‘Doolhof Game’ – Maren Stoffels

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789025885823

Op aandringen van zijn klasgenoot geeft Morris zich, samen met zijn vrienden Wester, Lune en Zef, op voor Doolhof Game: een nieuwe activiteit die eindelijk zijn deuren opent in de stad. In dit spel moet je proberen te ontsnappen uit het grootste doolhof van de wereld en voer je onderweg opdrachten uit. Wanneer de openingsdag is aangebroken en de vrienden de uitdaging aangaan, verdwijnt Lune plotseling. De anderen proberen haar zo snel mogelijk te vinden. Hoort deze verdwijning bij het spel of loopt Lune echt gevaar? Vinden ze ooit de weg nog terug? Dit spannende spel blijkt levensgevaarlijk. Durf jij het aan?

Doolhof Game neemt de jonge lezer mee op een opwindend avontuur dat zich ontvouwt in acht meeslepende levels (hoofdstukken). Een verhaal vol moeilijke keuzes en spannende wendingen waarbij de schrijfster de nieuwsgierigheid keer op keer weet aan te wakkeren.

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Morris en Lune. Telkens wanneer het perspectief wisselt tussen deze personages, verandert ook het lettertype. Bovendien wordt aan het begin van elk level (hoofdstuk) vermeld vanuit welk personage het verteld wordt, waardoor er een helder onderscheid ontstaat. Hoewel het leuk is om niet alledaagse namen in het boek tegen te komen, was de naam Zef af en toe een struikelblok in het vlotlezende verhaal. Deze naam lijkt erg veel op ‘zelf’ waardoor, vooral aan het begin van de zin, de vaart er enigszins uit werd gehaald.

Die vier hoofdpersonages – Morris, Zef, Lune en Wester – worden treffend beschreven, zowel in hun karaktereigenschappen als uiterlijke kenmerken, waardoor de lezer een levendig beeld van hen krijgt. Elk personage heeft zijn eigen unieke hobby’s. De schrijfster heeft zowel jongens als meisjes in het verhaal toegevoegd, waardoor het voor iedereen aantrekkelijk is. Hierdoor is het mogelijk voor de lezer om zich met één van hen te spiegelen.

In Doolhof Game zijn thema’s verwerkt als vriendschap en het verlangen om ergens bij te horen (met daarbij soms de verkeerde keuzes te maken om geaccepteerd te worden). De angst om een vriend te verliezen en de teleurstelling die daarbij komt kijken, worden op een indringende manier behandeld. De druk die vrienden op elkaar uitoefenen, en de daarmee gepaard gaande moeilijke beslissingen, worden op een begrijpelijke manier aan de jonge lezers gepresenteerd. De vraag of een goede vriend je dingen zou laten doen die je eigenlijk niet wilt, geeft stof tot nadenken. Het centrale thema van jezelf kunnen zijn, zelfs als dat betekent dat je kiest voor iets anders dan de norm (zoals in dit geval het circus in plaats van voetbal), voegt een waardevolle boodschap toe aan het verhaal.

De spanning in het verhaal is volop aanwezig door de setting van het doolhof dat niet alleen doet denken aan een fysiek doolhof maar ook elementen van een escape room bevat. De tijdsdruk en de achtervolgingen in het doolhof voegen een extra laag spanning toe. De auteur slaagt erin om deze spanning over te brengen, waardoor de lezer op het puntje van zijn stoel zit. Een kleine kanttekening van mijn kant… wanneer de lezer bang is voor clowns is dit misschien niet het juiste moment om dit boek te gaan lezen.

Doolhof Game is een meeslepend boek met een goed uitgewerkt plot, levendige personages en waardevolle lessen over vriendschap en jezelf kunnen zijn. Een aanrader voor jonge lezers die op zoek zijn naar een spannend avontuur alsook haar vorig boek Laser Game. Het boek krijgt van mij vier sterren.

Sonja
Boekencast

Genre: jeugdthriller 10+
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025885823
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 144
Uitgave: oktober 2023

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van uitgeverij Leopold in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review