‘Wankele wereld’ – Jan Terlouw

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789462972537

Iedereen heeft weleens van Jan Terlouw (1931) als voormalig partijleider van D’66 gehoord, maar hij is ook een verdienstelijk schrijver. Hij debuteerde als schrijver in 1970 met twee kinderboeken: Pjotr en De avonturen van Willibrord. Zijn grote doorbraak kwam in 1972 met het welbekende Oorlogswinter, dat in 1973 de Gouden Griffel ontving voor beste jeugdboek. Het werd tot televisieserie bewerkt werkt in 1975 en in 2018 ging de bioscoopfilm in première. Terlouw heeft niet alleen jeugdboeken geschreven, maar ook politieke geschriften zoals Gevangenis met een open deur. Samen met dochter Sanne heeft hij meerdere boeken geschreven zoals De Charmeur, hun gezamenlijk detectivedebuut. En Een huis met een seriemoordenaar die gaat over de tot levenslang veroordeelde Hans van Z., die jarenlang bij het gezin Terlouw over de vloer kwam.

Wankele wereld is uitgebracht ter ere van Terlouws verjaardag, waarop hij 91 jaar werd. Dit boek bevat 59 bladzijden en bestaat uit een novelle met hoofdpersoon Wijnand de Reuver en een beschouwing, genaamd De Toekomststoel. De novelle is via een voor in het boek opgenomen QR- code te beluisteren, duurt 40 minuten en is door Terlouw zelf ingesproken. De muziek past zich tijdens de vertelling aan, afhankelijk van de gemoedstoestand, c.q. boodschap die Terlouw wil brengen via Wijnand de Reuver.

Wijnand zijn enige strijd is die tegen zijn gestaag groeiende en in de weg zittende buik. Hij koopt, consumeert, heeft alles, en zijn onvrede groeit. Hij wordt er pessimistisch van; dieren waarmee omgegaan wordt alsof ze productiemiddelen zijn. Hij komt tot het besef dat hoe er met het milieu omgesprongen wordt, niet zo door kan gaan en er beter voor de aarde moet worden gezorgd.

“De natuur kreunt door het wrede beheer dat de mens voert”.

In duidelijke uitspraken die passen in de tijd waarin we leven laat Terlouw zich uit over de zichzelf vernietigende mens. Wijnand de Reuver, hoofdpersonage in de novelle is net Rupsje nooit genoeg. Hij wil alles uit het leven halen wat erin zit, maar toch is hij niet gelukkig. Op aanraden van anderen grijpt hij de kansen die het leven hem biedt. Op een humoristische en tot de verbeelding sprekende wijze beschrijft Terlouw hoe dieren tot niets anders dan productiemiddelen zijn verworden.

“Wat is een kip anders dan een eimachine, voer erin, ei eruit, weinig licht, licht brengt hem maar op verkeerde gedachten.”

In de novelle komen thema’s als marktwerking, rendement en consumentenbelangen voor. De dingen waar het om draait in het leven. Constant moeten er zaken afgewogen worden en belangen bekeken. We zien meer heil in concurrentie dan in samenwerking, maar hoelang nog? Het mensdom wordt tentoongesteld en op de hak genomen door Terlouw, die ervoor pleit om zorgvuldig grenzen te verkennen. Omdat je niet alleen op de wereld bent.

In De toekomststoel geeft Terlouw voorbeelden van hoe mensen niet geleerd hebben van het verleden. Denk hierbij aan de Tweede Wereldoorlog, de uiteenval van Joegoslavië en de etnische zuiveringen daar. Maar ook hoe de kloof groeit tussen arm en rijk. De titel Wankele wereld wordt op allerlei manieren in dit gedeelte uitgelegd. Verder is het genieten met de fraaie kleurrijke illustraties van de hand van Sjaak van der Vooren.

In Wankele wereld weet Terlouw de lezer op een bevlogen wijze mee te nemen in de veranderende wereld om ons heen. Dit boek verdient 4 sterren.

Joke
Boekencast

Genre: Literaire roman/novelle
Uitgever: De Kring
ISBN: 9789462972537
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 59
Uitgave: november 2022

Met dank aan Uitgeverij De Kring voor dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review