Astrid Pfister is een Duitse auteur die reeds heel wat boeken op haar naam heeft staan. Naast jeugdboeken schrijft ze ook dichtbundels en romans. Wanneer je even kijkt op haar website kun je ook zien dat de thema’s waarover ze schrijft steeds zeer verscheiden zijn. Ze bekoorde mij eerder met Liebe ist unvergänglich en ik was benieuwd naar haar nieuwste werk waarbij ze Charles Dickens A Christmas Carol nieuw leven in blaast.
In Bücherleben volgen we de gebeurtenissen die het boek A Christmas Carol allemaal beleeft tijdens zijn bestaan, dit vanaf zijn creatie tot heden. Charles Dickens, uit wiens pen het verhaal voortvloeide, had reeds eerder enkele bestsellers op zijn naam staan toen A Christmas Carol verscheen in 1843. Hierdoor stonden bij het verschijnen vele mensen in lange rijen aan te schuiven voor de boekhandel om toch maar een eerste glimp van het boek op te vangen. Deze eerste editie wordt gekocht door een arme havenarbeider. Hij heeft maanden overuren gewerkt om centjes bijeen te sparen zodat hij zijn vrouw het boek als geschenk kon geven. Zij is grote fan van Charles Dickens en verslindt zijn werk. A Christmas Carol wordt het kostbaarste geschenk dat ze ooit van iemand kreeg en ze koestert het boek dan ook met gans haar hart. Via de volgende eigenaar van het boek leren we William Booth kennen de oprichter van het Leger des Heils. Hierna maakt A Christmas Carol verder nog een mooie reis doorheen de geschiedenis. Zo komt hij maar net ongeschonden van de Titanic, beleven we de Spaanse griep, WOI en WOII, leren we Rosa Sparks op de bus kennen, en beleven we de moord op President Kennedy vanop de eerste rij.
Bücherleben is een ontzettend origineel boek. Vooral het hoofdpersonage die geen mens is maar een boek zorgt voor een bijzonder en interessant perspectief. Vooral het eerste deel van het verhaal is creatief en brengt je volledig in de kerstsfeer. De auteur brengt de geest van A Christmas Carol tot leven via haar personages en geeft op een wonderbaarlijke manier weer wat het voor zijn lezers betekent. Ze weet de magie van kerstmis tot leven te brengen. Voor elk van de personages in het boek betekent A Christmas Carol iets anders: liefde, vreugde, hoop, … . Jammer genoeg heeft de auteur dit niet gans het boek kunnen aanhouden, wanneer het verhaal zich verplaatst naar Amerika staat de historische gebeurtenis centraal in plaats van de eigenaar van A Christmas Carol. We weten niet meer wat het boek met hen doet en dit was nu het sterkte van Bücherleben. Hoe voelt iemand zich die tijdens de corona pandemie het verhaal van Charles Dickens leest? Wat doet het boek met hen? Hierbij gepaard is er een soort van perspectief wissel, aanvankelijk is het het boek dat de gebeurtenissen vertelt, maar naarmate het verhaal vorderde leek het erop alsof er een alwetende verteller was. Maar dit is dan ook het enige minpuntje en is pas naar het einde toe. Misschien wilde de auteur het boek nog snel af hebben voor kerst?
Astrid Pfister hanteert een fijne, eenvoudige schrijfstijl, die zeker het grotere publiek zal aanspreken en de personages die geïntroduceerd worden zijn met veel zorg neergezet. Het boek is een ode aan Charles Dickens en zijn A Christmas Carol, wat nogmaals aantoont hoe tijdloos het boek is en welk genie Charles Dickens wel niet was.
Ik heb Bücherleben graag gelezen en het lijkt mij het ideale kerstgeschenk. Het brengt je als lezer onmiddellijk in de sfeer. 4 sterren.