te lezen.

Genoeg loftrompet zou je inmiddels kunnen denken, maar niets is minder waar. V.E. Schwab schrijft met humor, weet te verrassen, zowel qua plot als qua originaliteit, is wijs en bij vlagen filosofisch.

“Mythen ontstaan niet zomaar ineens. Ze komen niet kan-en-klaar ter wereld. De handen van de tijd rollen ze heen en weer tot de randen rond zijn gesleten tot het vertellen van het verhaal genoeg gewicht aan de woorden – aan de herinneringen – geeft om ze uit zichzelf verder te laten rollen.” (Pagina 491)

“Een mythe zonder stem is als een paardenbloem zonder wind. De zaadjes kunnen zich niet verspreiden.” (Pagina 605)

Kortom deze schrijver heeft heel veel ingrediënten in huis en weet deze ook nog eens tot een uitstekend geheel te mixen. Het enige jammere is dat het boek uit is en het wachten is op het eerste deel in het vervolg van deze trilogie. Vooralsnog staat de publicatie van De breekbare
draden van macht uit De draden van macht-serie (bij de uitgever staat vermeld Schemering 4) gepland op 16 januari 2024.

Naast het fantastische verhaal, is ook dit derde deel in een limited edition uitgegeven. Net als de vorige twee boeken, is ook deze editie weer prachtig. De plattegrond van Rood Londen is weer mooi verweven in de randen van pagina’s, terwijl op de binnenkant van de harde kaft wederom de plattegrond van Zwart Londen siert. De stofomslag is, deze keer, van binnen voorzien van illustraties
van het koningspaar Maresh en hun zoon Rhy. Deze combinatie maakt het echt een “Must-have”. De kleuren van licht krijgt van mij 5*

Genre: Fantasy
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789049202309
Uitvoering: Hardcover – Limited Edition
Aantal pagina’s: 654
Publicatiedatum: 24 oktober 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Boekerij in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review