‘Schrikkeldag’ – Inge Spaan

no title has been provided for this book
Author:

ISBN: 9789402714524

Een accountant die thrillers schrijft? Dat zou je niet onmiddellijk verwachten. En toch is dit exact wat Inge Spaan doet. Ze studeerde accountancy en fiscale economie en is nu werkzaam als accountant. Ze is gek op chocolade en lezen. Geef toe, een betere combinatie is er niet!
Al haar hele jeugd schreef Inge Spaan verhalen, soms samen met vriendinnen. Dit verwaterde echter na haar middelbare school. In 2018 schreef ze zich toch terug in aan de Schrijversacademie en pikte zo het schrijven terug op. Schrikkeldag is haar 4e boek. Eerder verschenen de verhalenbundels Zinderende zomers en Wrede winters (Godijn Publishing, 2020), haar thrillerdebuut Oververhit (LetterRijn, 2020), de feelgoodnovelle Runner’s High (De verhalenfabriek, 2022) en Nooit meer thuis (Harper Collins, 2023). Inge Spaan helpt ook beginnende schrijvers met hun verhaal.
In Schrikkeldag maak je kennis met een koppel, Aafke en Stef. Ze wonen in Warchem, waar ze beiden werkzaam zijn in Bouwmarkt Spijker. Aafke is afkomstig uit Enschede, maar is de liefde gevolgd naar Warchem. Dit is een dorp waar iedereen elkaar kent, Aafke is een buitenstaander voor de inwoners. In Warchem doet het verhaal de ronde dat er elke schrikkeldag een inwoner om het leven komt, en dit onder raadselachtige omstandigheden. Het verhaal leeft er zo erg dat op 29 februari geen scholen open zijn en mensen niet gaan werken. Ze sluiten zich op in huis of gaan op vakantie om toch maar niet het volgende slachtoffer te worden. Aafke heeft sterk haar twijfels over dit verhaal, maar door al die verhalen en het feit dat Stef haar hier ook in meetrekt, besluit ze op onderzoek te gaan. Er wordt tevens verteld dat de slachtoffers op voorhand al benaderd worden, en laat Aafke nu net de dagen voor 29 februari geheimzinnige telefoontjes ontvangen. Deze baren haar wél zorgen. Zou zij de volgende zijn? Dat ontdek je in Schrikkeldag.
De cover van Schrikkeldag geeft weinig weg over het verhaal. Deze toont een lieflijk dorpje, een ondergaande zon die weerkaatst in het water en gezellig licht achter de ramen. De titel is in het groot weergegeven in dezelfde kleuren als het oranjeroze van de hemel. Het toont allemaal heel idyllisch, anders dan de ondertitel laat blijken Iedere vier jaar gebeurt het weer. Wie is de volgende? Ook leuk is de achterflap. De slachtoffers worden daar beschreven alsof het de kop van een krantenartikel betreft.
Schrikkeldag is opgebouwd uit korte hoofdstukken, een persoonlijke favoriet van mij aangezien je er dan snel nog eentje kunt doen. Er wordt afgewisseld tussen het “toen” van Stef in 2003 en het “nu” van Aafke in 2024. Ik was gecharmeerd door die “toen” en “nu”. Het is eens iets anders dan heden en verleden, een leuk detail. De delen over Aafke starten op 22 februari 2024 en lopen door tot en met 1 maart 2024. Speciaal ook dat het boek uitkwam op 29 februari 2024. Dit kan tellen als promotiestunt.
De hoofdstukken die over Stef gaan worden vanuit het ik-perspectief verteld. Die van Aafke vanuit het personaal vertelperspectief.  Inge Spaan maakt gebruik van een beeldende, eenvoudige, vlotte schrijfstijl. Ze gebruikt net genoeg details om een duidelijk beeld te geven van Warchem en haar inwoners. Maar ze laat ook voldoende ongezegd om zelf een beeld te kunnen vormen en je fantasie te laten werken. Ze stopt telkens kruimels met aanwijzingen in het verhaal, die je de weg wijzen naar de opheldering van het mysterie. Of dat denk je toch, want telkens moet je je idee weer bijstellen. Het verhaal is doorspekt met triggerende zinnen die de spanning hoog houden. De dialogen zijn heel mooi uitgewerkt.
Schrikkeldag is een psychologische whodunit. De auteur creëert een mooie spanningsboog die altijd voldoende strak wordt gehouden om jou als lezer vast te houden. Mede door het voortdurend afwisselen tussen Stef (toen) en Aafke (nu). Wat heeft dit met elkaar te maken? Hoe komen beide sporen bij elkaar? Naarmate het verhaal vordert wordt het tempo opgevoerd, om telkens met veel vraagtekens te eindigen na het deel van Stef of Aafke. En dan sla je de bladzijde om en moet je je inhouden om niet door te bladeren naar het vervolg van dit personage. Dit lokte me meermaals een “aaaah” uit! Zeker als ik terug aan de slag moest en ik dus niet verder kon lezen!
De plot van het verhaal is verrassend en knap uitgewerkt.
Er komen mooie thema’s aan bod in dit boek, waaronder: relatietherapie als hulp om te leren communiceren, het vervagen/tijdelijk verdwijnen van herinneringen door het meemaken van een trauma, een brus zijn (broer of zus van een persoon met een beperking), hechtingsproblemen met bijhorende kwetsuren en eenzaamheid. En dit alles omwikkeld met een spannend verhaal over de slachtoffers van 29 februari, schrikkeldag.
Schrikkeldag is een spannende, meeslepende psychologische thriller die je niet meer loslaat tot de laatste pagina is omgeslagen. 29 februari gaat nooit meer hetzelfde zijn, ik ga de dagen ervoor toch af en toe eens over mijn schouder kijken. Gelukkig duurt het nog 4 jaar eer het weer zover is. Het puntje van mijn stoel is alleszins nog nooit zo vaak gebruikt als tijdens het lezen van dit boek. Daarom krijgt Schrikkeldag van mij 4,5 uiterst spannende sterren!
Ellen Boutsen
Boekencast
Genre: psychologische thriller
Uitgever: HarperCollins Holland
ISBN: 9789402714524
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 304
Uitgave: februari 2024
Met dank aan uitgeverij HarperCollins Holland voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.
Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review