‘Kunnen eierstokken echt rammelen?’ – Mieke Kerkhof

‘Kunnen eierstokken echt rammelen?’ – Mieke Kerkhof

Mieke Kerkhof is al meer dan 25 jaar gynaecoloog, waar ze sinds 1998 werkzaam is in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Mieke groeide op onder de rook van van Almelo als één uit een gezin van zes. Na het afronden van haar studie geneeskunde, werkte ze een tijdje als basisarts op een gynaecologie afdeling, waarna ze haar opleiding tot gynaecoloog behaalde. Kerkhof schreef onder andere de boeken Even ontspannen mevrouw (2014) en Eerst kijken, dan kunnen we altijd nog zien (2021). Haar inspiratie doet ze op tijdens haar werkzaamheden. Als ze niet aan het werk is geeft Kerkhof lezingen, staat ze...

Lees meer
0

‘Het ultieme slowcooker kookboek’ – Clare Andrews

Clare Andrews schreef, nadat zij in coronatijd een airfryer cadeau kreeg, een succesvol kookboek Het ultieme airfryer kookboek. Ze ontdekte al snel dat dit apparaat meer kan dan alleen minder vette frites/patatjes bakken. Het kookboek werd een ware hit. Haar tweede kookboek maakt gebruik van een ander gemakkelijk keukenapparaat: de slowcooker. Dit boek werd door BBC Good Food al benoemd tot ‘beste slowcooker kookboek voor beginners’. Dat klinkt als koren op de molen voor de amateurkok in mij. Dus dit boek gaan wij hier in huis uitgebreid beproeven. De kookboeken zijn enerzijds enorm populair en anderzijds klagen uitgevers dat juist...

Lees meer
0

‘Haniyé’ – Matay De Mayee

Haniyé is Aramees en betekent ‘Eet smakelijk’. Arameeërs kennen we ook nog als Suryoye of Assyriërs en is een bevolkingsgroep met een heel lange geschiedenis. De gerechten uit de Assyrische keuken zijn zo 4000 jaar geleden ontstaan, en werden nog in spijkerschrift nagelaten. De auteur begint Haniyé met een korte inleiding waarin hij de geschiedenis van de Suryoye aanhaalt, wat zeker interessant is gezien niet iedereen hiermee bekend is. Hierbij laat hij het niet na om het ook te hebben over de Armeense genocide uit begin van de 20ste eeuw, waarbij ook veel Suryoye slachtoffer van werden. Ikzelf kwam voor...

Lees meer
0

‘Is dit een kookboek?’ – Heston Blumenthal

Naast boekenwurm ben ik een echte foodie. Van culinaire programma’s op televisie kan ik echt genieten, zoals het Australische ‘My kitchen rules’. Hierin worden jaarlijks kandidaten uitgedaagd om een gerecht na te maken van niemand minder dan Heston Blumenthal. Het is telkens enorm zwoegen voor hen en weinigen slagen in deze opdracht want Heston is niet van de minste. Zijn restaurant ‘The Fat Duck’ heeft drie sterren en is in het verleden uitgeroepen geweest tot het beste restaurant ter wereld. De chef is gekend voor zijn moleculaire gerechten waarbij hij vloeibare stikstof gebruikt om deze te bereiden. Naast zijn keuken...

Lees meer
0

‘De reis van Grote Panda & Kleine Draak’ – James Norbury

James Norbury, schrijver en kunstenaar schreef/illustreerde Grote Panda & Kleine Draak, en werd geïnspireerd door boeddhistische filosofie en spiritualiteit. Dit boek was meer een compilatie van op zichzelf staande tekeningen en dialogen waarin hij ideeën deelt die hem in een moeilijke tijd geholpen hebben, oorspronkelijk alleen bedoeld om te delen op internet. In De reis van Grote Panda & Kleine Draak is het anders, hier wordt een verhaal verteld waarin de hoofdpersonen Grote Panda en Kleine Draak diverse ervaringen opdoen en zo inzichten verwerven. Kleine Draak worstelt met zichzelf en zijn omgeving en dan is geluk maar betrekkelijk als je...

Lees meer
0