‘Thuiskomen in Brightonwater Bay’ – Holly Hepburn

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789044935011

In het boek Thuiskomen in Brightwater Bay vind je de 4 delen van de Brightwater Bay-reeks van Holly Hepburn, Gebroken harten, Zeewind, Gevaarlijke stroming en Zonsondergang.

Holly Hepburn heeft verschillende jobs gehad, waaronder barvrouw, marktonderzoeker en zelfs model, maar de schrijfmicrobe bleef kriebelen. Ze heeft lang gewacht met schrijven, omdat ze bang was. Maar op een dag stopte ze toch eens een teen in het bubbelbad van romantische fictie en zo ontstond haar eerste novelle, Cupidity. Sindsdien is ze niet meer gestopt met schrijven en zo werd ze fulltime auteur. Iets waar ik persoonlijk blij om ben!

In Thuiskomen in Brightwater Bay leren we Merina Wilde kennen, kortweg Merry. Merry is een succesvolle romanschrijver die in Londen woont met haar verloofde Alex. Ze lijkt alles te hebben om gelukkig te zijn, maar dan krijgt ze te maken met een writer’s block. Ze krijgt geen letter meer op papier. Erger nog, de gedachte aan schrijven bezorgt haar paniekaanvallen. En of dit nog niet genoeg is besluit Alex dat Merry niet meer dezelfde persoon is die hij leerde kennen en hij besluit een einde te maken aan hun relatie. Dan komt Merry een advertentie tegen die haar wel aanspreekt, een uitnodiging om huisschrijver te worden in Orkney. Ze wordt aangenomen en komt zo op de Orkney-eilanden terecht. Helpen de eilanders haar om terug in de liefde te geloven? En nog belangrijker, is Orkney de plek die haar opnieuw de woorden kan geven voor een nieuw boek?

Om de cover van het boek te begrijpen moet je doorlezen tot het einde van het verhaal. De vuurtoren is een baken voor de schepen op zee. Hij zorgt ervoor dat iedereen veilig is, een rots in de branding, een zekerheid. Wat dit met het verhaal te maken heeft? Daar ga ik helaas niets over zeggen, daarvoor moet je het boek lezen.

Holly Hepburn heeft gekozen voor het personaal vertelperspectief. Daardoor lijk je toeschouwer te zijn op het toneel, je kijkt over de schouder van Merry mee. Holly gebruikt eenvoudige taal die snel wegleest, het zorgt voor tempo in het boek. Ze gebruikt uitgebreide beschrijvingen voor gevoelens, situaties, de omgeving, waardoor je het zelf lijkt te voelen en te zien, als in een film. De hoofdstukken zijn vrij lang, maar in dit boek niet storend, omdat het zo vlot leest.
Holly Hepburn geeft je via het boek een inkijk in het hoofd van een schrijver. Hoe die verhalen ziet achter de omgeving en achter ontmoetingen. Hoe die verhalen woorden krijgen en uiteindelijk een boek worden. Ze leert je via Merry terug met verwondering kijken naar de mensen om je heen, de natuur, de liefde. Ze prikkelt je creativiteit en leert je het verhaal achter de dingen te ontdekken of zelfs te verzinnen.

‘Misschien verschilde het verhaal dat ze in haar hoofd opbouwde toch niet zoveel van haar andere boeken als ze had gedacht….En misschien zelfs over de liefde van een land voor zijn inwoners. Bij die laatste gedachte ging er een rilling door Merry’s schouders en het duurde even voordat ze doorhad wat de oorzaak was….een soort bezield borrelen dat ze in het afgelopen jaar – of langer – niet
meer had ervaren.’ (p119)

Verder is het ook een hele mooie reisgids die je een rondleiding geeft op de Orkney-eilanden. Je maakt kennis met tal van bezienswaardigheden op deze verzameling van een 200-tal eilandjes in Noord-Schotland, zoals Skara bray, The
Italian Chapel, de Standing Stones en The Old man of Hoy. Verder leer je ook de favoriete drank van de eilanders beter kennen, namelijk whisky. Met een echte rondleiding in de whisky-brouwerij: The Orkney Distillery en visitor center in Kirkwall. Het is spijtig dat er nog geen boek bestaat waarbij je effectief kan proeven van de, volgens hen, heerlijke drank. Het is fijn dat de auteur de moeite heeft genomen om hier research naar te doen. Ik heb alleszins zin gekregen om de eilanden zelf eens te bezoeken!

Thuiskomen in Brightwater Bay gaat over je leven over een andere boeg gooien. Over het vertrouwde achterlaten, je ballast overboord gooien en verdergaan. Maar ook over sterke vrouwen met een mooie portie veerkracht. Holly Hepburn doet het genre feelgood alle eer aan. Je smult van de vriendschappen, de liefde, het landschap, de intriges… Je leert de personages zo goed kennen dat ze vrienden lijken. Iets wat maakt dat ik op het einde van het boek spijt had dat ik geen deel meer mag uitmaken van hun leven. Het is een boek dat je verwarmt, je een goed gevoel geeft. Daarom krijgt het van mij 4,5 liefdevolle sterren!

‘En dat is wat jullie in dit boek zullen vinden: liefde. Romantische liefde, familieliefde, vaderlandsliefde, maar bovenal de boodschap dat we allemaal in staat zijn elkaar lief te hebben. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik denk dat we dat allemaal meer moeten doen, wie we ook zijn. Dus je moet het lezen! ‘(p358)

Ellen
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: AW Bruna Uitgevers
ISBN: 9789044935011
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 363
Uitgave: oktober 2023

Met dank aan AW Bruna Uitgevers voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review