John Boyne is een bekende Ierse schrijver van historische romans. Mijn eerste boek van John Boyne (en later de film) was De jongen in de gestreepte pyama en deze heeft diepe indruk op me gemaakt. Met zijn roman Water slaat hij een nieuwe weg in. Dit is meer een psychologische roman waarin John Boyne onderzoek doet naar moed, schuld, medeplichtigheid en veerkracht. Het is het eerste deel in de elementencyclus. De kaft laat het water zien. Op het water drijft een koffer.
Het boek begint met de markering van een nieuwe periode in het leven van een vrouw, de tijd op het eiland. Om die periode te markeren verandert ze haar naam. Zoals ze ooit de naam van haar man aannam verandert ze deze nu weer terug naar haar meisjesnaam, Vanessa Hale. Zoals Boyne zo mooi schrijft:
‘En het voelt verrassend troostrijk mijn geboorterecht op te eisen. Soms heb ik het gevoel dat het van me werd gestolen, ook al was ik medeplichtig aan dat misdrijf.’
Kort daarna verandert ze haar naam opnieuw in Willow Hale, haar tweede voornaam. De volgende stap is haar hoofd scheren niet helemaal, maar zoals Boyne beschrijft:
‘Zodanig dat het ongecompliceerde korte kapsel van een hardwerkende plattelandsvrouw overblijft, het type dat veel te druk is om zich te verliezen in uiterlijkheden.’
Willow heeft een eenvoudige cottage gehuurd zonder wifi en televisie. Een van de twee pubs die het eiland rijk is heeft wifi. Je bent erg nieuwsgierig waarom Willow heeft gekozen voor dit sobere, afgezonderde leven. Langzaam kom je te weten waarom ze haar oude leven in Dublin, waar ze deel uitmaakte van de betere kringen, achter zich heeft gelaten. Waarom wil ze anoniem door het leven gaan?
Het boek beschrijft de gebeurtenissen van Willow op het afgelegen eiland chronologisch, in 15 hoofdstukken, met daarbij veel aandacht voor de emoties en overpeinzingen. In die overpeinzingen worden langzaam de gebeurtenissen in het verleden duidelijk. De thema’s moed, schuld, medeplichtigheid en veerkracht komen hierbij zeker aan de orde. De taal is eenvoudig maar heeft diepe lagen, waardoor je het boek graag nog een keer wil lezen. Ook omdat je de eerste keer wil ontdekken wat er gebeurd is, waardoor je toch te snel doorleest. Het boek vraagt om reflecteren en nadenken over schuld en medeplichtigheid. Zoals Boyne schrijft:
‘Was ik naïef, egoïstisch of medeplichtig?’
Aan het einde was duidelijk wat er gebeurd was en dat maakte het behoorlijk emotioneel voor mij gezien mijn persoonlijke ervaringen. Dit boek heeft me daarom ook zeker aan het denken gezet. Toch is het zo dat relaties verstoord zijn en de vraag blijft: kunnen die eenvoudig hersteld worden? Een andere vraag die het boek bij me oproept is of vluchten naar een afgelegen plaats de echte rust heeft gebracht die ze zoekt, of is het weglopen van verantwoordelijkheden? Wat brengt het leven na deze periode, kan ze dan met een schone lei beginnen?
Ik vond de thema’s goed uitgewerkt. Willow Hale als personage wordt goed neergezet en toch miste ik een stukje diepgang in een aantal passages, er werd te snel aan voorbij gegaan, terwijl ik uit ervaring weet dat het niet zomaar vergeven en vergeten is.
Het is kortom een prachtig boek met veel diepe lagen die je laten reflecteren over het leven. Daarom geef ik dan ook 4 sterren en ben ik benieuwd naar het volgende deel.
Wilma
Boekencast
Genre: Literaire roman
Uitgever: J.M. Meulenhoff
ISBN: 9789029099066
Uitvoering: hardcover
Uitgave: november 2023
Dank aan uitgeverij Meulenhoff voor dit recensie-exemplaar dat ik heb ontvangen in ruil voor deze eerlijke recensie.