‘ABC Deelder’ – Ari Deelder

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789403170411

‘Ogenschijnlijk heeft het ene
niets te maken met het ander.
Ogenschijnlijk schuilt er
voordeel in een vaste baan.
Ogenschijnlijk zal er nog
een heleboel verand’ren.
Ogenschijnlijk staan de sterren
hier niet zo ver vandaan’
(Jules Deelder uit ‘Dag en Nacht geopend’).

Kijkend naar de talkshow Op1 van 29 juni jl, werd ik geraakt door de liefdevolle en respectvolle wijze waarop Ari Deelder sprak over haar vader.
‘Mijn vader was mijn vader, maar was zeker de laatste 15 jaar van mijn leven een van mijn beste vrienden. We waren zonder moeite, eerlijk tegen elkaar. Toen hij plotseling stierf was het een troost’.

Jules overleed in 2019 op vijfenzeventigjarige leeftijd. Zijn vijfenzeventigste verjaardag was nog groots gevierd. Hij at een taartje, zittend op de burgemeestersstoel van Aboutaleb; burgemeester van Rotterdam. Jules Deelder was dichter, verhalenkunstenaar, ‘nachtburgemeester’ en schrijver. Zijn leven kende naast alles doen wat God verboden heeft, ook veel bijzondere momenten. Hij kon onder meer Bart Chabot en Herman Brood tot zijn vrienden rekenen.

Al jarenlang volg ik het werk van Jules als liefhebber. Toen ik nog woonde onder de rook van Rotterdam, was ik fan van voetbalclub Sparta. Jules kwam, ook wanneer het te heet was om op de tribune te zitten, in driedelig zwart kostuum naar de wedstrijden op Het Kasteel, in de wijk Spangen. Ik verdiepte mij verder in wie hij was en wat hij publiceerde.

Drie jaar na zijn dood, wachten we op de biografie van Ari Deelder over het leven met en van haar vader. Verrast ben ik met ABC Deelder, dat een voyeuristische kijk geeft op de verzameling spullen van Jules. Aan de hand van het alfabet, geeft Ari bij iedere letter uitleg over de vele categorieën spullen die Jules in zijn bezit had. Er is niet alleen genoeg te lezen over deze collectie, er is ook van alles te bekijken. Niet alleen vele foto’s waarvan velen in kleur, maar juist de gedetailleerde illustraties van A.M.C. Fok zijn van grote klasse. De letter ‘B’ is bijvoorbeeld van ‘Bureau’ en alle voorwerpen die op zijn bureaublad staan, zijn exact daar getekend waar ze fysiek nog altijd staan. Evenzo de inhoud van de vele laatjes en ladekastjes in het imposante meubelstuk.

Jules blijkt een verzamelaar en bewaarder van allerhande spullen. De ‘S’ blijkt niet van Sparta maar van Stropdas te zijn. Eerst een illustratie hoe je de dubbele Windsor op je das moet toepassen, gevolgd door zes pagina’s met een enorm aantal stropdassen, in felle kleuren en met veelal niet geheel tijdloze geprinte details. In gedachten zie je Jules zijn karakteristieke hoofd, boven de das.

Veel aandacht gaat er naar zijn muziekcollectie. Jules hield van Jazz-muziek en had een enorm aantal speciale persingen op vinyl. Het verzamelen ervan was in zijn opinie alleen mogelijk door zelf te winkelen. Online aankopen van het gezochte exemplaar paste niet in zijn optiek van verzamelen. Goede jazz had een ‘blazer’ en was geen muziek wanneer iedereen eindeloos aan het improviseren en soleren was.

Bij het lezen krijg je een stapel muziektips aangeboden en die bevallen uitstekend. Wat een prachtige onbekende meesterwerken zitten daartussen. Ari heeft voor de streamende moderne luisteraars ook nog een Spotify-afspeellijst gemaakt.

ABC Deelder is als een ABC op een bruiloft. Het tovert een glimlach en een traan op je gezicht, terwijl je iets meer te weten komt over de persoon in kwestie. Om in één keer te beleven, of iedere avond een letter. En om opnieuw op te pakken en je te verliezen in de voorraadkamer van een indrukwekkend persoon. Het verzacht het wachten op de biografie. ⭐️⭐️⭐️

Persoonlijke songtekst (bij hoge uitzondering een gedicht) :
‘Lieve Ari
Wees niet bang
De wereld is rond
en dat istie al lang
De mensen zijn goed
De mensen zijn slecht
Maar ze gaan allen
dezelfde weg
Hoe langer je leeft
hoe korter het duurt
Je komt uit het water
en gaat door het vuur
Daarom lieve Ari
Wees niet bang
De wereld draait rond
en dat doetie nog lang’
(Jules Deelder – ‘Voor Ari’)

Peter
Boekencast recensent

Genre: literaire non-fictie
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 9789403170411
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 160
Verschijningsdatum: juni 2022

Hartelijke dank aan De Bezige Bij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

 

 

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review